Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy 123456789101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 112

Temat: Efekt urwanych klap wirowych.

Użytkownik Rowerzysta Avatar jarzon
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Alfa GT Q2, Stilo JTD 16V

Domyślnie

może endoskopem przez otwór EGR by się dało zajrzeć w kanały dolotowe. ciekawe, czy ktoś już próbował takiej kombinacji tak czy inaczej przy plastikowym kolektorze warto dla spokojnego snu to porozbierać i upewnić się.

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

Cytat Napisał jarzon Zobacz post
    może endoskopem przez otwór EGR by się dało zajrzeć w kanały dolotowe. ciekawe, czy ktoś już próbował takiej kombinacji tak czy inaczej przy plastikowym kolektorze warto dla spokojnego snu to porozbierać i upewnić się.
    Dla spokoju?! tam na mur beton predzej czy później klapka się urwie.

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Kartuzy
    Auto
    159 sw 1.9jtdm qtronic ti

Domyślnie

Cytat Napisał olo_84 Zobacz post
    Dla spokoju?! tam na mur beton predzej czy później klapka się urwie.

Z tym mur beton się nie zgodzę. Myślę ze była jakaś wada produkcyjna kolektorów w ktorych odpadają klapki. U siebie rwałem klapki kombinerkami, ośki się wyginały zanim wyrwałem klapkę.

Na zdjęciu widać że urwał się kawałek blaszki a zgrzew trzymał.

Co nie zmienia faktu że każdemu poleciłbym wywalenie klapek dla świętego spokoju.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Jak dla mnie jak by nie było EGR to klapki by się nie psuły
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Auto

Domyślnie

Pewnie miałeś chińskie kombinerki i byłeś przed obiadem

EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Użytkownik Świeżak Avatar tvardy
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0JTDm

Domyślnie

Doczepię się do tematu... czy w 2.0 JTDm warto klapy wywalać czy ta wersja jest wola od tej choroby ??

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16v

Domyślnie

Cytat Napisał soso Zobacz post
    Panowie zbagatelizowłem sprawę klap i chyba się stało. Wczoraj silnik dziwnie odpalał, a w czasie jazdy podczas przyspieszania na każdym biegu ok 2000 obr całą kabiną aż drżało. Podczas ruszania jak dałem za mało gazu to gasł. Jadąc w trasie zaczął się wypalać dpf więc pomyślałem, że żona jeżdżąc 4 dni zamuliła auto i w drodze powrotnej 180 km/h. I to mógł być gwóźdź do trumny. Przyjechałem pod dom, podnoszę maskę, żeby posłuchać silnika i w tym momencie zatrzęsło silnikiem jakby połknął bułkę i zaczął klekotać. Zanim zdążyłem go zgasić zdechł sam. Zawiozłem prosto do serwisu i przed chwilą dostałem inf, na 2 cylindrach nie ma kompresji. Czy to oznacza tylko jedno? Czu mógł zjeść klapkę?

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
    Dzisiaj mechanik z POL-CAR rozebrał mój silnik i potwierdziło się najgorsze. Klapka uszkodziła dwa tłoki, powyginała korbowody i zawory. Duże prawdopodobieństwo, że turbina mogła coś wciągnąć. Telefon z informacją, że trzeba się zastanowić nad kupnem nowego silnika zwaliła mnie z nóg. Zadzwoniłem od razu do FLAR-ITAL i pan mi powiedział, że koszt takiego remontu zaczyna się od 4 tyś, a może nawet kosztować 10 tyś w zależności co klapa narobiła w silniku. Samochód zadbany, przelatane tylko 92 tyś. Z polskiego salonu, olej co 10000 wymieniany, a tu taka niespodzianka. Jutro będę rozmawiał o ewentualnych kosztach naprawy, więc dokładnie napisze co poleciało.
    Jeden z chłopaków z forum pisał mi na priv, że ogarnął taki remont z rozrządem za 2500, ale sam grzebał przy kolektorze
    Czy koszty mogą być, aż tak wielkie?
    Ostatnio edytowane przez soso ; 17-05-2016 o 20:49

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Chojnice
    Auto
    159 i 75

Domyślnie

Kup inny silnik za 2k pln i ogień

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał soso Zobacz post
    Dzisiaj mechanik z POL-CAR rozebrał mój silnik i potwierdziło się najgorsze. Klapka uszkodziła dwa tłoki, powyginała korbowody i zawory. Duże prawdopodobieństwo, że turbina mogła coś wciągnąć. Telefon z informacją, że trzeba się zastanowić nad kupnem nowego silnika zwaliła mnie z nóg. Zadzwoniłem od razu do FLAR-ITAL i pan mi powiedział, że koszt takiego remontu zaczyna się od 4 tyś, a może nawet kosztować 10 tyś w zależności co klapa narobiła w silniku. Samochód zadbany, przelatane tylko 92 tyś. Z polskiego salonu, olej co 10000 wymieniany, a tu taka niespodzianka. Jutro będę rozmawiał o ewentualnych kosztach naprawy, więc dokładnie napisze co poleciało.
    Jeden z chłopaków z forum pisał mi na priv, że ogarnął taki remont z rozrządem za 2500, ale sam grzebał przy kolektorze
    Czy koszty mogą być, aż tak wielkie?
    2500 zapomnij i nie ma co się łudzić. Sprawdzenie szczelności głowicy plus szlif. Jeśli głowica się nie nadaje to wymiana plus szlif ( nowa/używana). Tłoki do wymiany (4 szt) plus korbowody jak sam wspomniałeś plus panewki. Uszczelki pod pokrywą zaworów oraz uszczelka pod głowicą. Naprawę silnika wyklucza dalszą pracę jeśli klapka porysowala zbyt mocno gładź w bloku i honowanie nie jest możliwe.

Kolektor nie ma tu nic wspólnego z remontem pomijając fakt że przy składaniu wszystkiego do kupy w kolektorze wypadało by już klapki usunąć.

Licz się z tym że do turbiny wpadły pozostałości. Więc turbina do sprawdzenia/regeneracji w moim przypadku nie było innej możliwości jak wymiana.

EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał Waldemar Zobacz post
    Z tym mur beton się nie zgodzę. Myślę ze była jakaś wada produkcyjna kolektorów w ktorych odpadają klapki. U siebie rwałem klapki kombinerkami, ośki się wyginały zanim wyrwałem klapkę.

Na zdjęciu widać że urwał się kawałek blaszki a zgrzew trzymał.
    Klapy nie urywają się w świeżym kolektorze, tylko w takim z grubym przebiegiem. Tam działa przez długi czas wysoka temperatura (spaliny z EGR) + sadza + olej, to nie psuje się w 5 minut tylko przez lata. Dodatkowo cały czas mechanizm otwiera/zamyka klapy. W którymś momencie zaczyna się coś przycierać, klapy nie otwierają się płynnie i postępuje degradacja. Poddaje się najsłabszy element. W plastikowych kolektorach 1.9 następuje moment osłabienia spawów i klapa odpada. W aluminiowych kolektorach 1.9 i 2.4 klapa zaciera się i zrywa listwę sterującą, a wcześniej powstają duże luzy na osiach klap. O kolektorach 2.0 w 159 na razie nie słychać nic złego (poza tym, że standardowo się mocno zapychają sadzą, co zmniejsza dynamikę auta).

Cytat Napisał stuntmachine Zobacz post
    Kup inny silnik za 2k pln i ogień
    Za 2 tys zł to kupi się silnik który niekoniecznie będzie w idealnym stanie.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 17-05-2016 o 21:18