Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 75

Temat: Jaka jest najlepsza/najmniej awaryjna jednostka napędowa w AR 159,chodzi o diesle?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar roberto34wawa
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW "WŁOSZKA" 30.06.2010

Domyślnie

Tak ale raczej wszystko na raz nie pada
    Włoszka

1.9 JTD-m 8v 88KW - prosto, solidnie bezproblemowo

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Wiecie, jeden będzie dociekał jak tylko coś zaskrzypi, szarpnie albo zakopci i wtedy ciągle jest coś do robienia i są koszty "stałe" (niestety ja tak mam), a drugi będzie jeździł póki się toczy i coś nie odpada albo nie dymi spod maski. Pierwszy stworzy wrażenie, że Alfa to się ciągle psuje bo on coś ciągle robi, a drugi będzie swoim Mondeo TDCI jeździł 50kkm "bezawaryjnie" i bez wymiany oleju, za to z czarną chmurą z tyłu.

heliogabal
    Gość

Domyślnie

Ja od takiego co "nic nie robił tylko lał olej" kupiłem focusa. I potem robiliśmy po kolei turbinę 2 x, czujnik położenia wałków, zacisk, wtryski, pompę CR, alternator 2 x, zegary, sprężarkę klimy, akumulator i jeszcze jakieś tam inne. Tylko dwumas jak na razie się ostał.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mklimko
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Volvo XC60; była Alfa 159 SW

Domyślnie

Wszystka zależy co rozumiemy przez awarię. U mnie nie ma roku żebym czegoś nie naprawiał ale są to rzeczy, które przy obecnym przebiegu (zaraz stuknie 200tys.km) wymagają wymiany/naprawy (np. końcówki wtrysków, kolektor, rozrusznik, elementy zawieszenia a za niedługo trzeba będzie się turbiną zająć itp.). Mimo tego nie uznaję samochodu za awaryjny bo jak dotąd nie "klęknął'. Odpala i jeździ. Z tego wszystkiego najbardziej drażnią mnie okresowe skrzypienia, których nie mogę namierzyć i zlikwidować Pzdr.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał quba Zobacz post
    Przez skrzynię biegów....ale skoro to tylko szum łożysk to już nie omijam.
    No, ale ta sama skrzynia jest w 1.9 16V co w 8V z tego co wiem.
    W 1.9 16V porównując do 8V trzeba zrobić porządek z klapkami wirowymi w kolektorze(wywalić, zaślepić otwory na ośki). Jak w każdym dieslu z EGR, można się zastanowić nad jego zaślepieniem, bo jest duża szansa że prędzej czy później zacznie niedomagać/zacinać się a wtedy przynosi odwrotny skutek niż jego przeznaczenie. Poza tym standardowa eksploatacja, silnik raczej dość dobry i nieawaryjny.

Co do mocy 8V, to mi by to nie wystarczyło, więc jeśli już bym się decydował to od razu chip a przy okazji zaślepienie/wywalenie programowe EGR. DPFa bym nie wywalał z 2 powodów: jednak jest po to żeby później nie oddychać syfiastym i niezdrowym powietrzem (mamy chyba najgorsze w Europie), a dwa kto wie kiedy zaczną w Polsce to sprawdzać/robić analizy spalin - dodatkowo czytałem i to chyba tu na forum że za granica policja sporadycznie robi analizę spalin - potencjalne duże kłopoty/mandaty na wakacjach/feriach zimowych, nie dziękuję
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 21-08-2015 o 09:52

Użytkownik Rowerzysta Avatar dareknewry
    Auto
    '08 159 Ti 1.9 JTDm 16v

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    W 1.9 16V porównując do 8V trzeba zrobić porządek z klapkami wirowymi w kolektorze(wywalić, zaślepić otwory na ośk
    Te klapki, mowa o kolektorach z plastikowa obudowa, i ich usuwanie to takze takie szukanie sobie troche niepotrzebnej roboty. Podejrzewam, ze wiekszosc naszych aut moze z tym jezdzic do konca swoich dni. Czesto jak nawet wpadna, nie wyrzadzaja wielkich/zadych szkod. Jednak wiekszosc z nas je ogarnia, glowna w tym zasluga siedzenia na forum i wlasnie szukania sobie roboty. Pozniej mozemy na kazdej stronie o autach wyczytac informacje o awaryjnosci tego silnika, ktora sami, na tym forum i Opla, troche stworzylismy/wyolbrzymilismy.

Użytkownik Romeo Avatar Goora
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 SW 1.9 JTDM 150KM '06

Domyślnie

Cytat Napisał dareknewry Zobacz post
    Te klapki, mowa o kolektorach z plastikowa obudowa, i ich usuwanie to takze takie szukanie sobie troche niepotrzebnej roboty. Podejrzewam, ze wiekszosc naszych aut moze z tym jezdzic do konca swoich dni. Czesto jak nawet wpadna, nie wyrzadzaja wielkich/zadych szkod. Jednak wiekszosc z nas je ogarnia, glowna w tym zasluga siedzenia na forum i wlasnie szukania sobie roboty. Pozniej mozemy na kazdej stronie o autach wyczytac informacje o awaryjnosci tego silnika, ktora sami, na tym forum i Opla, troche stworzylismy/wyolbrzymilismy.
    Pewnie właściciel auta które akurat stało u Cinka jak byłem u niego kiedyś robić program miał inne zdanie na ten temat. Nowy silnik miał dojechać niebawem akurat.
    To taki przykład tylko

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał dareknewry Zobacz post
    Te klapki, mowa o kolektorach z plastikowa obudowa, i ich usuwanie to takze takie szukanie sobie troche niepotrzebnej roboty. Podejrzewam, ze wiekszosc naszych aut moze z tym jezdzic do konca swoich dni. Czesto jak nawet wpadna, nie wyrzadzaja wielkich/zadych szkod.
    Ale co ty piszesz? Ktoś przeczyta i pomyśli, że to prawda. Sporo silników ludzie wymienili po awarii urwanej klapy w 1.9 16v z plastikowym kolektorem. I nie kończyło się tylko na gołym silniku bo uszkodzić się może wirnik w turbosprężarce i nawet wtryski.

Typowe uszkodzenie po awarii klap wirowych:
    https://www.facebook.com/media/set/?...8272132&type=3
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 21-08-2015 o 12:33

Użytkownik Rowerzysta Avatar dareknewry
    Auto
    '08 159 Ti 1.9 JTDm 16v

Domyślnie

Wiem, ze to co powiedzialem, to duza kontrowersja i beda mnozyc sie takie przyklady. Nie mowie, ze nie warto ich usuwac, sam mam usuniete, jednak jak na ilosc aut jezdzacych procentowo nie wyglada to zle. Nie patzrzcie przez pryzmat forum, gdzie chyba kazdy ma je ogarniete. Z tymi silnikami jezdzi miliony aut i 90% wlascicieli nie siedzi na forach, tylko traktuje auta bezobslugowo nie majac pojecia o klapkach czy nawet dpf-ach.
    Ostatnio edytowane przez dareknewry ; 21-08-2015 o 12:30

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Czarny Kocur
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 8V, Alfa Romeo 145 1.9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał SEBA85 Zobacz post
    Do przemieszczania się z punktu A do B wystarczy 1.9 150 KM, wersja 8V jest zdecydowanie za słaba. Głęboką kieszeń to trzeba mieć właśnie przy tej pierwszej jednostce ze względu na słabą skrzynie biegów. Reszta dolegliwości jest zbieżna z silnikiem 2.4, który porażających osiągów nie ma ze względu na sporą masę samochodu, ale jest już całkiem przyzwoicie i kultura pracy tej jednostki jest zupełnie inna jak 1.9. Taki pakiet na start do zrobienia przy 1.9 i 2.4 to klapy zawirowań, egr i sprawdzenie kolektora wydechowego, bo często zdarza się strzelona szpilka. Ja do tego doda się wywalenie dpf i zrobienie programu to autko staje się i dynamiczne i oszczędne i bezproblemowe. Rozsądną opcją ze względu na moc i spalanie jest moim zdaniem jednostka 2.0 i kupując nowszą 9 raczej w ten silnik bym poszedł.
    Tu się nie zgodzę, obie wersje silnikowe mają te same skrzynie. 8V ma mniej złożony silnik, teoretycznie mniej awaryjny. 120 km jedzie, auto spokojnie przemieszcza się po mieście czy autostradach, różnica między 150 jest na poziomie 1sek do setki (?) poprawcie mnie jeśli się mylę. 2.0 na pewno droższy i droższy w obsłudze ale pozbawiony już problemu klap wirowych i z lepszą dynamiką, moim zdaniem dobra opcja jak chcemy wydać większa kaskę.
    Ostatnio edytowane przez Czarny Kocur ; 21-08-2015 o 16:07