A ja mam takie pytanko. Otóż gdzie oni schowali ECU w boxerze 1.6 ?? W Silniku nie widać, pod siedzeniami nie widać... Gdzie to ustrojstwo się znajduje....
A ja mam takie pytanko. Otóż gdzie oni schowali ECU w boxerze 1.6 ?? W Silniku nie widać, pod siedzeniami nie widać... Gdzie to ustrojstwo się znajduje....
No ja właśnie tez się zastanawiam jak to jest w 145, jest kilka wtyczek koło filtra powietrza i zastanawiam się która to która.
Może ktoś wie która wtyczka jest od czego? I jak się dostać do wtyczki do AirBag?
"Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz
Wtyczka do AirBaga jest w srodku koło schowka. Pod plastikowym... pasem środkowym na prawo od airbaga pasażera. Wtyczkę do ECU masz koło kielicha prawego amortyzatora (od strony pasażera). To mała, 3 pinowa wtyczka zaślepiona plastikiem. Przed nią znajduje się białe coś (jakby bezpiecznik czy cos). Ale sam komuter gdzieś schowali głęboko. Ja jeszcze mam jedną wtyczkę pod gąbka w prawym rogu komory silnika, pod podszybiem prawie. Chodzi mi o te trójkątna gąbkę za amortyzatorem. Ma niebieską zaślepkę ale do czego to cholera wie.... Ogólnie trzeźwo patrząc na silnik boxer, wygląda on tak, jakby ktoś z taczek wrzucił te części hurtem a już w silniku jakoś to poupychali aby kupy się trzymało... Bałagan straszny![]()
Wtyczka od AirBag jest po lewej od poduszki pasażera! Jest na takich zatrzaskach. Trzeba podważyć czymś i wyjdzie. Mówimy oczywiście o boxerze. Na tym łuku jakby między konsolą środkową,a AirBagiem pasażera.
Otoż jest pod nogami pasażera. Tam jest taka jakby gumowa podkładka pod nogi i ona jest na rzepach. Trzeba ją ściągnąć i później chyba klapke odkręcić i masz ECU.
Ostatnio edytowane przez Parzi ; 28-04-2011 o 10:35
Podobno Henry Ford zdejmował z głowy kapelusz, kiedy mijała go Alfa Romeo, a Enzo Ferrari w dniu, kiedy pokonał Alfę, płakał jak dziecko.
Dzięki, jutro sie pobawię![]()
"Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz
Odgrzewam kolejnego kotlecioraMiędzy obudową filtra powietrza, a akumulatorem mam 3 wtyczki. Dwie z nich są zaślepione, jedna podłączona. Zaślepione to 2 pin, druga to 3 pin, ale posiadająca tylko 2 przewody. Podłączona jest 3 pin z trzema przewodami. Po rozłączeniu silnik nie odpala i po przekręceniu kluczyka na zapłon nie zapala się 'marchewa'. Od czego są te wtyczki/gniazda i czy jedno z nich to złącze diagnostyczne?
![]()
ta luzem z szarym czyms to diagnostyczne jest![]()
If you just let me I'll find a way
To ease your mind and for you to stay
And I will untie all the ropes
It's hard for me but believe me, I'm trying.
Zastanawia mnie w takim razie czemu ma tylko 2 kable podłączoneTak ma być?