Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 88

Temat: Kilka pytań o 155 2.0 TS 8V.

Użytkownik Fachowiec Avatar rafal_155
    Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

Andrzej w pl brak do silnika oficjalnie:

- oryginalnych panewek, zamienniki tylko w jednym wymiarze
    - płytek do regulacji zaworów
    - tulei
    - tłoków
    - zębatek rozrządu, łańcuchy jeszcze gdzieś były
    - o wale nie wspominam
    - elementów pompy oleju

do remontu a raczej odświeżenia nadają się tylko silniki nie zarżnięte, do swojego wrzuciłem nowe pierścienie- cylindry honowane i panewki główne po polerce wału gdybym nie mieścił się w tolerancjach to nic bym nie robił a silnik na szrot.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Rafał, więcej wiary Dałem do pomiarów wał z tego 2.0 które miało pogięty zawór i pęknięte pośrednie koło zebate, porysowane tłoki itd itp., wynik - wał nadaje się do użytku, brak uszkodzeń. Leży u mnie od tamtej pory w kącie zachomikowany na ostateczną ostateczność.
    A z listy którą podałeś to:
    - płytki
    - tuleje
    - tłoki
    są dostępne tyle że poza granicami naszego kraju (nie wiem czemu w dobie dzisiejszej globalizacji ludziska boją się tak zakupów zagranicznych???).

Rozrząd faktycznie, tutaj trzeba by wszystkie zębatki dorabiać ale też nie wiem co trzeba by zrobić żeby tą dwurzędówkę zajeździć...
    Panewki też szło kupić 2-3 lata temu, teraz pewnie też.
    Wał - nie ma szans.
    Elementy pompy? A co w niej wymieniać? Tyle lat co buszuję po internetach nigdy nie spotkałem się z awarią pompy w tym silniku.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Moyset
    Mieszka w
    Lutcza, między Rzeszowem a Sanokiem
    Auto
    AR 155 2.0 TS 8V, AR Mito 1.4 TB 120KM

Domyślnie

No widzę, że wątek się rozwija. Teraz łyżka dziegciu, (dla mnie) dziś pomierzona kompresja.Jest gorzej niż źle, 1 cylinder 6 bar, 2 niecałe 10, reszty nawet nie sprawdzałem. Koło rozrzadu mam dodatkowe, wałki też, kompletna głowice również. Teraz potrzeba mi potwierdzenia, że pierścienie tłokowe maja w nominale 83 mm. Tak spodobało mi sie to auto, że na głowie stanę, a 143 koniki wrócą.

Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Kolizja na rozrządzie...?

Wygląda to tak jakby jakiś bałwan źle to złożył po jakiejś robocie, pomierz pozostałe 2 cylindry.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Moyset
    Mieszka w
    Lutcza, między Rzeszowem a Sanokiem
    Auto
    AR 155 2.0 TS 8V, AR Mito 1.4 TB 120KM

Domyślnie

Raczej data produkcji: 2 stycznia 1992 roku. oraz LPG pierścionków raczej już nie ma.

Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

Piotrek wał nadaje się tylko do użytku jeżeli po polerce zmieści w tolerancji do 0.06mm na panewkach glyco bo tylko takie są dostępne w pl a kingi sa w takim samym wymiarze, Wał z reguły każdy nadaje się do polerki na pierwszej i piątej głownej (klima, zamach).

pompa oleju naprawdę potrafi byc wyjechana, po obróbce szlifierskiej na idle mam 1.9 a na 3000rpm w zwyż ok 5,8 barów to na mineralu na razie.

chodzi o to żeby naprawy główne przeprowadzać szybko ja ze swoim zacząłem na poczatku grudnia a tydzień temu go zamontowałem...

Problemem jest jak zawsze ogarnięty szlifierz, przetestowałem warszawskich i o dziwo Ci z rozsądnymi cenami dali radę.

Dzisiaj machnąłem pierwsze 200km i cieżko jest nie przekraczać 3500-4000rpm ewidentnie wyważanie układu tłokowo korbowego wpływa na kulturę pracy tej jednostki.

Moyset
    6 barów to juz kaplica zrób próbę olejową i zobacz co sie dzieje.

luz na pierścieniach miałem od 0.5 do 0.7 wiec nie ma szans żeby trzymały wymiary.
    Ostatnio edytowane przez rafal_155 ; 24-06-2017 o 23:04

Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Najbardziej wlasnie ciekawi mnie praca Twojego silnika po tych robotach. Kiedy się ustawiamy? Przy okazji dal bym Ci ten wężyk do oleju.

Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

moje spostrzeżenia są takie, że ewidentnie praca jest bardziej gładka i szybciej się wkręca podczas jazdy. Oczywiście któryś zawór klepie ale regulacja finalna w okolicach 1000km.

Natomiast jest jeden minus tego całego rozwiercania mianowicie w przedziale 3000-4000rpm(dalej na razie nie kręciłem)pod obciążeniem silnik po porostu 'drze mordę' jak u Ciebie na stożku. Więc but i słuchać to gardłowy buczenie z kolektor dolotowego juz nawet nie z okolic przepustnicy, trochę to meczące bo chciałem mieć cicho na pewno tez zmieniły sie długości fali w wydechu.

Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

No ten dźwięk na dłuższą metę w aucie na co dzień wkurwia, wracając z Żywca rok temu miałem go dość jeszcze przed Piotrkowem, tym bardziej że w trasie jest jednostajny więc jeszcze bardziej męczy, dlatego jechałem albo 120 albo 160
    Zobaczę co wyjdzie przy dłuższym dolocie, może będzie ciszej, jak nie to go wygłuszę po zewnątrz jakąś matą.

Dawaj na spota, ostatnie badania naukowe wskazują że silnik najlepiej dociera się na odcince sprawdzimy to.

Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

na razie auto zostawiłem w łasku i juz żałuje bo fajnie się jeździ ale coś mi tam ciec jeszcze zaczęło z okolic termostatu to wołałem zostawić, braciak dociera w kółko komina.