No tak 6500-7000obr/min to mało w tamtym czasie :-D. Drążki skrętne sprawdzały się tak samo jak sprężyny. Moim zdaniem Giulietta prowadziła się zdecydowanie lepiej niż obecna 156. Szła jak po sznurku.
Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
No tak 6500-7000obr/min to mało w tamtym czasie :-D. Drążki skrętne sprawdzały się tak samo jak sprężyny. Moim zdaniem Giulietta prowadziła się zdecydowanie lepiej niż obecna 156. Szła jak po sznurku.
Mówią, że gdzie dwóch Polaków tam trzy różne opinie. Nie zgadzam się ;-) Jeśli 6500-7000 to dużo, w takim razie każdy silnik projektowany/produkowany w tamtych latach (nie liczę zamulaczy niskoobrotowych) był silnikiem wyczynowym?
[OT]Jak na moje, seryjna 75 się nie prowadzi w porównaniu ze 156.[/OT]
http://www.facebook.com/75modificata/ <- opowieść o trudnej i burzliwej miłości ;-)
Znalazłem właśnie że szczelina tłok-tuleja cylindrowa w 2,5 24V powinna wynosić 0,06 mm, taka wielkość odbiega od tego co jest w innych silnikach? A może gdzieś jeszcze są jakieś luźne pasowania?
Proponuję abyś zrobił sobie listę pasowań elementów ruchomych i porównał z kilkoma silnikami japońskimi czy niemieckimi dla których zaleca się oleje 5W czy 0W.
2 dni temu wlałem 15W50 300V do silnika. Jestem ciekawy ile weźmie po 2500km. Głównie autostrada i ok 100km po torze.
Właśnie znalazłem pasowanie tłok-cylinder w AR 2,5 V6, to jest najważniejsze jeśli chodzi o zużycie oleju. Mógłbyś podać jakieś z niemieckiego czy japońskiego auta?
Jesteś w błędzie. To pasowanie nie ma największego wpływu na zużycie oleju. Zapomniałeś o pierścieniach, które niwelują ten luz 0,06mm. Luźne pasowanie tyczy się wszystkich elementów smarowanych olejem a więc też panewek. Musisz sobie sam zrobić takie zestawienie.
Teoretycznie nie powinno być różnicy "w braniu" ze wzgl na parametr lepkości - bo w temp pracy czy 15W50 czy 0W50 mają tą samą lepkość. Różnica tylko na zimno. Prędzej różnice w tym paramerze określającym odparowywanie przy 250st C (Noack) .
Kolega Jersey fajne zestawienie kiedyś zrobił i widać tam : 0W50 - lepkość w 100st : 18, wszystkie 15W50 - lepkość w 100st 18-19.
https://docs.google.com/spreadsheets...tmlview?pli=1#
Żeby cośtam zwiększyć lepkość w temp pracy, czy przegrzewania to coś rzędu ...W60 raczej, choć to też kosmetyczne raczej różnice w lepkości (60 - około 22-24).
(Za to coś ...W20 - to już rzędu 7 lepkość w 100st)
(jednostki przepraszam że przy każdej wartości nie piszę)
No ale ciekawe czy jakaś różnica będzie i czy będzie korelacja z tym Noack .
Ciężko stworzyć olej, który będzie dobrze płynął w -30stC i miał wysoką temperaturę spalania. Wlałem Motula Competition ze wzgledu na bazę Estrową i jednak dobre parametry w wysokich temperaturach. Za dwa miesiące i tak będę zmieniał na 5W50.
Jeżeli w trasie przy prędkości przelotowej 130-140km/h będzie go ubywało więcej niż 250ml/1000km to zacznę się martwić.
Luźniejsze pasowanie panewek i i innych elementów smarowanych olejem ma wpływ na zużycie oleju ?? I te elementy miałyby być w Alfie luźniej spasowane ?? Jestem z wykształcenia inżynierem mechanikiem, ale widzę że moja wiedza na ten temat wymaga jeszcze uzupełnienia, no ale człowiek się przecież uczy całe życie.
Tak sobie też myślę, że w przypadku zużytego, żłopiącego olej silnika, sama wymiana pierścieni raczej nie wystarczy.