Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 61

Temat: Zakup 159

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Biała Podlaska
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDM 16V 191KM 395Nm

Domyślnie

Moglby ktos spojrzec na tą ofertę??Z racji tego że jest całkiem blisko i posiada wyposażenie którego szukam zainteresowalo mnie. Te felgiv jeszcze przeżyję ale spoiler jest do musowego usunięcia jezeli jest to możliwe bez szkody dla lakieru. https://www.olx.pl/oferta/alfa-romeo...5-IDrvS4P.html

Użytkownik Świeżak Avatar MM97
    Mieszka w
    Gniezno
    Auto
    Alfa 159SW 1.9 JTDm

Domyślnie

Jak masz blisko to jedź zobaczyć. Ogólnie to zdjęcie komory silnika widać, że z innego ogłoszenia a fotel kierowcy wygląda na zmęczony (pewnie ktoś nie dbał należycie o skóry)

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Biała Podlaska
    Auto

Domyślnie

Względnie blisko, 140km. Ale po pierwsze to muszę wiedzieć czy da rade bezszkodowo dla klapy i lakieru usunąć tę lotkę. Ja na pewno nie zamierzam z tym jezdzić ;D Czy te felgi które ma założone w ogóle wychodziły w rozmiarze 18" ?? mi to bardziej na 17" wygląda.
    Ostatnio edytowane przez Lethe ; 01-02-2018 o 15:51

Użytkownik Świeżak Avatar MM97
    Mieszka w
    Gniezno
    Auto
    Alfa 159SW 1.9 JTDm

Domyślnie

Te alufelgi to 16".

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Biała Podlaska
    Auto

Domyślnie

A jak to jest z demontażem tej lotki?? Da rade zdjąc ja bezszkodowo ?? Z tego co się dowiedziałem to lotka jest klejona.
    Jakby ktoś mógł sprawdzic VIN to byłbym bardzo wdzięczny.
    Vin:
    ZAR93900007111561

Dodatkowo alfa jest chipowana na 191KM. Czy to w ogole bezpieczne dla silnika tak mocno podkrecac go ??
    Ostatnio edytowane przez Lethe ; 02-02-2018 o 17:53

Użytkownik Znawca Avatar SliwusBuu
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Mazda MX5 NBfl 1.8l, Alfa Romeo 159 2,4 JTDm 2006r.; Alfa Romeo 156, 1.9 JTD 115KM - była

Domyślnie

Ciekawe czy ma jakikolwiek wykres potwierdzający tą moc... Sporo użytkowników ma chip na około 180 KM i nie narzeka, ale dużo zależy czy zostało to zrobione z głową. Jak patrzy się na ten spoiler to rodzą się co do tego wątpliwości. Gorzej może być ze skrzynią, bo M32 jest stosunkowo delikatna.

Jeśli jest przyklejony na klej do szyb, to nie będzie łatwo ale powinno się udać. Czy nie będzie odbarwień, tego nikt Ci tu nie zagwarantuje.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Biała Podlaska
    Auto

Domyślnie

Jeszcze pozawracam Wam głowę. Powoli zbliża się dzień oględzin (sobota) i ewentualnego zakupu a chiałbym mieć co do tego pewność. Ten sam samochód jest jeszcze wystawiony tutaj : https://sprzedajemy.pl/alfa-romeo-15...a9f-nr53618028
    Niestety Pan, który go sprzedaje nie posiada wykresu przebiegu mocy i momentu więc nie wiem czy chip jest zrobiony z głową, zresztą sam nie umiałbym tego ocenić. Trochę się naczytałem i boje się o skrzynię przy tych 395Nm. W cenie są 2 komplety opon na 2 kompletach felg, zimowe 16" i letnie 18". Niestety przez jakość zdjęć nie jestem w stanie ocenic stanu tapicerki ani lakieru ale mam telefoniczne zapewnienie że jest ok. Co do tej lotki już nie będę się czepiał, jak się nie spodoba to najwyżej kupię nową klapę. Rozrząd był wymieniany ok. 60k km temu więc pewnie wypadałoby to od razu zrobić, pompę wody przy okazji też wymienić?? Jaki jest koszt tej całej zabawy? Wg Was jeśli samochód podczas oględzin wyda się w porządku jest wart zakupu ?? Tak, wiem że to dosyć subiektywna ocena ale większość z Was więcej może powiedzieć o jego stanie przeglądając zdjęcia niż ja zaglądając pod maskę ;D

A może ktoś z Was jest z Wołomina i mógłby ten samochód obejrzeć. Oczywiście nie za darmo.
    Ostatnio edytowane przez Lethe ; 05-02-2018 o 14:30

Użytkownik Świeżak Avatar bahcio
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    159 1.9 JTDm 8v

Domyślnie

Skrzynie montowane z tymi silnikami to Gm-owskie M32 - jak sama nazwa wskazuje - oficjalnie powinny wytrzymać do 320 nm momentu, ale z forum widać, że niektórym osobom wytrzymują ciut więcej. Oczywiście przy takim momencie prawdopodobnie ich żywotność będzie mniejsza, ale na dzień dzisiejszy przy dobrej usłudze wymiany łożysk można się zamknąć w około 2 tyś zł średnio (na forum jest też magik, który robi to nawet taniej). Warto mieć zarezerwowane zawsze +/- 2 tyś zł na samą skrzynię (bez dwumasu i sprzęgła).

Ogłoszenie trochę dziwne - dobrej jakości zdjęcia przeplatają się z tragicznymi, ciężko coś na tej podstawie wywnioskować. Samochód dodatkowo brudny na zdjęciach i nadzwyczaj "zwieśniaczony". Jedna lotka nie wystarczyła na szybie to trzeba było dodać drugą na klapie bagażnika. Koni, mocy i splendoru dodaje też podwójny wydech (ciekawe czy realny) - 1,9 jtdm zawsze miało wyjście na jedną rurę, tutaj najwidoczniej ktoś uważał, że im więcej tym lepiej. Kombinowane było też z radiem - jest nieoryginalne, ale być może to plus - oryginalne alfowskie są takie sobie. Niemniej jednak, to kolejna ingerencja.

Jeżeli masz niedaleko - jedź zobacz, ale ja na Twoim miejscu po przestudiowania ogłoszenia - nie nastawiałbym się na "cudo" na miejscu i stan "igła". Plus za polski salon - możesz sobie go sprawdzić na historiapojazdu.gov - będziesz miał pełną i prawdziwą historię auta.

Pozdrawiam

PS - rozrząd w 8v - same części + pompa wody (cały komplet) - można się zamknąć w 400-450 zł. Dochodzi tylko koszt robocizny. Podejrzewam, że w 16 v bardzo podobnie.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Biała Podlaska
    Auto

Domyślnie

Mały update tematu... Bella jest już zakupiona

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Biała Podlaska
    Auto

Domyślnie

Mam do wymiany oba emblematy, możecie mi coś polecić dobrej jakości ?? Do tego muszę wymienić jeden czujnik parkowania. Ktoś montował zamiennik?? Bo nie wiem czy warto.