Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 80

Temat: 2.0 Tributo Italiano Nowe auto i awaria po 500km ;-(

Użytkownik Świeżak Avatar Campo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfy + inne marki

Domyślnie

Cytat Napisał gindek Zobacz post
    ad.2
    W instrukcji jest wiele razy napisane zeby samochód do postoju zawsze zostawiać na P + ręczny (elektro-mechaniczny ręczny)
    A to nie jest tak, że jak rozepniesz pasy i otworzysz drzwi, to auto samo przełączy się na P?
    Innymi słowy nie ma możliwości zostawić auta nie na P?

Użytkownik Rowerzysta Avatar mks
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    Giulia Veloce '24

Domyślnie

Cytat Napisał Campo Zobacz post
    A to nie jest tak, że jak rozepniesz pasy i otworzysz drzwi, to auto samo przełączy się na P?
    Innymi słowy nie ma możliwości zostawić auta nie na P?
    w zaleceniu chodzi o ręczny - żeby nie zostawiać auta tylko na P. Generalnie, szczególnie na nierównym terenie, najpierw należy zaciągnąć ręczny, potem zmienić na P i dopiero zwolnić hamulec nożny.

Ogólnie w przypadku ręcznego hamulca elektrycznego dobrze jest wyrobić sobie nawyk zaciągania, żeby nie naprawiać z powodu nieużywania

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Subaru OBK 3.6 MY12, Giulia 2.0T MY23

Domyślnie

Najlepiej to włączyć automatyczny ręczny, wtedy przy przerzuceniu na P lub wyłączeniu silnika sam się załączy.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Ta, już w karierze ze trzy komplety tarcz wymieniłem (nie w Alfie) z powodu klocków które przykleiły się do nich po dłuższym zaciągnięciu ręcznego. Szlifowanie nic nie daje bo struktura uszkadza się jakoś głębokawo i klocek w tych miejscach później przeskakuje pomimo, że tarcza wygląda ok.

Użytkownik Rowerzysta Avatar mks
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    Giulia Veloce '24

Domyślnie

Cytat Napisał jo_gurt Zobacz post
    Najlepiej to włączyć automatyczny ręczny, wtedy przy przerzuceniu na P lub wyłączeniu silnika sam się załączy.
    w sensie autohold ? wkurza mnie że na płaskim też zaciąga (nie wiem jak to działa w Alfie?) ale najlepsze rozwiązanie ma mercedes gdzie autoholda wywołuje się wciśnięciem hamulca wpodłoge po zatrzymaniu. w innym przypadku jego działanie jest dla mnie irytujące i wyłączam bo powoduje mało płynne ruszanie.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał netzmark Zobacz post
    Ta, już w karierze ze trzy komplety tarcz wymieniłem (nie w Alfie) z powodu klocków które przykleiły się do nich po dłuższym zaciągnięciu ręcznego. Szlifowanie nic nie daje bo struktura uszkadza się jakoś głębokawo i klocek w tych miejscach później przeskakuje pomimo, że tarcza wygląda ok.
    zalecenia są przy codziennej eksploatacji a nie postawieniu auta na kilka tygodni bo wtedy moze tak jak piszesz.
    Ale jak rzadko używasz ręczny to po kilku latach będziesz wymieniał silniczki ręcznego, a to nie są tanie rzeczy musisz policzyć co jest tańsze
    ja używam w codziennym ruchu,ale już w garażu na noc nie, bo czasem zdarza się że auto stoi 2-3 dni nieużywane.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Subaru OBK 3.6 MY12, Giulia 2.0T MY23

Domyślnie

Cytat Napisał mks Zobacz post
    w sensie autohold ? wkurza mnie że na płaskim też zaciąga (nie wiem jak to działa w Alfie?) ale najlepsze rozwiązanie ma mercedes gdzie autoholda wywołuje się wciśnięciem hamulca wpodłoge po zatrzymaniu. w innym przypadku jego działanie jest dla mnie irytujące i wyłączam bo powoduje mało płynne ruszanie..
    Nie do końca, po prostu jak skrzynia na P to automatycznie zaciąga ręczny. Autohold chyba jest w Stelvio? Ale nie w Giulii.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Oczywiście, wszystko kwestia wyważenia. Jak żona rzadko jeździ to nigdy nie wiadomo jaka będzie przerwa, to wolałem ją oduczyć włączania odruchowego podczas wysiadania a tylko jak jest potrzebne (nie płaska powierzchnia). Wystarczy jej auto-hold który ma i to załatwia sprawę poruszania silniczkami.
    Teraz wszyscy chcą mieć wszystko "auto" zamiast myślenia używać. W Alfie wystarczy mi zaciąganie czasami na światłach, fajnie że zrzuca go jak się rusza. Plus jak parking na zjeździe.

EDIT: Nie widziałem w Stelvio Auto-holda.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia MY24, SAAB 9-3 Conv MY11

Domyślnie

Pozwolę sobie tutaj na gorzkie żale, bo szkoda zakładać nowy wątek. Giulia MY24, wczoraj jeździła elegancko, trasa 70 km (z przerwą gdzieś w połowie). Samochód używany co kilka dni, prawie zawsze trasy, większość nocy spędza w garażu. Dzisiaj całkowity denat, nawet otworzyć z pilota się nie dało, jedyna funkcja dająca znaki życia to migający symbol holowania - chyba jakiś typowo alfowski ficzer .

Po 3h ładowania akumulatora pacjentka zmartwychwstała, ładowarka na początku pokazywała że jest wyładowany w zasadzie do zera. Serwis umówiony na przyszły tydzień, zdziwię się jak się znajdą konkretny powód.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    BIALYSTOK
    Auto
    alfa romeo

Domyślnie

Cytat Napisał flyinghipo Zobacz post
    Pozwolę sobie tutaj na gorzkie żale, bo szkoda zakładać nowy wątek. Giulia MY24, wczoraj jeździła elegancko, trasa 70 km (z przerwą gdzieś w połowie). Samochód używany co kilka dni, prawie zawsze trasy, większość nocy spędza w garażu. Dzisiaj całkowity denat, nawet otworzyć z pilota się nie dało, jedyna funkcja dająca znaki życia to migający symbol holowania - chyba jakiś typowo alfowski ficzer .

Po 3h ładowania akumulatora pacjentka zmartwychwstała, ładowarka na początku pokazywała że jest wyładowany w zasadzie do zera. Serwis umówiony na przyszły tydzień, zdziwię się jak się znajdą konkretny powód.
    Zdziwiony nie ty pierwszy i ostatni.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia 200 my22

Domyślnie

Najprędzej to akumulator padnięty, wszystko kwestia jak długo samochód stał u dilera, bo często mają wywalone i podładuja pierwszy raz przed oddaniem klientowi. Wcześniejsze długie rozładowanie, jak wiemy, nie służy akumulatorowi.