Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy 123456
Pokaż wyniki od 51 do 58 z 58

Temat: Ile mogę wyciągnąć.

kojut
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał alfawm Zobacz post
    Rozrząd już zamówiony, tylko 504zł. Od roboty to nie mam pojęcia.
    Wymień też przy okazji wariator i pompę wody jak nie masz pewności kiedy ostatnio były wymieniane.

alfawm
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał kojut Zobacz post
    Wymień też przy okazji wariator i pompę wody jak nie masz pewności kiedy ostatnio były wymieniane.
    Pompa też zamówiona. Na wariator niestety brak kasy.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

Tylko musisz się liczyć z tym że jak wariator padnie, po raz drugi rozrząd będziesz robił.

alfawm
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał dance1 Zobacz post
    Tylko musisz się liczyć z tym że jak wariator padnie, po raz drugi rozrząd będziesz robił.
    Witam
    Części do wymiany rozrządu już mam w domu. W poniedziałek jestem
    umówiony u mechanika.
    Dzisiaj mimo nie najlepszej pogody zajrzałem pod maskę (nie pierwszy raz zresztą) i zauważyłem w okolicach świec od strony rozrządu olej, mokre to tam było od czasu kupna.
    Dostałem się trzech pierwszych świec od strony rozrządu ściągłem gumowe kapturki a tam pełno oleju, całe dwie pierwsze świece zanurzone były w oleju pod sam wierzchołek świecy. Aż dziw że auto zapalało jeszcze od dotyku.
    Pytanie, skąd tam się wziął olej. Czyżby przez niefrasobliwe dolewanie oleju przez poprzedniego właściciela? Fakt że na obudowie w okolicach korka były resztki oleju. Czy może jest jakaś inna przyczyna tego. Pytam bo jutro jadę do mechanika, czy mu napomknąć o tym. Oczywiście gniazda świec wyczyściłem do sucha.

marcinchorzów
    Gość

Domyślnie

Sprawdz kolektor plastikowy ciągnie lewe powietrze i warjuje mój kolega to miał szukalismy przekładałem czesci zmojej do niego i przez głupote znalezlismy pekniety kolektor !!! szukalismy nowego ale tylko był orginał kosztował 2000 zł wiec znalezlismy uzywke za 200 i teraz lata. Tylko dokładnie sprawdz cały plastik . Pozdrawia,

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Zakładam, że umiesz rozróżnić olej od wody, bo w gniazdach świec może się pojawić i to, i to. No, oszywiście w przypadku pęknięcia w tym miejscu głowicy, może tam być również płyn chłodzący, ale to już musiałbyś mieć jakiegoś wielkiego pecha.
    Olej może być z 3-ch powodów. Pierwszy sam wymieniłeś - niewłaściwy sposób dolewania oleju - no, ale to by musiał być jakiś idiota, co polewa olejem pół silnika. A drugi powód to nieszczelności między pokrywą zaworów, a głowicą - a na to najlepszym lekarstwem jest wymiana uszczelki. Pamiętać należy, że uszczelki pod pokrywy zaworów były robione w 2-ch wersjach - z jednej części i z 2-ch części. Jaką masz uszczelkę, tego nie wiem, ale przy wymianie rozrzadu musisz ją koniecznie wymienić. Trzeci powód to oczywiście pęknieta pokrywa zaworów, ale to też mało prawdopodobne.
    A, co się tyczy wody - to może innym razem.
    Natomiast z tym lewym powietrzem i demontażem kolektora, o którym pisze mój przedmówca, to na razie bym odpuścił. Twoje objawy raczej nie świadczą o braniu lewego powiertrza. Jak silnik bierze lewe powietrze to pracuje jak traktor, na kompie wychodzi błąd spalania stukowego, nie chce wchodzić na obroty, jest słaby. Ty masz problem tylko ze zbyt wysokimi wolnymi obrotami, więc demontaż kolektora na razie bym odpuścił, szczególnie, że to dużo roboty i dla kogoś, kto jeszcze tego nie wykonywał może być za trudne. a w warsztatach za taką robótkę to tak ok. 300-500 zł, więc na razie chyba nie ma sensu.
    Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 08-11-2009 o 00:15

alfawm
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240 Zobacz post
    Zakładam, że umiesz rozróżnić olej od wody, bo w gniazdach świec może się pojawić i to, i to. No, oszywiście w przypadku pęknięcia w tym miejscu głowicy, może tam być również płyn chłodzący, ale to już musiałbyś mieć jakiegoś wielkiego pecha.
    Olej może być z 3-ch powodów. Pierwszy sam wymieniłeś - niewłaściwy sposób dolewania oleju - no, ale to by musiał być jakiś idiota, co polewa olejem pół silnika. A drugi powód to nieszczelności między pokrywą zaworów, a głowicą - a na to najlepszym lekarstwem jest wymiana uszczelki. Pamiętać należy, że uszczelki pod pokrywy zaworów były robione w 2-ch wersjach - z jednej części i z 2-ch części. Jaką masz uszczelkę, tego nie wiem, ale przy wymianie rozrzadu musisz ją koniecznie wymienić. Trzeci powód to oczywiście pęknieta pokrywa zaworów, ale to też mało prawdopodobne.
    A, co się tyczy wody - to może innym razem.
    Natomiast z tym lewym powietrzem i demontażem kolektora, o którym pisze mój przedmówca, to na razie bym odpuścił. Twoje objawy raczej nie świadczą o braniu lewego powiertrza. Jak silnik bierze lewe powietrze to pracuje jak traktor, na kompie wychodzi błąd spalania stukowego, nie chce wchodzić na obroty, jest słaby. Ty masz problem tylko ze zbyt wysokimi wolnymi obrotami, więc demontaż kolektora na razie bym odpuścił, szczególnie, że to dużo roboty i dla kogoś, kto jeszcze tego nie wykonywał może być za trudne. a w warsztatach za taką robótkę to tak ok. 300-500 zł, więc na razie chyba nie ma sensu.
    No nie, zdecydowanie to był olej. Najprawdopodobniej od dolewania tak przypuszczam, uszczelka gumowa uszczelniająca korek z osłoną silnika była źle założona.

alfawm
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał alfawm Zobacz post
    No nie, zdecydowanie to był olej. Najprawdopodobniej od dolewania tak przypuszczam, uszczelka gumowa uszczelniająca korek z osłoną silnika była źle założona.
    Witam
    Rozrząd wymieniłem cena za wymianę 230zł. Dużo to czy mało, jak myślicie.
    Po wymianie obroty nic się nie zmieniły, raz 1100 a raz 2000. Mechanik powiedział żeby trochę pojeździć a jak się nie ustabilizują to żeby przyjechać ponownie do niego.