Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 67

Temat: Co myślicie o takich ludziach ?

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Prawda jest tak że nie zależnie od marki, rodzaju samochodu każdy się psuje. Czy to nowy czy to używany w każdym prędzej czy później coś padnie i nie ma siły na to. Kolejna kwestia to jak się jeździ. Często widać na ulicach ludzi którzy "grzeją" ile wlezie po dziurach, przejazdach kolejowych itp a potem dziwią się ze coś wysiada. Jeśli dba się o samochód, wymienia wszystko na czas jak i również "bo wypadałoby" to będzie się jeździć bardzo długo. Niektórzy myślą że jak wymienią filtry, opony, olej to samochód będzie niezniszczalny. To jest tylko maszyna i ma PRAWO się zepsuć.
    Najlepszym przykładem bezawaryjności samochodów grupy VW mam w domu. Mój Tato ma teraz Golfa IV, wymienił w nim już turbinę (przy ok 200kkm) i coś mu zaczyna się dziać z wtryskami a już o duperelach nie wspomnę. Wcześniej miał tez golfa III to wysiadła pompa, wiecznie coś mu skrzypiało w zawieszeniu i silnik chodziła jak w traktorze. Osobiście nie kupi nigdy VW bo dla mnie to puszka której wygląd zmienia się nie znacznie a w końcu to nowy model.
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Może niektórzy faktycznie kupili auto i nawet nie sprawdzali, ale bez przesady żeby zaraz każdemu tak wciskać, ta opinia o alfie nie powstała teraz wśród używanych samochodów, tylko były to prowadzone badania przez TUV od samego początku produkcji, przecież badane były auta które mają do 3 lat i też nie wyglądało to wesoło, więc rozumiem że twierdzisz iż 80% właścicieli kupiło w salonie szrota? to jest jednoznaczne z tym jak byś powiedział że alfa sprzedawała już w salonie szroty, więc warto się zastanowić...[/QUOTE]

Gdybyś trochę tylko poczytał lub poszukał, zauważył byś, jak wiele marek w początkowej fazie produkcji nowego modelu wzywa auta do wymiany podzespołów, które albo się zbyt szybko amortyzują, albo stanowią nawet niebezpieczeństwo dla użytkowników. To miałem właśnie na myśli pisząc o dolegliwościach wieku dziecięcego.

Poza tym podałem Ci idealny przykład badan przeprowadzonych przez niemiecką Dekrę, wyraźnie pokazujące różnicę pomiędzy usterkowością AR 156 i 159, która moim zdaniem jest kolosalnym przeskokiem jakościowym (tylko 65% egzemplarzy bez awarii wśród AR 156 i aż 97% wśród AR 159) i chyba Niemcom nie zarzucisz stronniczości?!
    Pisałeś, że wiele osób sprzedało swoją 159 bo się psuła, ale na potwierdzenie tej tezy podałeś tylko jeden przykład i to moim zdaniem trochę mało. Innym zagadnieniem jest fenomen Twojej osoby, która to zakupiła AR, ale jest z tej marki totalnie niezadowolona i na siłę próbuje zaszczepić przekonanie, że jest to marka aut, które w sumie są do niczego i służą permanentnie jako poligon doświadczalny dla mechaników. Nikt tutaj na forum nie ma takiego nastawienia i nawet osoby nie posiadające AR nie sieją takiego fermentu. Trochę mi to wygląda na masochizm, bo jeździsz autem, które się psuje, jest badziewne i do tego sprawia wiele innych problemów.
    Osobiście mam już teraz 4 alfę i przyznam, że pewne mankamenty się powtarzają w tej marce, ale nie ma aut idealnych i biorąc pod uwagę, że część jej bolączek da się samemu usunąć poprawiając fabrykę, można sobie sprawić dużo frajdy z użytkowania tak nietuzinkowych samochodów.

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer27 Zobacz post
    Gdybyś trochę tylko poczytał lub poszukał, zauważył byś, jak wiele marek w początkowej fazie produkcji nowego modelu wzywa auta do wymiany podzespołów, które albo się zbyt szybko amortyzują, albo stanowią nawet niebezpieczeństwo dla użytkowników.
    Swojego czasu tak było z Peugot-ami 206. Pompa paliwa mogła spowodować zapalenie się benzyny ale szczegółów nie znam.
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

Użytkownik Romeo Avatar RogerIZ28
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Była piękna 156 1.8TS 2000r LPI

Domyślnie

159, która moim zdaniem jest kolosalnym przeskokiem jakościowym
    i nie zaprzeczam że dla alfy jest to duży krok, bo nawet materiały wewnątrz w końcu są akceptowalne

(...) jest z tej marki totalnie niezadowolona
    Nie jestem niezadowolony z marki, gdybym był to bym ją dla frajdy podpalił, ale jest za ładna;] - mi to jedno CO JEST NA MASCE, ale nie podoba mi się jakość wykonania, wręcz Mnie rozczarowała jak w końcu lat 90 można coś tak plastikowego wypuścić, z tak tandetnym zawieszeniem, z reflektorami które nie świecą lepiej od lampy ze starego roweru z dynamem, i wkurza Mnie jak ktoś na siłę musi się dowartościować, wpajając sobie na siłę że to co kupił jest najlepsze na świecie i ogółem sam jest 'the best', tylko dlatego że z różnych przyczyn jest skazany na ten samochód.
    Ostatnio edytowane przez RogerIZ28 ; 05-12-2009 o 18:17

diesel power http://je.pl/qeuy

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał RogerIZ28 Zobacz post
    i nie zaprzeczam że dla alfy jest to duży krok, bo nawet materiały wewnątrz w końcu są akceptowalne

Nie jestem niezadowolony z marki, gdybym był to bym ją dla frajdy podpalił, ale jest za ładna;] - mi to jedno CO JEST NA MASCE, ale nie podoba mi się jakość wykonania, wręcz Mnie rozczarowała jak w końcu lat 90 można coś tak plastikowego wypuścić, z tak tandetnym zawieszeniem, z reflektorami które nie świecą lepiej od lampy ze starego roweru z dynamem, i wkurza Mnie jak ktoś na siłę musi się dowartościować, wpajając sobie na siłę że to co kupił jest najlepsze na świecie i ogółem sam jest 'the best', tylko dlatego że z różnych przyczyn jest skazany na ten samochód.
    Jeśli wnętrze AR 156 jest plastikowe, to co powiesz o Golfie V, w którym twardy plastik trzeszczący na mrozie wręcz króluje a wszedł on do produkcji w 2003 roku. Przecież w AR 156 masz zaledwie kilka elementów plastikowych (tapicerki są powlekane tworzywem i są zazwyczaj z mieszanki na bazie mielonych odpadów drewnopodobnych i żywic), a fakt złego spasowanie niektórych elementów i złego wykończenia jest całkiem innym zagadnieniem. Natomiast wersje po roku 2004 (nie te bezpośrednio po FL z fakturą, jak w 147) mają tapicerkę powlekaną jeszcze bardziej miękkim materiałem a jego dostawcą jest ten sam producent, który dostarcza materiały np do BMW i Audi.

Nawiązując do Twojej ostatniej uwagi wątpię, żeby ktokolwiek na tym forum był skazany na AR i jeśli już to Ty się kiedyś żaliłeś, że niestety nie kupiłeś mercedesa tylko AR...

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto

Domyślnie

dostawcą jest ten sam producent, który dostarcza materiały np do BMW i Audi.
    Tak, chyba producent tapicerki do bmw w latach 80', dopiero 159 ma ten sam materiał deski który jest w bmw e46 (98')
    i kolego zmądrzej - nie żaliłem się, była gadka dlaczego wybór padł na AR, ale ok, jeżeli musisz to się dowartościowuj, ja nie muszę, mnie nic (w tym sytuacja) do niczego nie zmusza Moja duma też nie cierpi na tym jak mówię znajomym że alfa jest jaka jest, ja się nie mam po prostu czego wstydzic

Poczytaj wątek od początku, było kilku którzy pisali obiektywnie, ale przez takich jak ty, którzy światu muszą udowodnić że są najlepsi i wszystko co mają jest najlepsze, woleli już tematu nie kontynuować...

Pozdrawiam serdecznie
    Ostatnio edytowane przez RogerIZ28 ; 05-12-2009 o 18:41

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

ile jeszcze stron będzie ?

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    ile jeszcze stron będzie ?
    Pewnie aż dostaniemy po kilkanaście warnów nie no mam nadzieję że, wypaliliśmy się już raczej

mrutyś
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał RogerIZ28 Zobacz post
    Musisz wypytać tego kolegę z forum co miał od nowości 159 i wymienił na audi, bo dość miał napraw. Jednak mimo że już o tym pisał, nie chcę tego robić za niego. Poszukaj starych postów i poczytaj
    wymienił na Audi A5 że tak zapytam co Ty do czego porównujesz
    ja znam z forum jeszcze takiego co GT wymienił na CLS-a myśli że to dlatego że GT to kupa i się sypało ?? Pewno tak... i dlatego chce kupić drugie GT bo dawno w serwisie nie był

obserwator737
    Gość

Domyślnie

GT jest autem o niebo gorszym niż CLS czy A5 - tyle że ma w sobie to coś - kit z wahaczami , wariatorem i rozrządem - AR ma duszę i tyle ...a że czasami coś trzeszczy ? nic strasznego , da się to wyeliminować tylko trzeba chcieć

CLS ze skórą na wszystkim co jest w środku jest chyba nieodpowiedni do porównań - ale weźmy np takie W211 - są wersje z tanim plastikiem gdziekolwiek nie spojrzymy i jakoś wolę wnętrze tańszej 156 czy GT - przynajmniej jest ładne

co do awaryjności - nic się w GT nie psuło i za każdym razem wysiadałem z niego z uśmiechem na ustach