ile ludzi tyle opini, jak ktoś zechce założyć lpg to i tak założy
Skupcie się na wypisaniu plusów i minusów instalacji gazowej
ile ludzi tyle opini, jak ktoś zechce założyć lpg to i tak założy
Skupcie się na wypisaniu plusów i minusów instalacji gazowej
Prosze bardzo
+ponad 2 krotnie mniejsza cena gazu za litr niż benzyna
+brak bólu głowy i zgrzytu zębów przy kasie na stacji paliwowej
-głupie, nie uzasadnione wiedzą docinki ze strony przeciwników tego typu zasialania silnika
-przeglądy instalacji gazowej
-większa cena badania technicznego o bodajże 60zł
-koszta inwestycji która zwraca sie po dłuższym czasie(chyba że instalacja jest już założona przez poprzedniego właściciela)
-nie zawsze duże zbiorniki co skraca zasięg samochodu
to ja też bardzo proszę
+Wartość energetyczna lpg 50MJ/kg (benzyna 44MJ/kg, ON 45MJ/kg)
+Liczba oktanowa ok 110 (beznzyna do 99)
+Przy instalacjach 4 generacji osiągalna ta sama moc i moment, ew poprawa jego charakterystyki
+Przy instalacjach 5 generacji wzrost mocy silnika
+"brak zjawiska rozrzedzania oleju, [...] przez co zmniejsza się zużycie części układu korbowego, co występuje w silnikach zasilanych paliwem płynnym"
+"zmniejsza się osadzanie nagaru na tłokach, zaworach i ściankach głowicy, gazy spalinowe w skutek pełniejszego spalania, powodują mniejsze niszczenie współpracujących części"
+generalnie czystsze paliwo - mniej zanieczyszczeń w silniku = dłuższa żywotność
+koszt przejazdu 100km, 200-konnym samochodem, na poziomie fiata cinquecento, bądź kompaktowego diesla prowadzonego przez staruszka. A za zaoszczędzoną kasę po przejechaniu powiedzmy 100tyś km, możemy sobie kupić drugą alfęw chwili obecnej np 156 z 2004 roku
+po wejściu surowszych przepisów odnośnie ochrony środowiska, nasz samochód nie pójdzie na złom, gdyż przejdzie je z nawiązkom:
ok 60% mniej tlenku węgla
ok 50% mniej węglowodorów i tlenku azotu
ok 10% mniej dwutlenku węgla, nie wytwarza też ołowiu i bezwodnika siarkowego
+przy awarii jednego z układów zasilania, posiadamy jeszcze drugi
+na stacji benzynowej nie trzeba brudzić sobie rąk
-dodatkowy koszt instalacji, który zwróci się po kilku/kilkunastu tyś km
-butla w bagażniku (chodź kolega w fordzie miał pod samochodem)
-wymagany dobry stan techniczny samochodu - zwłaszcza ukł. zapłonowego (niektórych na to nie stać i potem są problemy z instalacją przez co wiele z powyższych nie ma racji bytu)
-wymagane IQ powyżej 100 przy wyborze instalacji (poniżej 100 głównym argumentem przy doborze jest cena)
-siarka w spalinach - niekorzystny wpływ na układ wydechowy (jak nie jest z kwasówki to i tak prędzej go zeżre rdza od zewnątrz) Moja bella ma lpg od nowości i chyba nadal oryginalny układ
-dodatkowy koszt przeglądu (60zł), który jest raz w roku, i zwraca się po przejechaniu 300km
-trzeba nauczyć się tolerancji dla ludzi nie znających się na temacie, twierdzących że psujemy silnik, a oni wolą benzyne bo ich stać (mimo że np wydają na benzyne miesięcznie tyle co niektórzy na lpg w 3dni, nie rzadko jeżdżących samochodem wartym tyle ile nasza instalacja, na używanych oponach, zamiennikach i częściach używanych) – silne nerwy wymagane![]()
Ostatnio edytowane przez RogerIZ28 ; 15-03-2010 o 22:39
autem z lpg nie wiedziesz na praking podziemny - ja sie ostatnio przekonałem....
NA wiekszości parkingów jest znak ze zakaz wjazdu aut z LPG. Ja mimo to wjeżdżam, a tam tak okrutnie śmierdzi benzyną, że to auta z PB nie powinny tam wjezdzac.
W sumie to nie wiem czemu zabraniaja autom z LPG wjazdu
Alfa Romeo Brera 3.2 V6 JTS Q4
Wcześniej:
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8V 160KM
Alfa Romeo 156 Crosswagon Q4
Alfa Romeo 156 1.9 JTD 110CV
Alfa Romeo 147 2.0 16V Selespeed
Alfa Romeo Spider 916 1.8 16V
Alfa Romeo 166 3.0 V6
Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD
Lancia Delta 1.8 8V
Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5
Alfa Romeo 164 2.5 TD VM
Alfa Romeo 146 1.6 Boxer
Lancia Dedra Kombi 1996 1,6 MPI
Alfa Romeo 155 2.5 V6
Alfa Romeo 33 1.7 Boxer
Jeśli mamy wlew gazu w korku benzyny, to nikt nie zauważy że mamy lpg i nie może nam zwrócić uwagi. Chyba ze zajrzy w dowód rejestracyjny?!![]()
Jeśli z auta na PB wycieknie benzyna, to ulatnia się ona dość szybko i problem znika. Zresztą, jak z auta wycieka benzyna, to ją widać, gazu nie... Z instalacji LPG opary są cięższe od powietrza, gromadzą się w zagłębieniach terenu i tworzą silną mieszankę wybuchową. Podobnie jest z butlami na gaz, które nie przechowuje się w pomieszczeniach, tylko na zewnątrz, lub pod zadaszeniem.
Wystarczy wjechac na taki parking na PB i już problemu nie ma.
Na ten temat oglądałem kiedys program bodajże w tvn i mieli zmienic prawo bo stwierdzono że spaliny LPG nie są szkodliwsze niż diesel i benzyny, to po prostu kolejny absurd w naszym kraju, co nikogo nie dziwi.