Strona 6 z 28 PierwszyPierwszy 12345678910111213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 277

Temat: Co sądzicie o tych metodach wstawiania Ksenonów w miejsce zwykłych świateł?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Jaworze
    Auto
    AR: 75 Busso/159 1,9Jtdm/ Fiat Coupe 2,0

Domyślnie

Nie trzeba zapisu w AC
    Są przepisy dopuszczające pojazd do Ruchu Lądowego (Homologacja)

M@T
    Gość

Domyślnie

I tutaj mylisz się kolego, z racji tego że AC jest ubezpieczeniem dobrowolnym i ubezpieczyciel może sobie zapisać w ogólnych warunkach ubezpieczenia co mu się podoba (inaczej jest z OC, które kierowane jest ustawą), nawet to że samochód nie musi mieć żadnej homologacji. W większości AC nie ma zapisu o konieczności posiadania homologacji, trzeba jedynie na żądanie przedstawić dokument do puszczenia do ruchu.

ViP Maniak resoraków Avatar Mariusz AutoDS
    Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto
    147 1.9 , 159 SW 2.4, Fiat x1/9

Domyślnie

...a czy mogą mnie ukarać niewypłaceniem odszkodowania, przez to.. że diagnosta czegoś się niedopatrzył ? ..przeca ja nie mam obowiązku i w wielu przypadkach możliwości weryfikacji co tam poprzedni właściciele auta modyfikowali w aucie.

Zejdzmy na ziemię.. cały świat jeździ z hidami..
    pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Przynaję że kiedyś zastanawiałem sie nad tym tematem i wpadła mi w ręce jakaś gazetka typu AŚ cos koło kwiecień-maj 2009 i gdzie pisali o odmowie wypłaty odszkodowania na podstawie tego że auto jest niesprawne technicznie. Coś jeszcze było jakims regresie ubezpieczeniowym którego mozna dochodzić.Ale kij z tym.
    Historyjka z marca zeszłego roku. Drobna kolizja której sprawca zeznał że został oślepiony przez światła drugiego auta (ksenony to były wprawdze HID-y w odbłyśnikowych ale z gładkim szkłem-meganka a zeznanie to ściema) ale pan władza zainteresował się tematem i zapisał to i owo w protokole. Uznano obustronna winę także kierowcy meganki. Dowód zabrano, po demontażu płatna wizyta na diagnostyce (nie przez uszkodzenia po kolizji) tylko właśnie światła. Zniżki poszły bo panowie się nie dogadali. Ale kumpel nic się nie nauczył i założył je ponownie.
    Wolna wola-chcecie ryzykujcie.
    Ile osób faktycznie to zakłada bo źle widzi w nocy i z H7 nie dają rady a ile dla podniesienia "walorów wizualnych" auta i tego że 15 lat temu kojarzyło się z luksusem to inny temat.
    Ostatnio edytowane przez metan ; 12-01-2011 o 13:35

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Jaworze
    Auto
    AR: 75 Busso/159 1,9Jtdm/ Fiat Coupe 2,0

Domyślnie

M@T
    AC dotyczy poruszania się po drogach publicznych czyli (musi i) bierze pod uwagę homologację ! (czyli dopuszczenie pojazdu do ruchu po drogach publicznych)

ViP Maniak resoraków Avatar Mariusz AutoDS
    Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto
    147 1.9 , 159 SW 2.4, Fiat x1/9

Domyślnie

Cytat Napisał bera5 Zobacz post
    AC dotyczy poruszania się po drogach publicznych
    ..tylko ? ..chyba nie
    pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9

M@T
    Gość

Domyślnie

Może inaczej:
    W AC zgłaszana jest szkoda, gdy teoretycznie my jesteśmy sprawcą lub w ogóle nie ma sprawcy (uciekł, wypadliśmy ze śliskiej drogi na drzewo itp.). Żeby uchylić się od wypłaty odszkodowania ubezpieczyciel musi mieć powód. Powodem nie będą nieoryginalne xenony, bo nikt nie zezna że sam się nimi oślepił, nie spowodują też wypadnięcia z drogi. Innym przypadkiem jest, gdy ktoś zezna, że go oślepiliśmy i wjechał w nas. Z OC prawdopodobnie będzie problem, bo jest kierowane z ustawy, podobnie jak przypadek opisany powyżej, natomiast AC wypłaci odszkodowanie, bo potraktuje założenie HID-ów jako błąd kierowcy równający się ze złamaniem przepisu drogowego. Co innego, gdy ktoś ma HID-y i nie ma wbitego przeglądu technicznego, wtedy ubezpieczyciel jak najbardziej ma prawo odmówić, nawet bez HID-ow by nie wypłacili.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar marqo
    Mieszka w
    Grodzisk Maz.
    Auto
    AR 159 SW 1.9JTDM Q-Tronic 08'2007

Domyślnie

Cytat Napisał sendiii Zobacz post
    Jest kółko które trzeba wyciąć. Czujnik pasuje tylko w jednej pozycji więc nie da się inaczej podłączyć a wtyczka wisi samotnie i czeka .Samo podłączenie robiłem na wyłączonej stacyjce. Komp sam wykrywa.Działa super.
    Koszt w ASO czujnika to okołóo 65 złotych + uszczelka za około 5 złotych. Po zamontowaniu wszystko pieknie działa

Poniżej zdjęcie wtyczki pod pompkę do spryskiwaczy reflektorów montowanej do 2008 roku. Od 2008 zmieniła się pompka i wtyczka.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	zdjecie.jpg
Wyświetleń:	165
Rozmiar:	38.0 KB
ID:	21933
    Ostatnio edytowane przez marqo ; 14-03-2011 o 18:26
    La bellezza non basta

10% zniżki dla alfaholików - szczegóły w dziale RABATY

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    lubań
    Auto
    AR 159 1,9 jtdm 175 km

Domyślnie

Dołożyłem czujnik poziomu płynu spryskiwaczy w dwóch alfach 2006 -2007 roku i wszystko śmiga.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar marqo
    Mieszka w
    Grodzisk Maz.
    Auto
    AR 159 SW 1.9JTDM Q-Tronic 08'2007

Domyślnie

Dokładał ktoś spryskiwacze reflektorów i podpinał je? Mam cały zestaw, tzn. 6 dysz, przewody i drugą pompkę. Czy poza bezpiecznikiem i brakującym przekaźnikiem trzeba jeszcze coś aktywować w BC?
    La bellezza non basta

10% zniżki dla alfaholików - szczegóły w dziale RABATY