Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy 123456
Pokaż wyniki od 51 do 53 z 53

Temat: Klima - problem - nie umie znaleźć tu podobnych objawów.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Sprawdzić ilość czynnika zgodnie z serwisówką, jak jest ok to osuszacz do wymiany. Mniej prawdopodobne aby było zapchana gdzie indziej.

Keeperek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał MTechnix Zobacz post
    Wczoraj sprawdzałem i polewanie wodą skraplacza dało efekt, po chwili klimatyzacja zaczęła ostro śmigać. Czy to znaczy, że mam jedynie czynnika za dużo? Aha i jakby co ile go spuścić??
    Zadałem sobie trud i sprawdziłem u siebie, sciągnąłem czynnik chłodniczy i zważyłem było ok 500 -550 gram. Klima chodziła dobrze. Załadowałem tyle ile ma być czyli 650 gram i miałem ten sam problem co ty.. zbyt wysokie ciśnienie skraplania. Wypuściłem troche gazu tak na oko aż presostat przestał rozłączać sprężarkę. Wypuszczałem po troszke i próba jazdy... i tak dalej. Odkręcasz kapturek obojętnie który i naciskasz na wentylek. Musisz to zrobić w upał tak aby zaobserwować rozłączanie sprężarki. Możesz spróbować, decyzja należy do Ciebie, ja mam duże doświadczenie potrafie takie rzeczy wyczuć na dotyk. Zwracaj uwagę na rurkę ssącą powinna się na niej wykraplać woda wtedy jest ok. Musisz też wiedzieć że w układzie klimy jest pewien zapas czynnika, w różnych układach jest inaczej ale śmiało moge powiedzieć że jak wypuścićsz 10 -15procent to nie będzie żadnej straty wydajności.

Oczywiście najlepiej by było podpiąć manometr pod zawór wysokiego ciśnienia i obserwować jakie jest ciśnienie i upuszczać.. Ale pewnie nie masz dostępu do takich wynalazków wiec pozostaje Ci ostrożne popuszczanie czynnika. Przy tej operacji ubierz jakąś rękawiczke bo rozprężający sie czynnik ochładza otoczenie, i w dodatku wyleci mgiełka olejowa
    Ostatnio edytowane przez Keeperek ; 13-07-2010 o 19:37

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Widzę, że kolega keeperek dobry jest w te klocki
    W tej sytuacji myślę że można się zastosować i samemu spróbować po tych parę syknięć.