Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 70

Temat: [156] stozek

damian3619
    Gość

Domyślnie

Po twojej wypowiedzi tak mysle ze moze i ja zaloze stozek,choc zawsze kazdy mi odradzal mowiac ze silnik dostaje w dupe,wiec sam nie wiem.

pozdrawiam

lacky
    Gość

Domyślnie

a co panowie powiecie na stozek w Dieslu ???

b.pawelek
    Gość

Domyślnie dolot

Cytat Napisał damian3619
    Po twojej wypowiedzi tak mysle ze moze i ja zaloze stozek,choc zawsze kazdy mi odradzal mowiac ze silnik dostaje w dupe,wiec sam nie wiem.

pozdrawiam
    nic w dupe nie dostaje. A zapewniam ze juz kilku kierowców seryjnego 2.0 zdziwiło sie przy starcie z moim 1.8 Zamontuj tak ja kopisałem a bedzie ok. I załóz osłone. U mnie poki co za osłone robi chwilowo pół plastikowego wiadra oklejonego tasma alu

Co do stożka w dieslu to tutaj nie pomoge. W benzynowych silnikach z turbo prawie zawsze sa stozki. Z drugiej strony test na stronie alfaclubu zachęcał do montazu wkładek w silnikach jtd

provokator
    Gość

Domyślnie

pawełek jeśli chodzi o Twoją wiadomość na priv, piszesz że rura jest prosta od obudowy stożka aż do wylotu halogenu - może jednak ten wlot jest trochę za nisko i wówczas po deszczu wilgotność przy drodze jest większa i zwyczajnie woda dostaje Ci się do układu skraplając się na stożku i ograniczając jego przepustowość? szczególnie gdy jest ciepło, asfalt sie nagrzewa, deszcz pada a potem wszystko paruje

druga moja opcja jest taka:
    jadąc za kimś po deszczu lub bezpośrednio gdy pada - rura jest bez żadnych zagięć, kąt jej pochylenia w takiej konstrukcji jest niewielki więc jadąc szybko krople mogą dostawać się do środka, rozpryskiwać o ścianki i są zasysane bezpośrednio do filtra

To oczywiście tylko sugestie jakie przyszły mi do głowy w związku z opisywanym przez Ciebie spadkiem mocy po deszczu...

b.pawelek
    Gość

Domyślnie

hmm. wszystko jest mozliwe. Zwłaszcza ze jak zatka sie ta rure to jak jest wilgotno idzie lepiej. Bo i tak ma druga rure dolotowa. Co do wody w samym układzie to filtr po to ma taka a nie inna powłoke ze ona tam sie ne dostaje natomiast mozliwe że siedzac na sciankach zmniejsza dopływ powietrza.

provokator
    Gość

Domyślnie

no właśnie to miałem na myśli, nie że nasiąka czy coś problem w tym że nie bardzo jest gdzie przenieść ten dolot, może ewentualnie gdzieś bezpośrednio za kratką grilla

b.pawelek
    Gość

Domyślnie

tam nie moge bo tam mi zachodzi już osłona dolotu. swoja droga wlasnie kończe robic szósta już odkąd mam stozek. Wykonana z połowy plastikowego wiadra 1m kw. osłony termicznej ze styrobianu i 20 metrów tasmy alu klejącej.
    A słysząłes cos o tym że dolot nie powienien byc na stożek bezpośrednio??

provokator
    Gość

Domyślnie

bezpośrednio na stożku? ale tak przecież ograniczysz jego przepustowość - musi być jakaś komora żeby zaciągał całą powierzchnią a nie punktowo

J@rek
    Gość

Domyślnie

Koledzy juz pisali, byłbym skłonny polecić wkład K&N.
    Po pierwsze nie zaśmieca nie środowiska starymi filtrami.
    Po drugi śmiem twierdzić, ze może osiągniesz lepszy efekt z wkładu niż z montażu stożka.
    Zwróć uwagę, że jest to wszystko przemyślane i nie sądzę by 'podwórkowe' metody mogły konkurować ze sztabem specjalistów pracujących nad tymi tematami od lat.
    Jeżdziłem na K&N ponad 200000. Trzy razy kąpany. Zero ingerencji w układ dolotu. Przemyślane doprowadzenie powietrza.
    Czy dorabiając dziwne doloty ktoś uwzględnia turbulencje, które będą one powodowały w przepływie powietrza pod samochodem? Tak z ciekawości pytam.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał J@rek
    Koledzy juz pisali, byłbym skłonny polecić wkład K&N.
    Po pierwsze nie zaśmieca nie środowiska starymi filtrami.
    Po drugi śmiem twierdzić, ze może osiągniesz lepszy efekt z wkładu niż z montażu stożka.
    Zwróć uwagę, że jest to wszystko przemyślane i nie sądzę by 'podwórkowe' metody mogły konkurować ze sztabem specjalistów pracujących nad tymi tematami od lat.
    Jeżdziłem na K&N ponad 200000. Trzy razy kąpany. Zero ingerencji w układ dolotu. Przemyślane doprowadzenie powietrza.
    Czy dorabiając dziwne doloty ktoś uwzględnia turbulencje, które będą one powodowały w przepływie powietrza pod samochodem? Tak z ciekawości pytam.
    A gdzie kupić sportową wkładkę filtra powietrza do 156 T.S? Może być K&N, czemu nie, jest okazja, bo właśnie będę wymieniał filtr powietrza... Z tego co widzę, to w Intercars jest, ale cena pewnie zabójcza... Czy takiej wkładki nie trzeba wymieniać? Wystarczy dbać o jej czystość? Jakie masz doświadczenia z jej używania?
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html