Wariator tez wymienia się przy każdej wymianie rozrzadu
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Hej, moja Alfa zrobila mi prezent walnetynkowy i o 22.30 zatrzymala sie na srodku ulicy. Zerwany pasek rozrzadu.przejechane 62tys. rocznik 2004. Ile Alfa gwarantuje na pierwszym pasku? Czy to sie kwalifikuje do reklamacji? Dzieki za odpowiedzi!
Jak najbardziej, pod warunkiem, że jest jeszcze gwarancja i były robione w terminie przeglądy.
Wujkowi poszedl po gwarancji, z tym ze auto bylo serwisowane tylko w aso itp. B-B partycypowalo w kosztach - oczywiscie auto robione w aso - zdaje sie ze zaplacil za czesci.
NIE kwalifikuje się do reklamacji. W książce masz napisane:
Wymiana co 120 tyś *(co jest oczywistą bzdurą)
*Lub co 3 lata przy ostrym stosowaniu (klimat zimny – gorący częste używanie w jeździe miejskiej z silnikiem pracującym długo na biegu jałowym, używanie na autostradzie szczególnie zakurzonej lub posypanej
piaskiem i/lub solą).
Lub co 5 lat niezależnie od przebiegu.
dokładnie str.250 Instrukcji obsługi.
Aro_1977, SG0240, Cuoreventi, dzieki za odpowiedzi!
Szkoda, ze ASO mi tego nie zaproponowalo, choc najpierw leasingowali mi auto, teraz serwisuja!!! Cuoreventi, piszesz 5 lat, to przepadlo minelo 5,5 roku. No coz, pozostaje mi naprawa w ASO minimum 8 tys, badz w nieautoryzowanym serwisie za ok. 4 tys. czekam na ogledziny zobaczymy co do wymiany. Czy macie dla mnie dodatkowe rady po 60 tysiącach? Dzieki!
Ja bym się jednak domagał swego. Skoro serwisowałeś auto w jednym ASO no to powinni rzetelnie prowadzić obsługę tego pojazdu a przede wszystkim znać jego historię. Przy 60tyś km w instrukcji serwisowej są pozycje:
1. Sprawdzenie stanu paska zębatego napędu rozrządu
2. Sprawdzenie wzrokowe stanu pasków Poly V napędu urządzeń pomocniczych
Najwidoczniej w twoim przypadku serwis ominął te czynności. Niech więc teraz staną na wysokości zadania i chociaż zaproponują Ci partycypacje w kosztach naprawy.
Do kol. Alfia.
Mnie również zerwały się zęby na pasku, ale w Alfie 146 przy przebiegu 51.000km. Samochód nie był już wówczas na gwarancji, ale serwisowany w ASO.
Wówczas uszkodzeniu uległo kilka zaworów. W sumie remont kosztował ponad 2.000zł. Z czego zapłaciłem za nowy rozrząd oraz za robociznę przy rozrządzie, resztę pokrył Fiat Bielsko. Oczywiście musiałem stosować do nich pisma itp, ale nie było problemu. Zaznaczyłem tam, że samochód serwisowany był zgodnie z instrukcją, czyli wymiana paska rozrządu miała nastąpić po 100.000km, a tymczasem przejechałem połowę tego dystansu.
A teraz w temacie o którym pisałem wcześniej:
dzwoniłem do mechanika - speca od Alf, który serwisuje mi Alfę i mówił, że z czasem ulega zużyciu dolne koło zębate rozrządu i że po jakimś czasie przy okazji wymiany rozrządu należy i to koło wymienić, ponieważ jego zęby mogą podcinać zęby na pasku, a mówiąc po jakimś czasie miał na myśli przebiegi rzędu 180.000 - 200.000km, ale oczywiście przy wymianie rozrządu trzeba kontrolować to koło, bo nie ma reguły. Koszt tego koła to około 80zł.
Pozdrawiam.
- Rafał