kolego mam ten sam problem co ty i pisalem tu o nim zeby sie upewnic bo nie widzialem twojego posta ale bylem z alfa u paru gosci co sie na tym znaja i tez wszyscy na chlodnice obstawiali.
kolego mam ten sam problem co ty i pisalem tu o nim zeby sie upewnic bo nie widzialem twojego posta ale bylem z alfa u paru gosci co sie na tym znaja i tez wszyscy na chlodnice obstawiali.
Tez tak mi sie piec grzal, a nawet bardziej bo raz go zgotowalem przy 220km/h (co za glupota). To jak juz przy takiej pretkosci silnik sie grzeje to padaczka wiec wymienilem chlodnice wraz z termostatem i moge dalej pmykac.
Okej, nie będę już więcej bronił się przed argumentami. Chłodnica do wymiany. Teraz mam jeszcze pytanko (potwierdzające). Chłodnica wody jest pierwsza od strony silnika/wentylatorów tak? Chłodnica klimy jest schowana bliżej zderzaka/grilla ?
Kolego, zostaw na razie termostat. Wadliwy termostat najczęściej po prostu otwiera się za wcześnie, niż za późno, więc silnik miałbyś niedogrzany, niż przegrzany. Większy niepokój powinny budzić niedziałające wentylatory i woda(!) w układzie chłodzenia - pierwsze przymrozki już się miejscami w Polsce pojawiają.
Na początek:
- znajdź warsztat, w którym porządnie serwisują samochody, najlepiej taki, w którym przy Alfach już grzebano: do sprawdzenia masz przekaźniki i bezpieczniki wentylatorów i klimy (obok akumulatora, pod maską), same wentylatory (czy silniki aby nie spalone), styki i wtyki kabli (często są zaśniedziałe), czujnik temperatury na wentylatorze (wadliwy nie załącza pierwszego biegu).
- wymień wodę z układu chłodzenia na jakikolwiek borygo (na glikolu etylenowym - http://pl.wikipedia.org/wiki/Glikol_etylenowy), może np. Dynagel 2000 (40 pln za 5 litrów na allegro - do 2.4 JTD wchodzi ok. 6 l) - na takim można jeździć cały rok.
Jak już zdiagnozują wentylatory i wymienisz płyn, możesz zająć się sprężarką klimy i wymianą termostatu, bo z tego co czytam u Ciebie termostat jakby w ogóle nie otwierał dużego obiegu (może z powodu przytkanego przewodu albo braku cieczy w płaszczu silnika(?).. obym się mylił).
Jeżeli chodzi o "piszczenie paska klinowego, lub rolek" - trzeba auto podnieść, zdjąć pasek wielorowkowy i sprawdzić dokładnie każde z kół, po którym pasek się przesuwa, a na końcu sprawdzić, czy po prostu koło pasowe wału wychodzące z silnika, które napędza ten pasek nie jest już do wymiany (zbudowane jest m.in. z gumy, która się starzeje i powoduje drgania) - u mnie felerne koło na początku powodowało piszczenia, potem okropny świergot, aż pasek się zerwał - wówczas przestaje działać pompa wody, alternator, wspomaganie i klimatyzacja, ale do serwisu na awaryjnych można się "dotoczyć".
-- edit --
Zgadza się. Od silnika jest chłodnica płynu/wody, a następnie przed nią równolegle siedzi skraplacz klimatyzacji, nazywany również chłodnicą klimy. Często w tym skraplaczu w Alfach jest zamontowany osuszacz, który wymienia się przy przywracaniu do życia klimy po jakimś okresie jej niedziałania (pochłania on wilgoć z układu klimatyzacji).
Pozdrawiam i powodzenia,
Pewnie chodzi Tobie o tą skrzynkę z przekaźnikami przed akumulatorem. Mam pytanko odnośnie skrzyneczki na akumulatorze? Czym Ona się zajmuje ? Bo ostatnio mam problem z uruchomieniem silnika, tzn daję zapłon, przekręcam dalej kluczyk i słychać lekki trzask, jak by iskra, z tej skrzyneczki. Później nie ma prądu a aucie, muszę lekko ruszyć tą skrzyneczką i mogę uruchomić samochód. Nie wiem czy do przeczyszczenia tylko klemy od akumulatora, czy również coś z tą skrzyneczką. Może to przez nią jest problem z wentylatorami, i ich późnym uruchomianiem się?
Sprawa wygląda chyba tak że częściowo jest ciepła, częściowo zimna.
Mechanicy nie wiedzą, tzn jeden mówi chłodnica, drugi że termostat. Ja chyba obstawiam chłodnicę, bo się sypie, jak przejedzie się palce, czyli jest utleniona.
Ostatnio zauważyłem że czasem jak jadę trochę ostrzej, wysiadam albo otwieram szybę i czuję zapach spalin. Ma to związek z chłodzeniem ?
Kali może śmierć zbiorowa? Padam.
Czy nie można tego jakże już bezsensownego tematu zamknąć. Może jakiś paragrafff....nabijanie postów (czy to chcąc czy nie chcąc???)
Mody ratujcie!!!
Człowieku .... zamknąć wątek? To lepsze od dynastii. Ja czekam aż Koledze uszczelkę wywali, i będziemy dalej debatować.![]()
Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...
Zabieram się za chłodnicę.
Ostatnio edytowane przez Prezess ; 07-10-2010 o 11:01