Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 71

Temat: Jak jeździcie zimnym TS

Użytkownik Pirat drogowy Avatar AlfaFAN
    Mieszka w
    Pińczów
    Auto
    Fiat Tempra 1.6&2.0... mam nadzieję, że wkrótce Alfa Romeo...

Domyślnie

Cytat Napisał Fury
    Oile mnie pamiec niemyli to ktores autka chyba BMW mialy cos takiego ze zminialo sie czerwone pole na obrotosciomierzu przez zapalanie wiekszej lub mniejszej ilosci diod przy zimnym silniku i przy zimnym silniku czerwona kreska zaczynala sie od 4,5 lub 5 tys obr/min a wraz z wzrostem temp. silnika czerwona skala przesuwala sie ku gorze,stare dzieje ale cos jeszcze pamietam wiec nie mozna wpadac w skrajnosc.
    M3, M5, M6 tak maja :twisted: reszta niewiem bo sie nie interesuje :wink:

Mimo ze nie TS to powiem, ze niekiedy juz przy 50stopniach zdarza sie wkroczyc lekko na granice 5 000 ale to zadko.Przewaznie czekam na temperature 90stopni i wtedy "red line" nie robi na mnie wrazenia :twisted:
    "Nie boje się kogoś kto trenował 10000 kopnięć, boje się tego kto 10000 razy trenował jedno kopnięcie..." - Bruce Lee

b.pawelek
    Gość

Domyślnie hehe

jak mam ciepły silnik to nic nie robi namnie wrazenia;0
    Pozdrawiam

Fury
    Gość

Domyślnie

Ja jak tylko wsazóweczka temp. cieczy chlodzacej ruszy sie pow 50 C, to z regoly jest 1 , 2 , 3 czasami tez 4 do odciecia i nawet nie spojrze i juz stoi na 90

cieplo w bloku silnika rozchodzi sie bardzo szybko wiec jezeli plyn w chlodnicy ma pow 50 to oglnie wszsytko w silniku jest juz cieplutkie i nie ma co sobie ograniczac frady z jazdy, choc wczoraj bardziej mnie martwila zbyt wysoka temp. ukl hamulcowego niz niska w silnku :?

smolis
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał marek1975
    marek1975
    nie masz zimolubnej wloszki tylko termostat do wymiany :-)
    u mnie w 166 bylo to samo po wymianie w trasie trzyma 90 stopni
    pozdrawiam

b.pawelek
    Gość

Domyślnie temp

u mnie trzyma temp w trakcie jazdy na ok 80 stopni. Jak staje to wbija się na 90 a przy dłuższym korku, jak w zeszły piątek na jerozolimskich gdzie spędziłęm z 2,5 h, naet troche przkekracza 90.
    Pozdrawiam

ViP Maniak resoraków Avatar Rufik
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    wigry 3/AR166 1,4 tdi

Domyślnie

Cytat Napisał marek1975
    Kurrrczaki, ja to mam chyba jakąś zimnolubną włoszkę, zasłoniłem dzisiaj połowę chłodnicy kartonem (nawet pomalowałem na czarno żeby nie był widoczny) i nadal mam temperaturę około 70 st. Zrobiłem 40 km z czego połowę po mieście i wskazówka nawet nie zbliżyła się do 90 st Chyba dołożę jakiś pasek kartonu żeby więcej zasłonić.
    jak zasłonisz to zmusisz wentylator do czestej pracy (a nic ci to nieda jedynie wachania temperatury )
    co wiąze sie z poborem prądu a zima za pasem swiatła tylna szyba wycieraczki wentylacja radio i nowy akus w bagazniku abo sampchaj
    [IMG][/IMG]Lubia chlyb ze tustym

cysio
    Gość

Domyślnie Re: instrukcja

Cytat Napisał Fury
    W kazdej instrukcji jest napisane zeby odrazu rozpoczac jazde :
    Ja tez nie mam zwyczaju "grzać" silnika na postoju i jadę od razu i popieram wasze tezy, ale czasami są takie przypadki że za chu... do auta nie wsiądziesz i nie mówię tu o zimie ale o lecie.

Silnik jest tak samo zimny, faktycznie znacznie szybciej się nagrzewa, ale to właśnie w lecie więcej u mnie pracuje na wolnych obrotach. Oczywiście powodem jest zbyt wysoka temperatura w środu, czasem jest tak gorąco że jaja przyklejeją się do foteli. Autko musi się schłodzić wewnątrz. I tak własnie jest, zapalam motor, włązcam klimę i czekam.
    I czy to wg waszej teorii też szkodzi silnikowi, wariatorowi, itp?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie Re: dobre pytanie

Cytat Napisał Fury

Takie przeciazanie silinika przez jazde na bardzo niskich obrotach spowoduje to ze rozleci sie duzo szybciej niz jak na zimnym krecilbys go na wysokie obroty
    Nie zgodzę się z tym, tym bardziej, że jadąc z góry, a tak napisałem, nie ma w zasadzie żadnych przeciążeń silnika, poza tym są to obroty rzędu 2000-2300/min, w których silnik znajduje się często.
    Może przedtem niejasno się wyraziłem nie podając tej dolnej granicy, tak więc powyżej ją uściśliłem
    Zupełnie co innego gdyby obroty były rzędu 1500/min, do tego start pod górkę... Na szczęście jestem w lepszej sytuacji :wink:

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

cysio
    Gość

Cytat Napisał alces1
    (...)że jadąc z góry, a tak napisałem, nie ma w zasadzie żadnych przeciążeń silnika(...)

(...)do tego start pod górkę...(...)
    czekaj czekaj to jedziesz z góry czy pod górę?
    [joke]

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Cytat Napisał cysio
    Cytat Napisał alces1
    (...)że jadąc z góry, a tak napisałem, nie ma w zasadzie żadnych przeciążeń silnika(...)

(...)do tego start pod górkę...(...)
    czekaj czekaj to jedziesz z góry czy pod górę?
    [joke]
    Hehe, no wyciąłeś te wyrazy z kontekstu zdania.
    Napisałem, cytuję: "Zupełnie co innego gdyby obroty były rzędu 1500/min, do tego start pod górkę... Na szczęście jestem w lepszej sytuacji"
    Skoro jestem w lepszej sytuacji, to znaczy, że mam z górki

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html