Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 83

Temat: [156] Uszczelka głowicy?

Redian
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał maxwell20 Zobacz post
    odpowiedział mi że wyjeżdża za granicę
    Co jest prawda (chyba nawet gdzies tutaj o tym wspomnialem). W chwili obecnej mam jeszcze 2 auta (z czego jedno tesc uzywa). Nie jestem w stanie wyjechac 2 autami...

Do polowy tego miesiaca bede za granica - narazie na 3 tyg. "szkoleniu" (oddelegowanie z firmy), pozniej okaze sie jakie beda wyniki. Jest to moja prywatna sprawa, ale zadna mi to tajemnica...

Edit: nie pytal sie Pan czemu "tak tanio", dokladnie mowiac to zadzwonil Pan i z miejsca (nawet bez ogledzin auta) chcial Pan kupic (dokonac przelewu z gory) tyle ze za nizsza kwote.
    Ostatnio edytowane przez Redian ; 08-02-2011 o 00:14

maxwell20
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał RobertWroc Zobacz post
    wiecie co? a ja wam powiem tak bezstronnie. Nie ważne co jest czy ktoś kogoś oszukał , czy ktoś jest oszukany, ale chyba nie mieliście przyjemności sprawy sądowej.
    po pól roku każdy z Was dojdzie do wniosku że..nie warto było.
    Że te sprawy, wezwania, świadkowie, ten widział, tamten słyszał, wszystkie palny dostosowane do terminów rozpraw, czekanie na opinie rzeczoznawców, odwołana od opinii, zwolnienia z pracy, dojazdy ....to nie warto...
    Uwierzcie mi naprawdę nie warto. więc prześpijcie się z tym i za jakiś czas pomyślcie czy chcecie tego...

dlatego chciałem rozwiązać sprawę polubownie, czyli 40% wstępnej wyceny naprawy czyli 800 zł a prawdopodobnie będzie cały silnik do wymiany więc koszt tego będzie wynosił 3000 zł razem z robocizną, i było by po problemie

jak już sprzedający cytuje swoje maile do mnie więc ja tez pozwoole sobie zacytować swój:

Witam, mam bardzo dla Pana złą wiadomość a jeszcze gorszą dla mnie.

Alfa Romeo którą od Pana kupiłem się zepsuła, mianowicie silnik jest do remontu i koszt naprawy będzie wynosił ok. 2 tyś zł. Nie pisał bym do Pana maila jak by to się stało po miesiącu, dwóch lub po przejechaniu 5 tyś km a ja przejechałem zaledwie 300 km. Mechanik u którego mam zamiar naprawiać auto jest w 90 % przekonany że to nie stało się już, natomiast jeżeli otworzy silnik będzie pewien na 100 %. Silnik stracił moc, zaczął kopcić i olejem zachlapało silnik na zewnątrz. Zachodzi prawdopodobieństwo wady ukrytej.
    Wobec czego przedstawiam Panu 3 propozycje rozwiązania sytuacji:
    1. Zwracam Panu samochód a Pan mi 6 tyś zł – mam takie prawo do 14 dni, jeżeli nie – sąd (koszty sądowe, adwokackie)
    2. Naprawiam auto za swoje pieniądze przy czym powołuje biegłego rzeczoznawcę w celu ustalenia wady ukrytej i oddaje mi Pan za naprawę + za rzeczoznawcę- jeżeli nie – sąd(koszty sądowe, opłata naprawy, części, koszty biegłego rzeczoznawcy, koszty adwokackie)
    3. Przelewa mi Pan 40 % wstępnej wyceny za naprawę pojazdu tj 800 zł i rozchodzimy się bez roszczeń sądowych.
    Bardzo przykro mi jest że tak wyszło ale nie lubię jak ktoś zbywa auto wiedząc o jego wadzie, autem jak wspomniałem przejechałem zaledwie 300 km (pobranie zdjęcie licznika z allegro) i nie mam zamiaru płacić pieniędzy za naprawę w granicach 2 tyś zł po tygodniu jeżdżenia!!!

Proszę pomyśleć nad moimi propozycjami, w tej sprawie konsultowałem się z swoim adwokatem i tak mi doradził przy czym najbardziej doradza mi 3 opcję, proszę nie pomyśleć że próbuję wyłudzić jakieś pieniądze ponieważ może sobie Pan to sprawdzić dzwoniąc na Link4 ponieważ korzystałem z holowania co jest pewnie odnotowane.

Użytkownik Rowerzysta Avatar RobertWroc
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2JTS

Domyślnie

A ja proponuję iść spać, ochłonąć, o jeszcze raz powtórzę , naprawdę pomyślcie czy chcecie sprawy...
    Bo tak poważnie to o co Wam chodzi ?
    tak szczerze. teraz już? o tę kasę? czy o ambicję?
    Ja tam muszę jeszcze z godzinę posiedzieć, ale wy? prześpijcie się z tym...
    Życzę wam żebyście się dogadali ze sobą....

a tak na marginesie, "adwokat poleca mi 3 opcję"
    pewnie. Przelanie 40% jest równoznaczne z przyjęciem roszczenia, a tym samym otwiera drogę do dalszych, włącznie z kapitalnym remontem samochodu. Gwarantuje wygranie każdej sprawy.
    Ale dlaczego ja np. miałbym przelać pieniądze bo mechanik powiedział ze prawdopodobnie?
    I tu właśnie jest problem. Zę tak naprawdę na 100% ie wiadomo co się stało, jaka jest przyczyna.
    Wystarczy ze rzeczoznawca powołany przez sąd określi ze stan samochodu jest adekwatny do jego wieku i przebiegu, a awaria nastąpiła na skutek naturalnego zużycia elementów silnika... koniec.
    Najlepsze jest to że pewnie nawet sąd nie potraktuje tego roszczenia poważnie i sprawę poprowadzi jakiś asesor, a nawet kilku, żęby mogli się pouczyć.... tylko za tę lekcje zapłaci jeden z was.
    więc już, jezeli naprawdę chcecie pchać się w to piekło, zasięgnąć porady prawnika który nie ma w perspektywie zarobku, można udać sie do inspekcji handlowej, jakiegoś biura porad obywatelskich i zapytać o realne szanse powodzenia takiego powództwa.
    Ale przede wszystkim by zrobić cokolwiek , pierwszy wydatek..powołanie biegłego który określi przyczynę awarii na 100%
    A żądanie jakichkolwiek pieniędzy, bo mechanikowi sie wydaje jest naprawdę nie poważne.
    oddał byś te 800,- jak by sie kazało ze to jednak wina niewłaściwej eksploatacji, lub naturalnego zużycia?
    Ostatnio edytowane przez RobertWroc ; 08-02-2011 o 00:26

Redian
    Gość

Domyślnie

Mi? Nie lubie jak ktos probuje zrobic ze mnie oszusta...

Skorzystam z rady!

Dobrej nocy wszystkim.

maxwell20
    Gość

Domyślnie

A ja proponuję iść spać, ochłonąć, o jeszcze raz powtórzę , naprawdę pomyślcie czy chcecie sprawy...
    Bo tak poważnie to o co Wam chodzi ?
    Życzę wam żebyście się dogadali ze sobą....
    jak napisałem sprzedający ma czas na podjęcie jakiejkolwiek decyzji do 21.02. no do 20.02, do oględzin pojazdu rzeczoznawcy, potem nie będzie już szans bo same oględziny będą kosztowały ok 500-700 zł, natomiast po wstępnych rozmowach, nie z jednym rzeczoznawcą sprawa jest jasna, ty bardziej po opisach na forum,

PS. proponuję się zapytać innych rzeczoznawców, zadzwonić i się dowiedzieć jak się sprawy mają

Redian
    Gość

Domyślnie

i było by po problemie
    Zapomnial Pan dodac ze zanim mialem okazje odczytac Pana pierwszego maila zostalem zbluzgany, zwyzywany, naskoczyl Pan na mnie grozac Sadami, Urzedami Skarbowymi itd itp (tak wiem powtarzam sie).

Liczyl Pan ze po tego typu wiadomosciach (ponad 30 nieodebranych wiadomosci, okolo 15 sms i drugie tyle e-mail'i), gdy odczytalem to niemal "naraz", nie zdenerwuje mnie Pan?

Tak sie sklada ze nie dal mi Pan nawet odpowiedziec a juz mnie zwyzywal... Wiec niech nie liczy Pan ze po sytuacji w ktora godzi w moja godnosc osobista bede szedl na jakikolwiek uklad...

---------- Post dodany o godzinie 00:21 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 00:20 ----------

natomiast po wstępnych rozmowach, nie z jednym rzeczoznawcą sprawa jest jasna
    Wspaniali rzeczoznawcy... nie widzac auta, nie widzac usterki dla nich juz "sprawa jest jasna", nie no powaznie, moduly wrozek maja?

Edit: dodam na zakonczenie, prosze powolywac kogo Pan chce, w jakim terminie Pan chce, moj Radca Prawny w asyscie mechanika (bo sam sie na autach niestety nie zna) przyjedzie na to spotkanie o ile zostane poinformowany w odpowiedniej formie o dacie i miejscu takiego spotkania. Natomiast podejrzewam ze na podstawie tego co bedzie mialo miejsce zostanie rowniez skierowany do auta rzeczoznawca z mojej strony (o ile dobrze pamietam mam do tego prawo).

Dalsze roszczenia beda wyjasniane droga Sadowa (mnie nie przeraza czas trwania takich spraw, wazne zeby wyszlo na jaw co i jak bylo z tym autem od chwili zakupu do chwili awarii...).
    Ostatnio edytowane przez Redian ; 08-02-2011 o 00:24

maxwell20
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Redian Zobacz post
    Zapomnial Pan dodac ze zanim mialem okazje odczytac Pana pierwszego maila zostalem zbluzgany, zwyzywany, naskoczyl Pan na mnie grozac Sadami, Urzedami Skarbowymi itd itp (tak wiem powtarzam sie).

Liczyl Pan ze po tego typu wiadomosciach (ponad 30 nieodebranych wiadomosci, okolo 15 sms i drugie tyle e-mail'i), gdy odczytalem to niemal "naraz", nie zdenerwuje mnie Pan?

Tak sie sklada ze nie dal mi Pan nawet odpowiedziec a juz mnie zwyzywal... Wiec niech nie liczy Pan ze po sytuacji w ktora godzi w moja godnosc osobista bede szedl na jakikolwiek uklad...

---------- Post dodany o godzinie 00:21 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 00:20 ----------

Wspaniali rzeczoznawcy... nie widzac auta, nie widzac usterki dla nich juz "sprawa jest jasna", nie no powaznie, moduly wrozek maja?
    napisałem że po rozmowie, wiadomo że oględziny będą podczas rozbiórki na którą Pana zapraszam, ponadto będzie wszystko fotografowane, klatka po klatce,

i przedstawiony mail był pierwszym moim mailem!!!!

Redian
    Gość

Domyślnie

i przedstawiony mail był pierwszym moim mailem!!!!
    Ale nie ostatnim... dostalem je hurtowo, nim odpisalem przeczytalem wiekszosc sms i wszystkie maile... (przypominam, co w dalszym ciagu najwidoczniej Pana dziwi: niektorzy ludzie pracuja w niedziele, pracujac nie moga sobie pozwolic na siedzenie z tel. przy uchu i laptopem na kolanach...).

maxwell20
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Redian Zobacz post

Edit: dodam na zakonczenie, prosze powolywac kogo Pan chce, w jakim terminie Pan chce, moj Radca Prawny w asyscie mechanika (bo sam sie na autach niestety nie zna) przyjedzie na to spotkanie o ile zostane poinformowany w odpowiedniej formie o dacie i miejscu takiego spotkania. Natomiast podejrzewam ze na podstawie tego co bedzie mialo miejsce zostanie rowniez skierowany do auta rzeczoznawca z mojej strony (o ile dobrze pamietam mam do tego prawo).

Dalsze roszczenia beda wyjasniane droga Sadowa (mnie nie przeraza czas trwania takich spraw, wazne zeby wyszlo na jaw co i jak bylo z tym autem od chwili zakupu do chwili awarii...).
    w takim razie zapraszam Pana Radce Prawnego i Rzeczoznawce!!!
    Proszę bardzo, myślę że mechanika też Pan może zaprosić, przy czym nie dotknie go nawet palcem

Użytkownik Alfa i Omega Avatar liked
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    AR BRERA 2006 2,4 jtdm

Domyślnie

a może moderator zablokuje ten watek?