Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 69

Temat: [156] montaż alarmu

Użytkownik Romeo Avatar palchon
    Mieszka w
    SJZ
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD SPORTWAGON

Domyślnie

Cytat Napisał soniak89 Zobacz post
    Skąd wiesz że to ten przewód? Jak to sprawdziłeś? Bo chyba nie podłączałeś w ślepo po podanym przez kogoś kolorze. Bo z tego co się orientuje w progu nie ma przewodu krańcówki. Jak już to jest w słupku.
    w progach przednich masz kable od krańcówek drzwi tylnych,
    wpinanie się w te kable gdzieś w aucie to moim skromnym zdaniem błąd, jak po kolorze nie bd pasować to trzeba sprawdzać każdy kabel czy to ten i tym sposobem można się nabawić problemów z elektryka, radził wszelkie takie wpięcia robić bliżej urządzeń znajdujących na końcach tych kabli np centralki M40 znajdującej się w schowku
    Alfa Romeo 156 1,9JTD '02 SPORTWAGON
    Szerokopojęta elektronika i elektryka samochodowa

Użytkownik Ogier Avatar cichy83
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    w planach 159

Domyślnie

syrenę podpoiłem wyje non stop ale wina krańcówek odciąłem kabel z nich i sterownik zamków pracuje prawidłowo i nic już nie mruga. Czyli pozostaje dolutować diody prostownicze do krańcówek chyba że można jedną do głównego kabla na centralce ?

pozdrawiam

Użytkownik Znawca Avatar wiedzmaak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD M-Jet 16V------------------------ Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170 km

Domyślnie

Możesz dać jeden przy centralce, pod warunkiem że nie podepniesz pod to wejście maski albo klapy bagażnika.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Marcino20
    Mieszka w
    DDZ
    Auto
    AR 159 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Co do funkcji domykania szyb, w instrukcji alarmu mam napisane:

"każdorazowo podczas zamykania auta na wyjścu domykania szyb pojawia się 30 sekundowy impuls masy"

Idzie pod to podłączyć szyby w 156? Chodzi mi o sam przód. Trzeba rozgrzebywać drzwi czy w progu lub innym dostępnym miejscu jest kabelek minusowy odpowiedzialny za zamykanie szyby prawej i lewej? Zadziała to? Dobrze główkuję?
    Było 156 jtd 16v, jest 159 jtdm 16v

Mieszka w
    SJZ
    Auto

Domyślnie

Zamykanie szyb działa tak że przyciski w drzwiach sterują przekaźnikami w centralce M40 a przekaźniki odpowiednio zmieniają polaryzacje napięcia na silnikach od szyb, ale to działa jedynie jak kluczyk jest w stacyjce przekręcony, bez kluczyka cały układ jest odcięty.
    Zle nie kombinujesz ale twój alarm podaje impuls przez 30 sekund:
    1. nie podałeś wartości tego impulsu może on być za słaby by dźwignąć taki układ
    2. szyby w normalnych warunkach tj w lato zamykają się jakieś 8 sekund w zime moze trwać wiele dłużej, dlatego pewno masz wpisane w instrukcji alarmu by skorzystać z modułu domykania szyb

Mieszka w
    DDZ
    Auto
    AR 159 1.9 JTD 16V

Domyślnie

W alarmie nie mam napisane aby skorzystać z modułu domykania i nie chcę z niego korzystać tak szczerze, jeżeli z alarmu nie podziała trudno.
    Po zgaszeniu auta przez około 20 sekund działają mi nadal szyby przednie, pali się podświetlenie na przyciskach i można nimi sterować. Impuls z alarmu wartość 300.
    Podsumowując szyby nie działają po chwili lub bez kluczyka i nic nie zdziałam samym alarmem z wyjściem na domykanie, tak?

I jeszcze jedno aby dostać się do centralki sterującej zamkiem muszę rozebrać schowek i tam mogę podpiąć przewodzik z alarmu idący do krańcówki drzwi, wie ktoś jaki kolor lub w którym miejscu aby nie szukać?
    Ostatnio edytowane przez Marcino20 ; 18-01-2011 o 19:30

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

Cytat Napisał palchon Zobacz post
    nie podałeś wartości tego impulsu może on być za słaby by dźwignąć taki układ
    i to jest nie ważne bo i tak najlepiej i najbezpieczniej jest użyć do tego przekaźnika.
    impuls 30s załącza przekaźnik, który zamyka szyby.
    nic się nie spali/przepali itp.
    trzeba to tylko dobrze podłączyć

fabick
    Gość

Domyślnie

Jutro od rana będę się zmagał z tym samym. U mnie powodem nie była chęć zabezpieczenia samochodu a klucz, który mam tylko jeden i połamany a nie uśmiecha mi się dorabiać w ASO komplet za 1000zł (karta wyblakła i nic nie widać).
    Kupiłem alarm ze scyzorykami i groty do Fiat'a i mechanicznie jest pięknie. Gość w marketowym serwisie kluczy dorobił po 10zł/szt i pasują jak ulał
    Transponder wkleiłem pod dolną osłonę pod kierownicą przy samej stacyjce i immo rozbraja się jak trzeba.
    Przepraszam, że podpinam się pod temat ale może komuś się przyda taka informacja bo widziałem przeróżne na temat dorabiania kluczyków i grotów.

Mieszka w
    SJZ
    Auto

Domyślnie

miałem problem dostać groty fiatowskie do scyzoryka, ale to już mniejszy problem, spasowałem po tym że fiatowski grot jest minimalnie mniejszy i tym że w 2 punktach uświadomili mi to ze wyfrezować ten grot to nie problem są w nim bynajmniej moim dwa zwężenia, jeśli znajdziesz jakiś zakład który to zrobi w twoich stronach to daj namiary na nich

Mieszka w
    DDZ
    Auto
    AR 159 1.9 JTD 16V

Domyślnie

A tak dodatkowo jakby chciał podłączyć moduł domykania szyb? Bawił się ktoś? W którym miejscu można się wpiąć najlepiej?