Musisz znać moc swojej świecy i jaki masz gwint i tyle
Musisz znać moc swojej świecy i jaki masz gwint i tyle
Powiem ze tez mnie interesuje taki dodatkowy podgrzewacz bo nie wiem czy mam to u siebie (najpierw sprawdze) wszystko tu ladnie i pieknie opisujecie koledzy ale jak by ktos wstawil zdjecia realne jak to wyglada i gdzie sie znajduje (a nie tylko schematy) to by bylo super... pzdr
Panowie poprawcie mnie jeśli się mylę ale wydaje mi się, że niektórzy chyba źle rozumieją sens i zasadę działania tego oryginalnie montowanego podgrzewacza. Z załączonych wcześniej plików pdf opisujących ten podgrzewacz wnioskuję, że służy on do wspomagania ogrzewania wnętrza samochodu, a nie do szybszego nagrzewania silnika. Dlatego, jak ktoś wcześniej pisał, szybko leci ciepłe powietrze z ogrzewania ale silnik się wolno grzeje. Podejrzewam, że gdy ogrzewanie jest wyłączone, to ten podgrzewacz nie działa, bo nie ma takiej potrzeby. Czy mógłby ktoś zweryfikować moje przypuszczenia ?
PS. Dołączam się do prośby o zdjęcia oryginalnego podgrzewacza... gdzie dokładnie jest zamontowany i jak wygląda.
Jak włączysz ogrzewanie wnętrza, to automatycznie ochładzasz płyn wychodzący z nagrzewnicy więc raczej marny ma to wpływ na ogrzanie silnika. Ta nagrzewnica jest raczej po to aby bilans cieplny w takiej sytuacji nie był ujemny. Podobne rozwiązanie jest np. w Toyocie Corolli. Jak się włączy ogrzewanie przy zimnym silniku, to automatycznie podnoszą się obroty silnika, bo dogrzewany jest płyn w celu zrównoważenia ubytków ciepła w nagrzewnicy.
Potwierdzam to, o czym pisze kolega Zaviaseq - w opelku żony zamontowałem podgrzewacz z renówki i teraz silnik szybciej łapie temperaturę, a w kabinie też szybciej robi się ciepełko. Mam jeszcze jeden przeznaczony dla mojej Alfy, którego niestety nie zdążyłem zamontować przed zimą
To jest oryginalny podgrzewacz w Alfie czy z Renault ? I gdzie jest wpięty ? Jeśli jest wpięty gdzieś w obieg ale nie zaraz przed nagrzewnicą i działa cały czas bez względu na to czy ogrzewanie jest włączone, to zgadzam się jak najbardziej, że sinik się szybciej grzeje. Ale np. w Toyocie działa on tylko po włączeniu ogrzewania.
Witam wszystkich, chciałbym zamontować podgrzewacz w swojej alfie, ale nigdzie nie mogę dostać termowłacznika, który wyłączy 1 świece po podgrzaniu cieczy do ok. 50 stopni. Przeważnie są takie które służą do włączenia wiatraka jak się ciecz w chłodnicy nagrzewa...Rozumiem, że ja potrzebuje czegoś podobnego tylko nie wiem w jaki sposób zainstalować to u mnie w aucie.
156 1.9 JTD 105KM