Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 72

Temat: Podgrzewacz cieczy chłodzącej

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Wadowice
    Auto
    156 1.9 JTD 115KM

Domyślnie

Musisz znać moc swojej świecy i jaki masz gwint i tyle

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Ciechanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD

Domyślnie

Powiem ze tez mnie interesuje taki dodatkowy podgrzewacz bo nie wiem czy mam to u siebie (najpierw sprawdze) wszystko tu ladnie i pieknie opisujecie koledzy ale jak by ktos wstawil zdjecia realne jak to wyglada i gdzie sie znajduje (a nie tylko schematy) to by bylo super... pzdr

pyciek
    Gość

Domyślnie

Panowie poprawcie mnie jeśli się mylę ale wydaje mi się, że niektórzy chyba źle rozumieją sens i zasadę działania tego oryginalnie montowanego podgrzewacza. Z załączonych wcześniej plików pdf opisujących ten podgrzewacz wnioskuję, że służy on do wspomagania ogrzewania wnętrza samochodu, a nie do szybszego nagrzewania silnika. Dlatego, jak ktoś wcześniej pisał, szybko leci ciepłe powietrze z ogrzewania ale silnik się wolno grzeje. Podejrzewam, że gdy ogrzewanie jest wyłączone, to ten podgrzewacz nie działa, bo nie ma takiej potrzeby. Czy mógłby ktoś zweryfikować moje przypuszczenia ?

PS. Dołączam się do prośby o zdjęcia oryginalnego podgrzewacza... gdzie dokładnie jest zamontowany i jak wygląda.

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

Kolego, ogrzewanie wewnatrz ma ten sam obwod plynu chlodzacego co silnik. Analogicznie, nagrzewajac wnetrze - nagrzewasz silnik

pyciek
    Gość

Domyślnie

Jak włączysz ogrzewanie wnętrza, to automatycznie ochładzasz płyn wychodzący z nagrzewnicy więc raczej marny ma to wpływ na ogrzanie silnika. Ta nagrzewnica jest raczej po to aby bilans cieplny w takiej sytuacji nie był ujemny. Podobne rozwiązanie jest np. w Toyocie Corolli. Jak się włączy ogrzewanie przy zimnym silniku, to automatycznie podnoszą się obroty silnika, bo dogrzewany jest płyn w celu zrównoważenia ubytków ciepła w nagrzewnicy.

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

ajjjj mam taki i ogrzewa się szybciej i wewnątrz i silnik
    w środku, mam letnie po ok minucie a 70 st (temp silnika), osiągam od odpalenia po przejechaniu 2-3 km (przy np -15st)
    używam tylko dwóch świec z podgrzewacza od renault
    jedna wyłącza się po ok 55 st, a druga po ok 70 st

Użytkownik Romeo Avatar Aster156
    Auto
    Ford Ka MKII, Citroen C3 II

Domyślnie

Potwierdzam to, o czym pisze kolega Zaviaseq - w opelku żony zamontowałem podgrzewacz z renówki i teraz silnik szybciej łapie temperaturę, a w kabinie też szybciej robi się ciepełko. Mam jeszcze jeden przeznaczony dla mojej Alfy, którego niestety nie zdążyłem zamontować przed zimą

pyciek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał zaviaseq Zobacz post
    ajjjj mam taki i ogrzewa się szybciej i wewnątrz i silnik
    w środku, mam letnie po ok minucie a 70 st (temp silnika), osiągam od odpalenia po przejechaniu 2-3 km (przy np -15st)
    używam tylko dwóch świec z podgrzewacza od renault
    jedna wyłącza się po ok 55 st, a druga po ok 70 st

To jest oryginalny podgrzewacz w Alfie czy z Renault ? I gdzie jest wpięty ? Jeśli jest wpięty gdzieś w obieg ale nie zaraz przed nagrzewnicą i działa cały czas bez względu na to czy ogrzewanie jest włączone, to zgadzam się jak najbardziej, że sinik się szybciej grzeje. Ale np. w Toyocie działa on tylko po włączeniu ogrzewania.

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

ja mam trochę prościej i efektywniej
    wlączając światla włączam rownież przekaxniki od podgrzewacza, a te działają do momentu osiągnięcia okreslonej temp , bez względu na nawiew itp
    podgrzewqacza nie montuje się nigdzie indziej niż przed wejściem do nagrzewnicy

Użytkownik Świeżak Avatar piotruniek69
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Alfa Romeo 75 2.0TS

Domyślnie

Witam wszystkich, chciałbym zamontować podgrzewacz w swojej alfie, ale nigdzie nie mogę dostać termowłacznika, który wyłączy 1 świece po podgrzaniu cieczy do ok. 50 stopni. Przeważnie są takie które służą do włączenia wiatraka jak się ciecz w chłodnicy nagrzewa...Rozumiem, że ja potrzebuje czegoś podobnego tylko nie wiem w jaki sposób zainstalować to u mnie w aucie.
    156 1.9 JTD 105KM