Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy 12345678910111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 130

Temat: ogrzewanie, elektryczna nagrzewnica, podgrzewacz, webasto

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    Saab 900 LPT classic & BMW 318d F30

Domyślnie

Wszystko się da zrobić ale trzeba sobie zadać pytanie czy jest sens w to inwestować i tracić czas na grzebanie z nie do końca jasnymi do przewidzenia skutkami. Jeśli bym miał coś dokładać to rozglądał bym się już raczej za Webasto, które znacznie poprawi komfort i rozruch w zimne jesienno-zimowe poranki.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Wilno, Litwa
    Auto
    AR 159 2.4jtdm '06 SW HIGH | Lexus IS300 SportCross '02

Domyślnie

Dzieki za pomoc oraz informacje, zobaczymy... Jak uda sie kupic z PTC to bede zadowolony , jak nie to bede rozgladal sie za Webasto, bo montaz PTC, chyba raczej nie ma sensu. No i prawda jest taka, ze Webasto wygrywa w tej sytuacji, bo jak kolega pisal ulatwia rozruch na zimno.

A teraz drugie pytanie co do AR159 w dieslu, czy przy wielkich mrozach, silnik (poprawnie dzialajacym termostatem) osiaga robocza temperatura i ja utrzymuje? Bo na tych starszych wloskich JTD mialem, tak ze po wymianie termostatu, przy spokojnej jezdzie silnik niedogrzewal sie do 90 stopni.

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Moja jak raz zlapie to trzyma.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    .

Domyślnie

PTC nie ogrzewa wody, tylko powietrze z nagrzewnicy lecące do kabiny, a to spora różnica.

Użytkownik Świeżak Avatar Robalgis
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 SW 1.9 16v JTD 2006, Fiat 126p 1988, Ducati Monster 695 2007, AR 145 1.4 TS 1998 (2005-2010)

Domyślnie

Cytat Napisał KuASY Zobacz post
    PTC nie ogrzewa wody, tylko powietrze z nagrzewnicy lecące do kabiny, a to spora różnica.
    też mi się tak wydaje

Cytat Napisał ARman Zobacz post
    czy przy wielkich mrozach, silnik (poprawnie dzialajacym termostatem) osiaga robocza temperatura i ja utrzymuje? Bo na tych starszych wloskich JTD mialem, tak ze po wymianie termostatu, przy spokojnej jezdzie silnik niedogrzewal sie do 90 stopni.
    u mnie trzyma 90 stopni

Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

"Samochod wyposazony jest w nagrzewnice dodatkowa, ktora umozliwia dodatkowe GRZANIE SILNIKA podczas okresu chlodnego lub w zimie, dla szybszego osiagniecia temperatury komfortu w kabinie. Nagrzewnica dodatkowa funkcjonuje przy uruchomionym silniku, gdy tempieratura zewnetrzna jest nizsza od 20 stopni i silnik nie osiagnal jeszcze normalnej temperatury pracy".

To jest cytat z instrukcji... moze to tylko ich skrot myslowy- dla mnie to jest jasne. Nie upieram sie, ze tak na 100% jest.

Zreszta tak naprawde na jedno wychodzi

P.S.
    Z moich obserwacji nagrzewnica wylacza sie przy 60 stopniach.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

criss
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    "Samochod wyposazony jest w nagrzewnice dodatkowa, ktora umozliwia dodatkowe GRZANIE SILNIKA podczas okresu chlodnego lub w zimie, dla szybszego osiagniecia temperatury komfortu w kabinie. Nagrzewnica dodatkowa funkcjonuje przy uruchomionym silniku, gdy tempieratura zewnetrzna jest nizsza od 20 stopni i silnik nie osiagnal jeszcze normalnej temperatury pracy".

To jest cytat z instrukcji... moze to tylko ich skrot myslowy- dla mnie to jest jasne. Nie upieram sie, ze tak na 100% jest.

Zreszta tak naprawde na jedno wychodzi

P.S.
    Z moich obserwacji nagrzewnica wylacza sie przy 60 stopniach.
    przecież w 159 jest wymiennik ciepła przez który przelatuja spaliny i dodatkowo dogrzewają płyn w układzie przez co silnik szybciej osiąga temp. No nie wiem może o to im chodziło

Mieszka w
    Lubin
    Auto

Domyślnie

Raczej nie, bo to jest elektryczny system

criss
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Raczej nie, bo to jest elektryczny system
    Ale dodatkowe grzanie silnika (tak wnioskuje z tego co napisałeś) a nie podgrzewanie powietrza wlotowego do kabiny

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    .

Domyślnie

Zróbcie sobie prosty test zimą, ten sam kawałek z taką samą prędkością i obciążeniem silnika, z wł ogrzewaniem i z wył ogrzewaniem. Zobaczycie że silnik nie nagrzeje się szybciej z wył ogrzewaniem. (może troszkę szybciej z powodu braku wychładzania nagrzewnicy) niestety PTC to tylko ogrzewanie powietrza, nie wody. było już nie raz na forum.