Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 73

Temat: Twarda praca silnika JTD 10V

MichałGdy
    Gość

Domyślnie

Witam !
    A więc problem głośnej pracy silnika został rozwiązany.
    Koło zamachowe było pęknięte dookoła otworów na śruby.
    Kupiłem nowe koło w serwisie, mechanicy mo je założyli, przy okazji wyciągniętego silnika zostały wymienione 2 yszczelniacze wału korbowego(jeden mały wargowy) oraz jeden z taką metalową blaszką.
    Wymieniłem płyn chłodniczy, Filtr powietrza, olej, filtr 2 świece żarowei generalnie jest ok.
    Autko normalnie odpala chodzi ciuchutko, nie ma żadnych stuków czy niepokojących dźwięków.
    Mam natomiast 2 inne problemy.
    Po odpaleniu auta zapaliła się poduszka pasażera i nie chce zgasnąć
    No i błąd numer 2 bość poważny....skrzynia wchodzi w tryb awaryjny. Na desce pojawia się czerwona kontrolka(tak jakby pół auta dokładnie tylna część samochodu z otwartym bagażnikiem i jakiś bagnet od tego odstający) skrzynia przechodzi w tryb awaryjny i jest tylko wsteczny i 4 bieg. Po wyłączeniu i włączeniu samochodzu wszysctko wraca do normy.
    Biegi przełączają się ładnie i płynnie(skrzynia remontoweana 5 tys. km temu)
    Nie mam niestety programu który odczyta takie błędy.
    Czy jakieś dodatkowe sugestie na temat moich obu problemów ?
    Za wszystkie podpowiedzi z góry dziękuję.
    Pozdrawiam Michał.

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

Z poduszkami bez komputera się nie obejdzie, z tego co wiem nawet jak znajdziesz usterkę to błąd sam nie zgaśnie, trzeba wykasować.
    Ze standardowych usterek to może być:
    - błąd maty obecności pasażera (jeśli jest w tym modelu),
    - gdzieś na kostkach nie łączy (najlepiej wywalić kostki i przelutować na stałe połączenia)
    - przetarły się przewody przy poduszce w kierownicy

Możesz zainwestować w kabelek na usb do diagnostyki auta, przydaje się co jakiś czas.

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Poduszki nie muszą mieć błędu w stanie "present". Może fachury rozłączyły i podłączyły jakiś obwód, to wystarczy, żeby kontrolka się zaświeciła i nie zgasła. Generalnie bez kompa się nie obejdzie.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

MichałGdy
    Gość

Domyślnie

jak wyjezdzali z motorownią to zdejmowali zderzak....czy tam są jakieś czyjniki od poduszek ?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar iwok
    Mieszka w
    okolice Poznania
    Auto
    już nie alfa :)

Domyślnie

A może nagrzewnica cieknie?
    Jest dokładnie nad centralkami poduszek i skrzyni.

konrado00`
    Gość

Domyślnie

co do poduszek to to u mnie sie okazało, że przy wymianie żarówek w liczniku to taśma od poduch się uszkodziła i miałem te same kontrolki.. posprawdzaj

MichałGdy
    Gość

Domyślnie

konrado00` a przy wyjmowaniu silnika też się to mogło uszkodzić ? OMFG...

MichałGdy
    Gość

Domyślnie

Byłem wczoraj w ASO.
    Błędu poduszki nie da się wykasować.
    Jest uszkodzony gdzieś kabel, ale w nosie już z tym bo to nie problem...
    Problemem natomiast jest moja skrzynia. Przechodzi w tryb awaryjny i mam tylko 2 oraz 4 bieg no i oczywiście wsteczny
    Serwisowy komp nie widział mojej skrzyni biegów...trochę dziwna sprawa. Skrzynia mechanicznie działą bez zarzutów...więc to pewnie problem jakiejś elektroniki ?

Numberuno
    Gość

Domyślnie

Miałem kiedyś podobny problem w Omedze z automatem. Przy każdym kickdownie, czasem i bez tego skrzynia wchodziła w tryb awaryjny. Podjechałem do fachowców od skrzyń to stwierdzili, że skrzynia do remontu.. Ale tak na wszelki wypadek skoczyłem do warsztatu kolegi na kompa i wyskoczyły 2 błędy, od przepływki i potencjometru otwarcia przepustnicy. Silnik chodził dobrze, więc zdjąłem wtyczki od tych dwóch czujników, psiknąłem kontaktem i spiąłem z powrotem. Po tym zabiegu błędy na tych czujnikach nie wyskakiwały, ku mojemu zdziwieniu problem błędu skrzyni też ustąpił i przez kolejne 3 lata ani razu nie wystąpił.
    Także proponuje sprawdzić czy nie masz luźnej jakiejś wtyczki, szczególnie w okolicy skrzyni. Była odkręcana od silnika więc coś się mogło poluzować, dostać się jakiś syf między styki itd.

MichałGdy
    Gość

Domyślnie

No właśnie...przepływka.....wydawało mi się, że to może być banalne i bez sensu, ale sprawdze to jutro...