Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 61

Temat: Wygodne fotele na długie trasy w Alfie? Której?

Użytkownik Romeo Avatar dakoolk
    Mieszka w
    WPR
    Auto
    Modra Foka

Domyślnie

Kurczę, coś przegapiłem parę ciekawych postów

Cytat Napisał krzys-krzys Zobacz post
    Tylna kanapa króluje!! 2 razy w życiu miałem okazje sie przejechac i było mięciutko,sprężyście itd. A w temacie sie wypowiem bo co miesiac robie trase za granice około 1000km....Siedzisko w belli troche wysiedziane(w końcu zaraz bedzie miała 250tys.km) więc po takiej jezdzie z jednym tankowaniem na granicy dupa ,,zwichnięta,,...Więc znalazłem na to sposub-Poduszeczka!! Ładna mięciutka dobrze dopasowana i jest o wiele lepiej....Niech ktos koniecznie się wypowie gdzie i za ile można dostać komplet gąbek do fotela....Aha i najważniejsza informacja dla autora tematu -mam 185cm wzrostu A co do foteli w 166 to miałem okazje jezdzic ,,blizniacza,, lancia kapą w trase 1000km i jeżeli chodzi o komfort to robi wrażenia na użytkowniku 156
    ... hehe, czyli nie tylko ja zwichnąłem 4 litery
    Poduszka zwykła - typu Jasiek? Bo ja przetestowałem poduszkę lędźwiową (ale na oparcie, nie siedzenie ze sklepu medycznego i u mnie pogarsza sprawę

Cytat Napisał ender76@poczta.onet.pl Zobacz post
    superglide ma racje fotele z Ti są wygodne w długie trasy
    w mojej 156 Ti Recaro z wysuwanymi odcinkami pod udami i regulowanym odcinkiem lędźwiowym przy moim 188 cm pozwala na wygodne przemieszczanie się - najdłuższa jak dotąd trasa 1000km
    wyższe boczki siedziska i oparcia przestały już przeszkadzać -trzeba nauczyć się wysiadać a wyprofilowanie tylnej kanapy dziecku 155 cm jak najbardziej odpowiada ( chodź nie jest tak miłe jak welur i nie można się przytulic aby zasnąć )
    Może trzeba w takim razie monitorować alledrogo, ale chyba Recaro dość rzadko się zdarzają no i z anglika, nie miałbym "dwóch lewych", bo mi chodiz bardziej o fotel kierowcy (żona nie narzeka)

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Co do 156tek po-FL : mam jedną z Alfatexem, drugą ze skórą.
    Kształt foteli taki sam (standardowe, bez regul. lędźwiowej).
    Mam ok 190cm wzrostu. Jedne i drugie uważam za bardzo wygodne. Jednak zdecydowanie wygodniej i bardziej komfortowo jeździ mi się tą z Alfatex'em : jak usiądziesz tak siedziesz przez setki km, po prostu na skórze się po trochu podjeżdża do przodu i pewne grupy mięśni są stale napięte aby utrzymać ciało w prawidłowej pozycji. A alfatex trzyma jak przyklejony. Dodatkowo lepiej skóra (kierowcy ) oddycha na nim niż na skórze - to dotyczy zwłaszcza gorących dni no bo żadna Alfa nie ma wentylowanych (nie mówię o perforacji tylko wymuszonej wentylacji) foteli.
    Co do długości siedziska - akurat 156 na tle konkurencji z tego rozmiaru samochodów ma chyba jedne z dłuższych siedzisk i jedne z wyższych oparć (kiedyś z ciekawości sprawdzałem).
    Co do 166 - faktycznie z tyłu jest super. Z przodu jakieś takie rozlazłe na boki te fotele i oparcia, ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia, mniej nią jeżdżę. Za to w 166 fajną rzeczą jest możliwość ustawienia kąta siedziska przez co właśnie regulacji podparcia ud.
    Czyli wynikałoby, że albo po FL coś poprawili (?), albo może kwestia mniej/nierównomiernie wysiedzianych siedzeń Możesz napisać ile masz przebiegu?

Cytat Napisał Kowalski Zobacz post
    co jest....jeden ma 188, drugi 190... kto ma 192)?
    Forum Wielkich Ludzi Alfaholicy.org))
    Hehe, Alfaholicy to sami Wielcy Ludzie, nawet jeżeli mniejsi posturą
    Moja ex - teraz u kolegi "szybka"...

epion
    Gość

Domyślnie

ja mam 195

Użytkownik Rowerzysta Avatar Ducrider
    Mieszka w
    Brema
    Auto
    159 1.9 16V ;156 2.4 20V sold,159 Tbi,GT QV 170 HP

Domyślnie

Cytat Napisał dakoolk Zobacz post
    ale chyba Recaro dość rzadko się zdarzają
    no to jest totolotek sam szukałem do swojej 156 ale nie udało mi się wyrwać podobnych,jeśli będziesz decydował się na wymianę to tylko Recaro będzie rozsądną alternatywa,sam pokonałem na recarosach tysiące mil i nie narzekałem lepsze siedziska znajdziesz tylko w 159, u siebie mam alfatexy i powiem ci jak bym nie musiał tankować to wcale nie chciałbym z nich wysiadać ,po prostu majstersztyk zawsze ganiłem włochów ale te fotele to chyba im ufoludki skonstruowali, i duży wpływ na jazdę ma oczywiście zawias gdzie 159 bije 156 na łeb na szyje, jak przesiadam się do 156 przypominam sobie czasy dzieciństwa gdzie z dziadkiem grabiłem siano konikiem na grabiarce,tak 156 ma zawias jak nie amortyzowana grabiarka na polnych drogach
    156 2.4 175 HP byla,159 Jtdm byla, 159 Tbi ,GT QV 170 HP Blackline ,Gulia Veloce 2.2 Q4

Mieszka w
    WPR
    Auto
    Modra Foka

Domyślnie

Cytat Napisał Ducrider Zobacz post
    no to jest totolotek sam szukałem do swojej 156 ale nie udało mi się wyrwać podobnych,jeśli będziesz decydował się na wymianę to tylko Recaro będzie rozsądną alternatywa,sam pokonałem na recarosach tysiące mil i nie narzekałem lepsze siedziska znajdziesz tylko w 159, u siebie mam alfatexy i powiem ci jak bym nie musiał tankować to wcale nie chciałbym z nich wysiadać ,po prostu majstersztyk zawsze ganiłem włochów ale te fotele to chyba im ufoludki skonstruowali, i duży wpływ na jazdę ma oczywiście zawias gdzie 159 bije 156 na łeb na szyje, jak przesiadam się do 156 przypominam sobie czasy dzieciństwa gdzie z dziadkiem grabiłem siano konikiem na grabiarce,tak 156 ma zawias jak nie amortyzowana grabiarka na polnych drogach
    Zawias robi robotę to fakt - najlepiej poczułem to, jak musiałem się przesiąść kiedyś do starego Balerona, jak mi padł aku i przejechałem się drogą, na której znam każdy garb - w Mercedesie ni było ich wogóle czuć (oczywiście wolę Bellę niż Mercedesa, ale wyrzeczenia na tych fotelach na długich trasach to dla mnie za dużo...)
    Ale dzięki za potwierdzenie jedynego słusznego kierunku - Recaro - może uda się upolować takie z Europejczyka, szkoda, że na 99% (?) są tylko w czaarnym Alfateksie, albo skórze...
    Aha - jeśli chodzi o 159, to miał ktoś porównanie między standardem, który jak rozumiem z waszych wypowiedzi i tak jest bardzo wygodny oraz wersji ti ? Ale tam już chyba nie ma takiej przepaści...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar areyoufine
    Mieszka w
    Kalisz/Ostrów WLKP
    Auto
    156 GTA

Domyślnie

racja, też mam fotele Recaro. Są na prawdę wygodne. Regulacja w odcinku lędźwiowym tez jest. Tylko problem z dostępnością..
    A jeśli chodzi o inne marki? Miałem doświadczenie z fotelami Volvo S60 - po prostu rewelacja. Na długie trasy nic lepszego, wieelki, wygodni fotel. W Citroenie C5 też są bardzo wygodne
    Ostatnio edytowane przez areyoufine ; 02-02-2011 o 16:52

ViP Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 75 2.0 TS 148KM, 1988r, Talbot Matra Rancho, 125p '71, 126p '85 Łada 2103

Domyślnie

jezeli chodzi o Alfe to nie narzekałem w 159 (ok 10 tras) i 166 Blackline - ok 10 tras i ta ost była chyba najlepsza
    ProMoto-Expert Sklep z częściami do aut 502709007 zapraszam

http://www.forum.alfaholicy.org/pozo...naukowego.html

Sprzedam AR 33, 1.7 92 MKIII kontakt priv

Użytkownik Romeo Avatar kt0sfajny
    Mieszka w
    Luxembourg | Rzeszów
    Auto
    Byla Alfa Romeo 156 TS

Domyślnie

ja moja 156 na jeden strzal 1400km z 2 przerwami na siku i dupa nie bolala
    gdzie kucharek szesc tam jest co poklepac| jeszcze tu wroce | jezdze alfa bo mnie stac;P

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał dakoolk Zobacz post
    ...Czyli wynikałoby, że albo po FL coś poprawili (?), albo może kwestia mniej/nierównomiernie wysiedzianych siedzeń Możesz napisać ile masz przebiegu?...
    w TS z alfatex'em - ok 100tys - mój przebieg cały, w Vce ze skórą - 111tys - moje kilkanaście tys. w niej.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar lesio80
    Mieszka w
    tychy
    Auto
    Narazie Fiat Panda 1.2 i 60 szalonych chabet , AR będzie za jakiś czas

Domyślnie

Cytat Napisał kt0sfajny Zobacz post
    Ja do Rzymu za 14 godzin z jedną przerwą , tak równo w połowie na jedzonko i tankowanie. jak zajechałem na miejsce i wysiadłem to nawet nie czułem że jechałem, siedzenia są poprostu idealne.

Mieszka w
    WPR
    Auto
    Modra Foka

Domyślnie

Cytat Napisał kt0sfajny Zobacz post
    Cytat Napisał lesio80 Zobacz post
    Ja do Rzymu za 14 godzin z jedną przerwą , tak równo w połowie na jedzonko i tankowanie. jak zajechałem na miejsce i wysiadłem to nawet nie czułem że jechałem, siedzenia są poprostu idealne.
    Jak macie standardowe fotele, to respect Ale pewnie macie zdrową dupę, czyt. kręgosłup, a ja niestety nie

Dla lesia dodatkowy respect za czas przejazdu, ale mój znajomy Włoch zrobił trasę Rzeszów - Rzym w 16 godzin Citroenem C4 1.6 benzynka (jechali w 3 osoby, ale jeden kolo potrzebował często stawać na fajkę, bo właściciel i kierowca nie dał palić w aucie - co ciekawe, nikomu też nie chciał oddać kółka)