Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 77

Temat: Zakup alfy 145/146 boxer, TD, T.S 16V, JTD na co zwracac uwagę przy zakupie

Alfista92
    Gość

Domyślnie

Troszkę tych usterek tam jest

A jeśli miałbym wybierać, to co bardziej polecacie? Silniki TS czy boxerki...
    I ewentualnie która wersja jest najlepszym kompromisem wytrzymałości i osiągów

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Zadna z nich nie jest jednostką wytrzymałą TS na pewno jest mocniejszy ale awaryjny nawet bardziej jak boxer

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

1.4, 1.6 zwykle klepią wyższe przebiegi niż 1.8, 2.0
    Usterek sporo może wystąpić, ale ja jakoś do silnika i osprzętu specjalnie nie zaglądałem - wymieniony rozrząd kpl., świece, kable WN na starcie, potem tylko przepustnica, to pochłonęło ledwo 2 tys. z ośmiu, które wydałem na auto. Około kolejnego koła wydałem na hamulce, następne na sprzęgło z osprzętem, następnie tak z 1,5 tys. na zawieszenie i 2,5 oleje, filtry, pierdoły, tuning i sam nie wiem na co jeszcze. Ale ja muszę mieć zrobione wszystko tip top. W tym roku szykuję piątkę na nowy silnik i dwa tys na blacharkę, jeszcze zobaczymy czy uda się ogarnąć nowe zimówki i skóry do wnętrza. W przyszłym jeszcze lakierowanie i auta nigdy nie sprzedam, ba, nawet rozważam czy nie wstawić do garażu i zacząć jeździć dużym fiatem

Człowiek bez nerwicy natręctw wyda połowę i będzie się 145 cieszył
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

Alfista92
    Gość

Domyślnie

a jak wygląda sprawa boxerów?
    1.6 8V podobno cieszy się bardzo dobrą opinią... to alternatywa dla TSa 1,4
    1.7 16V z tego co słyszałem lubi być nieco awaryjny, ale może ktoś to zdementuje... Wiadomo, że Alfa Romeo nie jest bezobsługowa i trzeba o nią dbać...
    Jak to wygląda w przypadku boxerów ?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    164 QV 24V '93, 164 Super TB '96, 166 2.5V6 '98, 155 2.0TS 16v '96

Domyślnie

Najmniej awaryjny i pewny jest jtd

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2
    Mam na imię Jacek... i jestem alfaholikiem...
    Powrót do Busso.... w najfajniejszym opakowaniu...

Alfista92
    Gość

Domyślnie

Jakbym chciał diesla to nie sprzedawałbym Jetty cholerka niezniszczalny pancerny silnik obojętnie co z nim robisz, można go katować bez oleju silnikowego i lać Kujawski do baku Ciągle będzie działał

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piter
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    146 1,6 TS 2000r

Domyślnie

Cytat Napisał Rzmudzior Zobacz post
    1.4, 1.6 zwykle klepią wyższe przebiegi niż 1.8, 2.0
    Usterek sporo może wystąpić, ale ja jakoś do silnika i osprzętu specjalnie nie zaglądałem - wymieniony rozrząd kpl., świece, kable WN na starcie, potem tylko przepustnica, to pochłonęło ledwo 2 tys. z ośmiu, które wydałem na auto. Około kolejnego koła wydałem na hamulce, następne na sprzęgło z osprzętem, następnie tak z 1,5 tys. na zawieszenie i 2,5 oleje, filtry, pierdoły, tuning i sam nie wiem na co jeszcze. Ale ja muszę mieć zrobione wszystko tip top. W tym roku szykuję piątkę na nowy silnik i dwa tys na blacharkę, jeszcze zobaczymy czy uda się ogarnąć nowe zimówki i skóry do wnętrza. W przyszłym jeszcze lakierowanie i auta nigdy nie sprzedam, ba, nawet rozważam czy nie wstawić do garażu i zacząć jeździć dużym fiatem

Człowiek bez nerwicy natręctw wyda połowę i będzie się 145 cieszył
    Gdzieś ty części kupował? W ASO?

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Alfista92 Zobacz post
    1.7 16V z tego co słyszałem lubi być nieco awaryjny, ale może ktoś to zdementuje... Wiadomo, że Alfa Romeo nie jest bezobsługowa i trzeba o nią dbać...
    TS 16V wcale nie jest taki zły jak się o nim pisze, a o boxerach to ty nam tutaj powinieneś opowiadać, a nie my tobie Ceny są skrajnie różne, bo auta mają kilkanaście lat i tutaj o cenie decyduje stan techniczny.

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Pakiet startowy faktycznie był w ASO, potem różnie - dość skrótowo to opisałem, ale na wszystko mam faktury, paragony itp. Generalnie zawsze części z górnej półki starałem się brać
    Boxer to silnik do pieszczenia i moim zdaniem to już powoli robi się jednostka historyczna. TSem jeszcze można pojeździć. W obu starczy pilnować stanu oleju i elektroniki.
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

Użytkownik Rowerzysta Avatar Tomakt
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16V 95'

Domyślnie

Cytat Napisał Alfista92 Zobacz post
    Kolego
    TS'y to najlepiej 1.6. Najlepsze przeliczenie spalania na osiągi. Przy 1.8 i 2.0 jest tak, że mniej więcej tyle samo palą, wiec niby lepiej 2.0, niestety silnik lubi się psuć (zmienna faza rozrządu nie daje spać wielu ludziom )
    A boxery... Dużo dobrego słyszałem o 1.6. Jest niezawodny (oczywiście dbać musisz), pali dosyć sporo, ale zabawy będziesz miał dużo.
    Natomiast 1.7 jest niestety bardzo delikatnym silnikiem. Jeżeli naprawdę będziesz o niego dbał to będziesz miał z nim największa frajdę Pali sporo, ale mocy ma dużo, a dźwięk... ach ten dźwięk

A więc jeżeli zależy Ci na braku problemów proponuję z TS'ów i Boxerów 1.6
    Jeżeli chcesz mieć dużo mocy, ale pamiętając o dbaniu o silnik polecam 2.0 TS'a bądź 1.7 Boxera
    Zostaje tylko wybrać czy chcesz mniej wydać czy lepiej się bawić

Alfista92
    Gość

Domyślnie

Z moim boxerem nie było problemów... no tyle, że wymagał rzeczywiście dopieszczenia i małego remontu. Już coś stukało tam, ale jeździł i mocy nie tracił
    Też mnie w sumie troszkę kusi żeby sobie po raz drugi boxerka sprawić... ale muszę wszystkie swoje typy samochodu codziennie i od święta przemyśleć...