Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 105

Temat: Giulietta vs 159

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Franek, przeczytałem Twój post i jestem w szoku... NIGDZIE nie napisałem, że Giulietta jest o niebo lepsza. Napisałem, że 159 ma kiepską ofertę silników benzynowych (BO MA i podniecanie się silnikiem JTD nie spowoduje u mnie zmiany zdania, bo JTD mnie NIE interesują) i że jest dla mnie za duże. Napisałem również, że obecny model ma słabsze wnętrze niż poprzedni (co również nie oznacza, że gorsze niż Giulietta - chociaż jej stylistyka <materiały już niekoniecznie> bardziej mi odpowiada), bo jeszcze w 2010 można było zamawiać Alfatex, a w tej chwili tapicerki są lipne (przynajmniej we włoskim konfiguratorze, jaki jest polski, każdy widzi). I jest to również PRAWDA. Nigdzie nie napisałem, że Giulietta jest dużo lepsza. Jest inna.
    Stać byłoby mnie również na zakup 159, ale już pisałem, że dla mnie jest za duża i to był podstawowy argument, który od razu decydował o wyborze auta. Jedno kombi w rodzinie mam, a sedanów nie lubię. Szczerze mówiąc, gdyby było MiTo w wersji 5-drzwiowej, może pomyślałbym i o nim, bo lubię mniejsze auta raczej.

Trochę więcej spokoju i dokładniejszego czytania...

Użytkownik Rowerzysta Avatar Myszkin
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    służbowe

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Przede wszystkim nie kupuj 159-ki za 60 tysięcy. Kup 1.9 JTDm-a z 2007-2008 roku, wersję 150 KM, starczy Ci na to 43-48 tysięcy (48 na fajnie wyposażony rocznik 2008).
    Jestem po 2 miesięcznych poszukiwaniach użwanej 159 z 2007-2008 roku...

Panowie, nie wierzcie w cuda. Ceny krajowych 159 z 2007 r. JTDm 150km w wersji Progression zaczynaja się od ok 50 tysięcy - mówimy tu o egzemplarzach "pewnych" - tzn niski (do ok. 80 tys. ) i udokumentowany przebieg, oryginalne faktury, książka serwisowa, bezypadkowość, brak oporu sprzedawcy przed wycieczką do ASO na ścieżkę zdrowia.

Przykłady:

1) w Krakowie w salonie stoi 159, 2008 r, przebieg 41 000, cena: 62 500
    2) Wrocław - sprzedawca osoba fizyczna, 2007 r, przebieg 36 000, cena 52 000
    3) Warszawa - salon, 2007 r, przebieg 32 000, cena 54 900

4) i jeszcze przykład z zagranicy - salon Alfy w Berlinie - 2007 r, przebieg 62 000, cena - 59 000 (jak widać Niemcy frajerami nie są, za dobre samochody żądają dobrej ceny)

Oczywiście, można kupić np 2008 rocznik w wersji distinctive za ok 40 -45 tysi....w komisie Pana Waldka, Tadka, Józka - status: w 99% sprowadzony, w 99% powypadkowy. Dlaczego - ano dlatego, że nikt za pół darmo nie oddaje dobrych aut - proste,prawda ?

Jest jeszcze szansa "jedna na milion" - trafimy na starszego pana, który rzeczywiście nie chce się bujać ze sprzedażą i daje względnie niską cenę za pewny egzemplarz krajowy - ale to wyjątek, nie róbmy z tego reguły.

Pozdrawiam.
    "Alfa Romeo ma wszystko, czego potrzebuje: rzesze rozmontowanych emocjonalnie fanów..."

"Od takiej marki jak Alfa Romeo oczekujemy wysmakowanych detali, które zamieniają zwykłą czynność prowadzenia samochodu w celebrację kontroli nad maszyną"

Użytkownik Romeo Avatar Franek Strzelba
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Franek, przeczytałem Twój post i jestem w szoku... NIGDZIE nie napisałem, że Giulietta jest o niebo lepsza. Napisałem, że 159 ma kiepską ofertę silników benzynowych (BO MA i podniecanie się silnikiem JTD nie spowoduje u mnie zmiany zdania, bo JTD mnie NIE interesują) i że jest dla mnie za duże. Napisałem również, że obecny model ma słabsze wnętrze niż poprzedni (co również nie oznacza, że gorsze niż Giulietta - chociaż jej stylistyka <materiały już niekoniecznie> bardziej mi odpowiada), bo jeszcze w 2010 można było zamawiać Alfatex, a w tej chwili tapicerki są lipne (przynajmniej we włoskim konfiguratorze, jaki jest polski, każdy widzi). I jest to również PRAWDA. Nigdzie nie napisałem, że Giulietta jest dużo lepsza. Jest inna.
    Stać byłoby mnie również na zakup 159, ale już pisałem, że dla mnie jest za duża i to był podstawowy argument, który od razu decydował o wyborze auta. Jedno kombi w rodzinie mam, a sedanów nie lubię. Szczerze mówiąc, gdyby było MiTo w wersji 5-drzwiowej, może pomyślałbym i o nim, bo lubię mniejsze auta raczej.

Trochę więcej spokoju i dokładniejszego czytania...
    Przy takim Twoim podejściu, to rzeczywiście tylko Giulietta wchodziła w grę... Po prostu wybrałeś wszystkie cechy, których nie ma 159, a które posiada Giulietta i wyszło Ci, że ta druga bardziej do Ciebie pasuje Gratuluję obiektywizmu. Bo skoro wykluczasz diesla, sedana, duże auto itd., to rzeczywiście 159 już w przedbiegach odpada.

Aha, gratuluję zakupu Giulietty (szczerze, bez sarkazmu).
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
    AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

A może po prostu chciałem mieć następce 147, którą jeździłem wcześniej i którą uwielbiałem? To nie ma nic do obiektywizmu... SUBIEKTYWNIE nie lubię diesli i SUBIEKTYWNIE nie lubię dużych aut. I chciałem mieć 5 drzwi, bo miałem w życiu jedno auto 3-drzwiowe i wystarczy. To dlaczego mam się zmuszać?

Alfa sprzedaje 3 modele aut, żeby ludzie mieli jakiś wybór (nie za duży, ale jednak ).

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

5) W Krakowie stoi SW 1.9 JTDm 2007, z przebiegiem autentycznym 78 tysięcy km "z groszami", oprócz dokumentacji serwisowej dodatkowo potwierdzonym przez ASO Viamot (wykonana bardzo dokładna diagnostyka elektroniki) za 43 tysiące. 150-konny Progression z navi, zmieniarką i szyberdachem. Ale klienci chcieliby takie auto za 38 tysięcy, "bo na Allegro, Panie, są tańsze".

Co więcej - jest masę osób, szukających bardzo dobrze wyposażonych 159 150KM, w konfiguracjach typu "czekoladowy metalik + navi + ksenon + skóra", czyli m.in. wizualnie bardzo atrakcyjnych i poszukiwanych, w cenach 32-35 tysięcy złotych. A potem się pojawiają informację o korektach z 280 tysięcy na 130... ;/
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Falcon40
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm 150KM '07

Domyślnie

Panie Tomku, ja czekam na decyzje kredytowa, takze beware

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    służbowe

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    5) W Krakowie stoi SW 1.9 JTDm 2007, z przebiegiem autentycznym 78 tysięcy km "z groszami", oprócz dokumentacji serwisowej dodatkowo potwierdzonym przez ASO Viamot (wykonana bardzo dokładna diagnostyka elektroniki) za 43 tysiące. 150-konny Progression z navi, zmieniarką i szyberdachem. Ale klienci chcieliby takie auto za 38 tysięcy, "bo na Allegro, Panie, są tańsze".
    I mają rację, bo ta wyżej wymieniona Alfa, to Panie, z Włoch jest sprowadzona...a ja podawałem przykłady samochodów krajowych.

Niestety-stety - samochód od handlarza (sprowadzony) automatycznie jest dużo mniej warty, nawet "pewny" i z "autentycznym" przebiegiem - cóż, handlarze sami wyrobili sobie taką markę.

Przy sprzedaży samochodu używanego w Polsce pierwsze pytanie z ust potencjalnego klienta to: "Samochód krajowy ?" W przypadku negatywnej odpowiedzi to pytanie jest zarazem pytaniem pierwszym i ostatnim.

PS: a tak swoją drogą...ten ktoś z Włoch musiał upasć na głowę - za ok 40 000 pln (jak nie mniej) opylił taką furę handlarzowi z Polski...
    Ostatnio edytowane przez Myszkin ; 13-06-2011 o 20:19
    "Alfa Romeo ma wszystko, czego potrzebuje: rzesze rozmontowanych emocjonalnie fanów..."

"Od takiej marki jak Alfa Romeo oczekujemy wysmakowanych detali, które zamieniają zwykłą czynność prowadzenia samochodu w celebrację kontroli nad maszyną"

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał Myszkin Zobacz post
    I mają rację, bo ta wyżej wymieniona Alfa, to Panie, z Włoch jest sprowadzona...a ja podawałem przykłady samochodów krajowych.

Niestety-stety - samochód od handlarza (sprowadzony) automatycznie jest dużo mniej warty, nawet "pewny" i z "autentycznym" przebiegiem - cóż, handlarze sami wyrobili sobie taką markę.

Przy sprzedaży samochodu używanego w Polsce pierwsze pytanie z ust potencjalnego klienta to: "Samochód krajowy ?" W przypadku negatywnej odpowiedzi to pytanie jest zarazem pytaniem pierwszym i ostatnim.

PS: a tak swoją drogą...ten ktoś z Włoch musiał upasć na głowę - za ok 40 000 pln (jak nie mniej) opylił taką furę handlarzowi z Polski...
    No to teraz powiem Ci, dlaczego ja wyżej sobie cenię auto zza zachodniej granicy, niż z Polski - mowa o zakupie w sprawdzonym miejscu, a nie na placu u Turka. Otóż auta te mają jedną, niepodważalną zaletę - cały swój przebieg pokonują po czymś, co można spokojnie nazwać "wysokiej jakości drogami". Dzięki temu w samochodzie takim zawieszenie jest w stanie identycznym, jak w aucie eksploatowanym w Polsce przy kilometrażu o połowę niższym. Do tego buda sprawia wrażenie "sztywniejszej", nie ma żadnych trzasków czy skrzypienia. Łatwiej też trafić na egzemplarz dobrze wyposażony - tyle, że jak pisałem - nie kupisz takiego auta w dobrych pieniądzach na placu u Turka.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    służbowe

Domyślnie

Jak widać, wszystko ma swoje wady i zalety.

PS: Szkoda, że ta bordowa to SW...gdyby to był sedan, cóż...pewnie bym ją kupił za te 43-44 tys.

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał Myszkin Zobacz post
    Jak widać, wszystko ma swoje wady i zalety.

PS: Szkoda, że ta bordowa to SW...gdyby to był sedan, cóż...pewnie bym ją kupił za te 43-44 tys.
    Jest i sedan... Ale praktycznie to tak, jakby go już nie było