Franek, przeczytałem Twój post i jestem w szoku... NIGDZIE nie napisałem, że Giulietta jest o niebo lepsza. Napisałem, że 159 ma kiepską ofertę silników benzynowych (BO MA i podniecanie się silnikiem JTD nie spowoduje u mnie zmiany zdania, bo JTD mnie NIE interesują) i że jest dla mnie za duże. Napisałem również, że obecny model ma słabsze wnętrze niż poprzedni (co również nie oznacza, że gorsze niż Giulietta - chociaż jej stylistyka <materiały już niekoniecznie> bardziej mi odpowiada), bo jeszcze w 2010 można było zamawiać Alfatex, a w tej chwili tapicerki są lipne (przynajmniej we włoskim konfiguratorze, jaki jest polski, każdy widzi). I jest to również PRAWDA. Nigdzie nie napisałem, że Giulietta jest dużo lepsza. Jest inna.
Stać byłoby mnie również na zakup 159, ale już pisałem, że dla mnie jest za duża i to był podstawowy argument, który od razu decydował o wyborze auta. Jedno kombi w rodzinie mam, a sedanów nie lubię. Szczerze mówiąc, gdyby było MiTo w wersji 5-drzwiowej, może pomyślałbym i o nim, bo lubię mniejsze auta raczej.
Trochę więcej spokoju i dokładniejszego czytania...