nie, już wcześniej klekotał
nie, już wcześniej klekotał
To nie jest "trochę nowsza instrukcja" ale instrukcja do innego samochodu.
Czy kolega odnotował w swoim rejonie temperatury rzędu -30 stopni aby stosować 5W ?
Bo przecież to jest tylko oznaczenie klasy lepkościowej zimnej (W - winter), która mówi nam jedynie o płynięciu oleju. Czyli jak się zachowa w danej temperaturze. Nic więcej. 5W to -30, a 10W to -25. Obie klasy nadają się w naszym klimacie. Bardziej należy zwracać uwagę na klasę jakościową ACEA (europejska i bardziej rygorystyczna), API lub jeszcze lepiej klasyfikacji FIAT-a. Więc tak naprawdę powinna być zalana SELENIA. Oczywiście używając słowa "Bardziej" nie mam na myśli całkowitego "olania" klasy lepkościowej![]()
Na marginesie sam mam 5W40 tyle, że pełny syntetyk. I wybrany ze względu na turbinę. Pewno, że lepiej zalać właśnie takim olejem ale nie przesadzajmy, że zalanie 10w40 to jakaś tragedia. Nic się nie stanie. Producent to dopuszcza.
To stało się po zmianie rozrządu ? Coś więc nie doczytałem. Więc faktycznie masz rację, że można to z tym wiązać. Chociaż nie wiem jak te silniki zachowują się gdy ktoś się "machnie o ząbek". Miałem taki przypadek ale w silniku PB. Brak mocy, nierówna praca i kosmiczne spalanie.
---------- Post added at 17:23 ---------- Previous post was at 17:19 ----------
Uprzedziłeś mnie![]()
+- wtryski można zdiagnozować wzrokowo po wyciągnięciu
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
http://www.forum.alfaholicy.org/czes...alfowskie.html
jeszcze raz link do dźwięku silnika bo tamten serwer padł -> http://www.youtube.com/watch?v=Hss6K-wjFxY
Normalny dźwięk JTD tylko obroty chyba za duże - przyjrzyj się pompie wysokiego cisnienie i/lub regulatorowi, zostają jeszcze wtryskiwacze do sprawdzenia
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
milek_22, a czy ty sprawdzałeś to co pisaliśmy wcześniej, czy tylko osłuchujesz samochód ?
I sprawdziłeś to co pisaliśmy ?
niestety jeszcze nie, totalnie brakuje mi czasu ;/ ale sobotę mam wolna więc może się w końcu za to wezmę
Mój JTD 16V (1,9) chodzi dokładnie tak samo. Pisałem już koledze że to normalna praca tego silnika, ale chyba niedowierza.
Dodam też że parę miesięcy po zakupie również robiłem rozrząd u gości którzy znają się na sprawie i po wymianie głos silnika jest identyczny jak przed wymianą.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez wojtekml ; 06-04-2011 o 07:10