Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy 123456
Pokaż wyniki od 51 do 55 z 55

Temat: czerwona kontrolka silnika w 2.4 jtd(156)

Luc156
    Gość

Domyślnie

regulator czyscilem 2razy a stp lub redex juz niepamietam uzywam 2razy w miesiacu... tzn tak robilem juz odpuszczam

Użytkownik Rowerzysta Avatar Bond_krk
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    156 2,4 JTD black

Domyślnie

Tez mialem ten problem z tym ze u mnie nie dzialala geometria. Dokladniej rzecz ujmujac wykrzywiony byl jakis simmering w turbince ktory blokowal geometrie. Po zrobieniu problem znikl. No ale to jak jak pisalem u mnie byl problem z geometria. Silnik 2.4 10V

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2,4 jtd 150ps 2002r.

Domyślnie

z całą przyjemnością informuje, że u mnie problem został zlikwidowany Jest to dość długa historia, ale zachęcam wszystkich do przeczytania. Jak wspominałem u mnie również wszystko było dokładnie przebadane łącznie z turbiną, która rzekomo była "regenerowana" i właśnie szkopuł tkwił w turbinie. Otóż podczas regeneracji została źle wyregulowana geometria, przez co dostawała nadmiernej ilości powietrza i po stronie koła wydechu doszło do zjawiska kawitacji, czyli wykruszania się metalu pod wpływem nadmiernej temperatury. To właśnie stało się z wirnikiem od strony wydechowej, przez co powietrze nie kierowało strumienia na łopatki geometrii tylko pełną mocą szło w rurę i turbina ciągle pracowała na maksymalnych obrotach(przeładowanie = marchewa i spadek mocy) Trafiłem w końcu na fachowca od turbin który mi ją zregenerował konkretnie w rozsądnej cenie. A ważna uwaga! Opisany przeze mnie problem dotyczy praktycznie w 90% turbosprężarek firmy GARETT (w pierwszych wypustach montowane były IHI i takiego problemu nie ma) ciekawostką jest to, że identyczna turbina o tych samych parametrach montowana jest w mercedesach 2,7 cdi i wirnik także się wykrusza(jakaś wada fabryczna) Wybaczcie, że tak zanudzam, ale może komuś to pomoże. Jeżeli ktoś w okolicach Olsztyna ma taki problem, to mam namiary na bardzo dobry warsztat lubujący się Alfach i speca od regeneracji. Jeżeli ktoś będzie zainteresowany moim przypadkiem, to chętnie pomogę.

---------- Post added at 22:40 ---------- Previous post was at 22:32 ----------

mam tylko jedno pytanie do osób które regenerowały turbiny. Czy po zamontowaniu regenerowanej turbiny resetowaliście komputer? ja tego nie zrobiłem, ale sądzę że jest konieczne, ponieważ komputer ma zapisany błąd niewłaściwej pracy turbiny. Tak czy inaczej w przyszłym tygodniu jadę do serwisu fiata to zrobić, bo reset jest możliwy tylko fabrycznym komputerem.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar ZIMA1987
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 TDI Sportwagon 115 KM; Alfa Romeo 155 1,9 TDI 90 KM

Domyślnie

Gdzieś na forum czytałem, że problem zapalającej się czerwonej kontrolki rowniez jest powiązany z zaworem powietrza. A skoro zawór szwankuje to może chwilowo odcinać dopływ powietrza.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Ludvigus
    Mieszka w
    Trzebownisko, Rzeszów, PL
    Auto
    Giulia 2.0TB, 147 1.6 TS

Domyślnie Przyczyna błędu P0235 - uszkodzony wałek turbosprężarki

Koledzy i Koleżanki, po regeneracji turbosprężarki w firmie www.turbo-rzeszow.pl Bella śmiga, jak za dawnych lat. Nie mam błędów P0235/P0236 przy przyspieszaniu, auto ciągnie pięknie do 4500 obrotów, wrócił banan na twarzy.

A teraz przyczyna problemów: https://www.facebook.com/photo.php?f...21988334494640
    To samo zdjęcie poniżej:

Wałek był uszkodzony i turbo dmuchało bardzo słabo, przez co wejście powyżej 3000 obrotów graniczyło z cudem.

Podsumowując: wymieniłem przepływomierz(MAF sensor), wyczyściłem czujnik ciśnienia doładowania(MAP sensor), zaślepiłem EGR, wyczyściłem zawór VGT, sprawdziłem szczelność dolotu, a na końcu zregenerowałem turbosprężarkę i dopiero wówczas błędy zniknęły.

Polecam regenerować turbosprężarki u fachowców, nie w przypadkowych miejscach.

Pozdrawiam,
    L.