Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy 123456789101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 115

Temat: Prośba o pomoc w optymalnym wyborze ALFY 156

Użytkownik Romeo Avatar NightDay
    Mieszka w
    Zgorzelec/Gunzburg DE
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD 119kw ROSSO

Domyślnie

Coś się czepił?że lamentuje :| stwierdzam fakty i opisuje swoją sytuację wielu osobom się przyda.
    Poza tym nie chcesz to nie interesuj się i nie pisz za wszystkich z góry że "nie interesuje",właśnie może interesuje wiele osób a ty pisz za siebie,tym samym nie robie OT piszę w temacie zatem co jest nie na miejscu?Nie wypowiadaj się jak nie chcesz i tyle a nie jakieś trolowanie...

---------- Post added at 22:52 ---------- Previous post was at 22:40 ----------

velpol nie piszczą też się tego obawiałem i hamują też dobrze poza tym nie jest to produkt lin liang tylko jednak Bosh,wiem że są wyższe marki ale utrafiłem i nie przepłacam jak nie trzeba.Poza tym nie katuje auta nie szukam klocków z najwyższej półki, a ja widzisz wręcz przeciwnie szukałem jak najbliżej siebie by właśnie nie robić wyjazdów.Sam zrobiłem 2 wyjazdy z czego pierwszy to raczej wiedziałem że będzie padaczka ale było bliziutko zatem mała strata stała alfa za wiem smieszne pieniądze cos 4500zł chyba ale na miejscu się okazało że warta może z 2000zł dla mnie.Cała jakaś porysowana , "siedząca",pędzlem jakies zaprawki no CRAP .Nawet gościa nie wołaliśmy tylko obejrzałem na parkingu 5 min i odjazd.Drugi wyjazd to już były zakupy Poza tym siorka mi oglądała jeszcze 2 fury bo miała blisko też.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Kucz
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Jest: Renault Megane RS 225,Alfa Romeo 147 1,6 Ts 120 . Była Alfa Romeo 156 2,5 V6 24V

Domyślnie

Nasuwa się prosta konkluzja że zdrowe auto musi swoje kosztować a jak g...o kupisz z g...em się będziesz bujał. A inna sprawa że niektórzy wystawiają złomy użytkowe z przypiską igła jak się jedzie oglądać to się dopiero okazuje co i jak. Moim skromnym zdaniem najważniejszym kryterium jest cierpliwość i chłodne spojrzenie co szczególnie w Alfie może być trudne bo jej wdzięki mogą przesłonić mankamenty

Mieszka w
    Zgorzelec/Gunzburg DE
    Auto

Domyślnie

Tymbardziej że zwykli zjadacze chleba nie wiedzą że tutaj każda część powinna być ori bo inaczej się zemści jak się właśnie jakieś kwaki będzie używać.Niestety to nie golf że zamienników dobrych jest masa i jest z czego wybierać.Tutaj mamy głównie TRW , SKF i jeszcze coś się znajdzie pewnie co niestety się przekłada na cenę że trzeba zapłacić.Alfy mają to do siebie że w zakupie są stosunkowo tanie lecz eksploatacja już taka nie jest.Jednak zwykła osoba nie mająca pojęcia o alfach to nie kupi tego bo słyszy co chwile "alfy się psują".Niestety głupie gadanie , a co się nie psuje...

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Warszawa - WJ
    Auto
    Civic VI gen Z2+B7

Domyślnie

Panowie , nie wiem czy czytaliście mój post co do zakupu auta, szukam autka tylko i wyłącznie benzynowego, BEZ gazu, tylko. Diesel w moim przypadku się nie opłaca w ogóle, ponieważ robię rocznie około 10 tys/rok.
    Rzucam linkami bo może ktoś z Was zna autko lub je oglądał przed zakupem. Mam pewną kwotę przeznaczoną na autko i tego się trzymam.
    O cenach części nie ma co tutaj rozmawiać, bo w moim przypadku klamoty nie wchodzą w grę, sam do seja obecnego pakuję graty ori lub dobry zamiennik, patrz: Magneti Marelli, SKF, TRW, Brembo itp.
    Co do klocków np: Boscha to się raczej nie kupuje bo ta firma produkuje rzeczy elektroniczne w większości więc nie ma co od nich wymagać
    Takie moje zdanie, ale każdy kupuje to co uważa za słuszne.
    Tak więc szukam Alfy dalej

Pozdrawiam.

Mieszka w
    Zgorzelec/Gunzburg DE
    Auto

Domyślnie

Tylko że zauważyłem iż diesle i benzyny prawie się nie różnią cenami.Ja też robię mało kilometrów tyle co napisałeś i może mniej a jak mam na stacji zapłacić już prawie 5,5zł za litr to klękam,poza tym czasem się coś znajdzie tańszego np po 3.50(mowa o oleju oczywiście)W najgorszym wypadku płacę 4,9zł na chwilę obecną.Jednak nie ulega kwestii jak ma być benzina to 1.8-2.0.Optymalnie będzie poza tym zobacz na autocentrum tam fajnie pokazują spalania aut.Na ile są wiarygodne to nie powiem ci.Napewno każdy od radzi zakup 2.5 V6 lub GTA z oczywistych przyczyn paliwowych.Pokaż jakieś linki następne zobaczymy.

Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Jest: Renault Megane RS 225,Alfa Romeo 147 1,6 Ts 120 . Była Alfa Romeo 156 2,5 V6 24V

Domyślnie

I bardzo fajnie że szukasz dalej Alfy i nie ulegasz stereotypom. Jeśli nie bierzesz pod uwagę JTD to szukaj dobrego Twin Sparka 1,8 2,0 nie jest to z pewnością proste bo różnie można trafić wiele zależy od tego kto i jak przedtem jeździł i czy dbał. I z pewnością koledzy użytkujący twin sparki zgodzą się ze mną, że można trafić dobry egzemplarz ale też można się naciąć i może się okazać że na dzień dobry koszty będą kosmiczne. Osobiście znałem dwóch właścicieli TSów jeden ganił bo przy przebiegu 130 tyś km panewki podziękowały za współpracę i trochę się musiał wykosztować. Drugi zaś zachwalał mówiąc że jego 147mka 2,0 TS nie sprawia mu nigdy żadnych problemów a przebieg jakim się legitymowała przekraczał 180 tyś. Ja też swego czasu zastanawiałem się jako że nie mogłem znaleźć zdrowego GTV z silnikiem V6 nad zakupem GTV 2,0 TS lub ewentualnie 2,0 JTS jednak mnogość sprzecznych opinii na temat tych silników była tak duża że zdecydowałem się zasięgnąć rady specjalistów z Alfa Romeo Arkuszowa którzy utwierdzili mnie w tym iż kluczową sprawą jest to czy egzemplarz jest zadbany czy nie. A jak to wygląda w życiu to ci powiedzą koledzy posiadający Twin sparki. Jedno jest pewne warto być cierpliwym i szukać dobrej sztuki.
    Swoją drogą skoro dużo nie jeździsz musisz skalkulować koszty utrzymania TS eksploatacja, wymiany paliwo itd i koszty 2,5 v6 bo może się okazać że v6 wcale nie nadszarpnie zbytnio portfela. ( nie to żebym cie na v6 namawiał ale warto każdą możliwość przemyśleć .

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Warszawa - WJ
    Auto
    Civic VI gen Z2+B7

Domyślnie

Naczytałem się właśnie że strasznie te panewki się sypią, to mnie trochę przeraża, ale nie sądzę aby to było jakąś plagą. Co do TS to wiem że wariator raz na dwie wymiany rozrządu, wahacze przód trzeba uważać, dobry olej i pod max, elektryka, rozrząd co 60 tys, no i chyba przepływomierze.
    Diesel jest może i tani w zakupie ale jego eksploatacja jest chyba droższa jak się nie mylę.
    Zobaczymy, szukam przeglądam,muszę tylko sejaka sprzedać i będzie coś więcej wiadomo

Co do panewek mam największe obawy, ale oglądając może się okazać że nie będą stukać, a po przejechaniu iluś tam km, może się coś zacząć dziać, ale to niestety tak jest

A tutaj linki do takich do obejrzenia:

http://moto.allegro.pl/alfa-romeo-156-1-8-tspark-140km-2002r-full-i1754863058.html

http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-kli...C19780258.html - ta ma piękny kolor

http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-C19959867.html - ta jest ok, cena i kolor

http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-C19883318.html - ta już oglądana przeze mnie

Jeszcze parę by się znalazło, ale to tylko takie które mi szybko wpadły w oko.

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Mucha ; 05-08-2011 o 21:48

Użytkownik Rowerzysta Avatar adam.st
    Mieszka w
    Kraków, Poland, Poland
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Gdzie się naczytałeś o panewkach? Bo mnie to ciekawi, może mi się przydać...

Mieszka w
    Gdynia
    Auto

Domyślnie

Pierwsza jest całkiem przyjemna przynajmniej na zdjęciu na pierwszy rzut oka ładne skórki zadbane piękne poliftowe wnętrze , felgi też niczego sobie i niedaleko Warszawy więc nie musiałbyś przez pół Polski jechać to duży plus.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Warszawa - WJ
    Auto
    Civic VI gen Z2+B7

Domyślnie

Cytat Napisał adam.st Zobacz post
    Gdzie się naczytałeś o panewkach? Bo mnie to ciekawi, może mi się przydać...
    na forach, google, co poniektórzy przy (niby przebiegu) 180 tys. już wymieniali panewki, bo stukały, dlatego moje zdziwienie co do tego. Jeździłem i jeżdżę fiatami, w mojej rodzinie też ich nie brakuje i jakoś nie jest to spotykana usterka, dlatego też nie wiem czemu tak się dzieje. Lubię auta które są tzw. mało spotykane lub inne na swój sposób, dlatego też chciałbym alfe. Dużo ludzi boi się ją kupić, nie ukrywam się że ja troszkę też, ale nie chcę ulegać stereotypom i mieć takie autko.

Pozdrawiam.