Strona 6 z 21 PierwszyPierwszy 12345678910111213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 207

Temat: eliminacja drgań nadwozia (kierownicy) na jałowym

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Nie wiem, czy sie chwalic, czy poczekac jeszcze, ale od początku wydawało mi sie, że jak wymieniłem ten drążek reakcyjny silnika na górze, zwany też 4 poduchą silnika, to zaczęło mocniej telepac kierą na luzie.
    Dzis musiałem to sprawdzic porównując do starego wyrąbanego drążka, w którym to jedna tulejka już sie obracała nawet. Jakie było moje zdziwienie, gdy wymontowałem nowy (zamiennik) i porównałem go do starego (originału). UWAGA!!! Zamiennik okazał sie minimalnie dłuższy, przez co miałem problem, aby zamontowac go w otworach po starym drążku i w tedy juz cos mi nie pasowało, ale jakos to olałem... Teraz najlepsze. Po wymontowaniu tego badziewia! i zamontowaniu tego pierwszego oryginalnego, lecz już zużytego (co widac na nim) silnik odziwo zaczął chodzi równiej i najważniejsze na kierownicy czuje teraz dużo mniejsze drgania!!!
    Nie wieżyłem sobie, przez co zrobiłem inny test montując znów ten nowy zamiennik i znów silnik zaczyna mocniej drgac, kiera znów masuje mocno łapy
    Ten zamiennik kupiłem tutaj: http://www.autosklep24.pl/pl/p/Draze...JTD-LYBRA/6567
    Ostatnio ktos z lanciaklubu podrzucił mi własnie podejrzenie na ten drążek, gdyż miał taką samą drgawke - temat tutaj http://www.forum.lanciapolska.org/vi...27507&start=30
    Połasiłem sie na 80zeta, gdzy orginał kosztuje ok. 150zeta za przeklęte dwie tulejki kawałek pręta!
    Pozostało mi zakupic nowy, tym razem juz orginalny....

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Nie chiałbym prowadzic monologu ze sobą, ale zawsze lubie drążyc temat do końca
    Wiec co uzyskałem w sprawie przepływki z forum lanciapolska.org od jednego z uwytkowników jest to:

Panowie

To są poprawne wartości ale niepoprawne
    Kilka miesięcy temu zbagatelizowałem pewną informację na forum fiatecuscana.

yani - fiatecuscan forum napisał(a):
    I know about this Air Quantity issue.
    This happens on some versions of the EDC15C7 ECU, but it is not docummented anywhere. According to the EDC15C7 documentation this parameter is in mg/i.
    The only info I have is that the value of this parameter on ECUs with software version C91 and C92 is not valid.

Dwie rewizje oprogramowania występujące w ECU EDC15C7 mają błąd, który objawia się tylko złą wartością mierzoną powietrza. Paliwo wtryskiwane jest poprawnie. Pewnie nie odczuwasz, że auto jest słabe ? Więc przepływomierz jest OK.
    Kilka osób wymieniło przepływomierze i nic się nie zmieniło.

Sam mam takie wartości i przez długi czas myślałem, że coś jest nie tak. Dolot sprawdzałem 2 razy - wszystko OK, przepływomierza co prawda nie wymieniłem co się okazało bardzo dobrym posunięciem.

Tak więc jeśli auto ma moc to nie ma problemu. Ja bym na Waszym miejscu zamiast wydawać 350zł na przepływomierz - pojechał na hamownie - 100zł.
    Dowiesz się jaką auto ma moc, moment.
    Aczkolwiek dolot można sprawdzić - co rok dla pewności bo harmonijka przed turbiną może pęknąć i syf do turbiny leci.
    Nie wiem, na ile to może byc wiarygodne oraz jak poprawic fabryke? Wydaje mi sie, że zbytnio ruszyłem temat przepływki - w sumie nawet niepotrzebnie

Użytkownik Pirat drogowy Avatar szykaz
    Mieszka w
    KSU
    Auto
    159

Domyślnie

Jeśli chodzi o masy powietrza to u mnie też są rozjechane. Przez to właśnie wymieniałem przepływkę i EGR, ale u mnie było wtedy osłabienie auta. Myślałem, że z masami mam spokoj bo wymiana EGRu pomogła (przepływka nic tutaj nie dała). Ostatnio jednak mając możliwość podpięcia pod FESa z ciekawości owe masy sprawdziłem i prosze: dalej są rozjechane. Tylko u mnie na postoju masa mierzona jest większa od docelowej, a w jeździe na odwrót...No i teraz samochód zachowuje się normalnie, błędów nie wali,ale masa jest nieprawidłowa nadal, a ja nadal nie wiem co jest tego przyczyną. Może rzeczywiście jest tak jak napisał kolega z lanciiklubu? No chyba, że jeszcze jest coś co mógłbym sprawdzić a wiąże się z tymi masami?
    Natomiast co do drgań na jałowym to u mnie też one występują...
    Ostatnio edytowane przez szykaz ; 09-11-2011 o 18:08
    Jestem Szymon, mam 28 lat i jestem Alfaholikiem.

Moje Belle:
    obecna - 159FL SW 1.9 JTDm 16v '09: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...wsza_159_.html
    była - 156FL SW 1.9 JTDm 16v '04: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...lbiciela_.html
    była - 156 Sedan 2.5 V6 24V '00: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._v6_busso.html
    była - 156FL Sedan 1.9 JTDm 16v '03: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...an_matiuk.html

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Bede musiał sie z kims ustawic i sprawdzic te drgania, ale to dopiero po wymianie tego "owego" łącznika górnego silnika, gdyż wczoraj zamówiłem u użytkownika z allegro "tanifiat", a dzis widze, że mam urlop i kicha... chiałem to w tym tygodniu jeszcze potwierdzic, a tu zonk.

Odnośnie egr, to wyczytałem taki oto wpis w książce Hubertusa Gunther "układy wtryskowe CR w praktyce warsztatowej"

Ponieważ recyrkulacja spalin jest ważnym układem dla emisji spalin, funkcja EGR jest nadzorowana przez masowy przepływomierz powietrza lub potencjometr czujnika skoku zaworu. Zwiekszenie stopnia recyrkulacji spalin powoduje zmniejszenie masy zasysanego powietrza.

Recyrkulacja spalin działa na biegu jałowym i w zakresie obciążeń czesciowych do ok. 3000 obr/min.

Podczas otwierania i zamykania zaworu EGR masa zasysanego powietrza musi sie odpowiednio zmniejszac lub zwiekszac.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar szykaz
    Mieszka w
    KSU
    Auto
    159

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    Odnośnie egr, to wyczytałem taki oto wpis w książce Hubertusa Gunther "układy wtryskowe CR w praktyce warsztatowej"

Ponieważ recyrkulacja spalin jest ważnym układem dla emisji spalin, funkcja EGR jest nadzorowana przez masowy przepływomierz powietrza lub potencjometr czujnika skoku zaworu. Zwiekszenie stopnia recyrkulacji spalin powoduje zmniejszenie masy zasysanego powietrza.

Recyrkulacja spalin działa na biegu jałowym i w zakresie obciążeń czesciowych do ok. 3000 obr/min.

Podczas otwierania i zamykania zaworu EGR masa zasysanego powietrza musi sie odpowiednio zmniejszac lub zwiekszac.
    No tak to jest logiczne, że wraz z otwieraniem EGR masa zasysanego powietrza musi ulegać zmianie. Tylko chodzi teraz o to, że jakby nie było powinna się ona mieścić w jakiejś tam normie, tutaj akurat powinna wynosić mniej więcej tyle ile masa docelowa, a nie raz tyle więcej lub mniej. I tutaj pojawia się pytanie kto jest tego winowajcą? Podzespół czy rzeczywiście błąd w niektórych wersjach ECU?

Bede musiał sie z kims ustawic i sprawdzic te drgania, ale to dopiero po wymianie tego "owego" łącznika górnego silnika, gdyż wczoraj zamówiłem u użytkownika z allegro "tanifiat", a dzis widze, że mam urlop i kicha... chiałem to w tym tygodniu jeszcze potwierdzic, a tu zonk.
    Jak już wymienisz podziel się informacjami, sam bym się z ciekawości dowiedział co wpływa na te drgania.
    Jestem Szymon, mam 28 lat i jestem Alfaholikiem.

Moje Belle:
    obecna - 159FL SW 1.9 JTDm 16v '09: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...wsza_159_.html
    była - 156FL SW 1.9 JTDm 16v '04: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...lbiciela_.html
    była - 156 Sedan 2.5 V6 24V '00: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._v6_busso.html
    była - 156FL Sedan 1.9 JTDm 16v '03: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...an_matiuk.html

Wujek_Staszek
    Gość

Domyślnie

Nie wiem, czy sie chwalic, czy poczekac jeszcze, ale od początku wydawało mi sie, że jak wymieniłem ten drążek reakcyjny silnika na górze, zwany też 4 poduchą silnika, to zaczęło mocniej telepac kierą na luzie.
    Dzis musiałem to sprawdzic porównując do starego wyrąbanego drążka, w którym to jedna tulejka już sie obracała nawet. Jakie było moje zdziwienie, gdy wymontowałem nowy (zamiennik) i porównałem go do starego (originału). UWAGA!!! Zamiennik okazał sie minimalnie dłuższy, przez co miałem problem, aby zamontowac go w otworach po starym drążku i w tedy juz cos mi nie pasowało, ale jakos to olałem... Teraz najlepsze. Po wymontowaniu tego badziewia! i zamontowaniu tego pierwszego oryginalnego, lecz już zużytego (co widac na nim) silnik odziwo zaczął chodzi równiej i najważniejsze na kierownicy czuje teraz dużo mniejsze drgania!!!
    Nie wieżyłem sobie, przez co zrobiłem inny test montując znów ten nowy zamiennik i znów silnik zaczyna mocniej drgac, kiera znów masuje mocno łapy
    Ten zamiennik kupiłem tutaj: http://www.autosklep24.pl/pl/p/Draze...JTD-LYBRA/6567
    Ostatnio ktos z lanciaklubu podrzucił mi własnie podejrzenie na ten drążek, gdyż miał taką samą drgawke - temat tutaj http://www.forum.lanciapolska.org/vi...27507&start=30
    Połasiłem sie na 80zeta, gdzy orginał kosztuje ok. 150zeta za przeklęte dwie tulejki kawałek pręta!
    Pozostało mi zakupic nowy, tym razem juz orginalny....
    Tak z ciekawości zapytam, bo również mam zamiennik: Czy u Ciebie też pasował tylko w jedną stronę, tj. w jednej pozycji? U mnie pasował tylko w jednym położeniu, inaczej za cholerę śruba nie chciała złapać.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Dokładnie tak było, przez to że był dłuższy, bałem sie że zerw gwint w śrubie, gdyż cieżko było poprawnie ją wkrecic. Już jedno wiem na pewno. Żadnych zamienników wiecej, bo tylko wywaliłem kase!

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Czy ktoś działał dalej w temacie drgań jtd? Wymieniłem dzis ten nieszczesny drążek reakcyjny silnika na orginał i troche poprawy jest, ale to jeszcze nie jest ideał.
    Wychodzi chyba na to, że ten typ tak ma i nic sie z tym nie da zrobic, bo już mi sie pomysły i kasa na szukanie pierdół skończyły,
    Miałbym jeszcze prośbe, dla osób bardziej ogarnietych w fes-ie o sprawdzenie moich logów, ciągle zastanawia mnie ta przepływka, ale jak napisałem wyżej szkoda mi wywalac wiecej kasy na nowe tajle, które i tak są prawdopodobnie dobre.
    Najlepsze jest to, że podczas jazdy zero drgań i cisza, 180km/h pogoniłem na autostradzie i żadnego muła nie miała... Sprzegło chodzi normalnie bez skoków, pisków, czy bicia na pedale. Ja już nie wiem. To chyba ostatni diesel w mojej karierze... teraz tylko, żałuje, że od razu kupiłem benzyny, ale coż zrobic.

Nie jesteśmy sami. W stilo podobnie z tym silnikiem wystepują drgania http://fiat.auto.com.pl/forum/viewto...r=asc&start=30

Zastanawia mnie jedno, czy np. po liftingu te poduch w tych silnikach 115km zostały jakos ulepszone przez producenta?
    Ostatnio edytowane przez majster ; 15-11-2011 o 18:54

Użytkownik Rowerzysta Avatar Annik
    Mieszka w
    Łomża
    Auto
    Giulia VELOCE Q4 MY20

Domyślnie

Witam,
    drgania, nierówna praca może być również sopowodowana nierónymi dawkami paliwa - wstryski!!! Co gorsze, wg opinii gościa od ukł wtryskowych zaniedbanie tego faktu,
    skutkuje szybkim zużyciem koła dwumasowego - sprawdzajcie wtryski.
    df

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Swoje wtryski już sprawdziłes? Bo też chyba miałes sprawdzac jeśli sie nie myle? Wyszło cos? Nie wiem, czy fes pokazuje w moim silniku korekcje poszczególnych wtryskiwaczy.
    Bede jeszcze chciał podjechac na regulacje zaworów, ale czy to coś da...
    bardziej odczuwam takie mrowienie na kierownicy, niż drgania. Silnik pracuje mi równo i obroty stoją jak wryte na 850rpm.