Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy 123456
Pokaż wyniki od 51 do 56 z 56

Temat: parowanie szyb- dramat

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Przemyśl
    Auto
    AR 156 1,9JTD 105kM SW 2000

Domyślnie

kolego spróbuj tego http://allegro.pl/plyn-do-mycia-szyb...687040820.html

- - - Updated - - -

Cytat Napisał marioroza Zobacz post
    Witam. Temat jak w tytule. Szyby parują mi ostatnio za każdym razem kiedy gdzieś jadę.
    Mniej więcej po kilku minutach jazdy jest wszystko zaparowane.
    Nie pomaga nadmuch ciepłego, zimnego, obieg zamknięty, obieg otwarty, jazda z opuszczonymi szybami.
    Pomaga tylko włączenie klimy ale po wyłączeniu klimy, szyby zachodzą prawie natychmiast.
    W samochodzie sucho. Macałem wykładzinę pod dywanikami i wszędzie sucho.
    Filtr kabinowy wymieniany na początku lata.
    Rozumiem że pogoda deszczowa i wsiada się lekko zmokniętym ale przecież nie padało (przynajmniej w Bydgoszczy) 2 lub 3 tygodnie... więc skąd ta wilgoć??
    Dzięki za podpowiedzi.
    kolego spróbuj tego http://allegro.pl/plyn-do-mycia-szyb...687040820.html

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

Zamiast pudrowac syfa to moze lepiej znajdź przyczynę?
    Stawiam ze to nagrzewnica puszcza

Użytkownik Maniak resoraków Avatar tomaszchwesiuk
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    ALfa Romeo GTV busso 3,0 v6 24v, Alfa 156 1,9 jtd SW Sportwagon 150KM 2005r

Domyślnie

To że wymieniałeś filtr kabinowy jeszcze o niczym nie świadczy. cżęsto idziemy na taniochę i kupujemy zwykły a powiniem być węglowy, z drugiej strony filtr ten powinien być wymieniany dość często.
    Dodatkowo czy masz jakieś ubytki cieczy?? Jeśli w komorze silnika jest wilgoć i ciecz ma wysoką temp i paruje to będziesz miał zaparowane szyby w środku.
    Pozdrawiam

Tomek

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS

Domyślnie

U mnie tez parowac zaczelo - masakrycznie, nawiew pomagal ale bez rewelacji. Przycisk od recyrkulacji wskazywal ze aktywny jest obieg zewnetrzny (dioda nie swiecila sie). Odkrecilem podszybie, filtr i okazalo sie ze klapa od dmuchawy (ktora ustawia czy powietrze z zewn. czy wewn. ma byc w obiegu) przywiesila sie w pozycji "obieg wewnetrzny". Docisnalem ja do dolu, gorna czesc (tam gdzie jest zawias czy caly mechanizm tej klapki) nasmarowalem olejem silikonwym i klapka smiga. Moze to to?

Użytkownik Świeżak Avatar marioroza
    Mieszka w
    bydgoszcz
    Auto
    AR 156 1.9 JTD 115 KM 2001, Chevrolet Captiva 2.0 VCDI 150 KM, 4x4

Domyślnie

Witam. Dość długo nie wchodziłem na forum z powodu braku czasu. Zacząłem wchodzić od kilku dni i widzę że odświeżył się mój temat.
    Kilka dni po napisaniu tego tematu przytrafiła mi się stłuczka. W drodze do kina facet wjechał mi w tył mazdą. Zderzak w kawałkach i naruszona tylna ściana bagażnika. Oddałem do blacharza który auto zrobił pięknie jednak po kilku miesiącach, może po roku od naprawy odkryłem wilgoć na siedzisku tylnej kanapy. Okazało się że mam przeciek w okolicach tylnej prawej lampy. Woda ciekła sobie przez cały bagażnik aż pod kanapę. Zawsze po kilku deszczowych dniach siedzisko tylnej kanapy robiło się wilgotne. Po dużych deszczach wilgoć wchodziła nawet na oparcie kanapy. Szyby parowały niemiłosiernie więc skojarzyłem oczywiście że to wina przecieku wody i mokrej kanapy. Przeciek zlikwidowałem, kanapa i oparcie dobrze wysuszone i już nic nie cieknie. Przez całe ostatnie lato auto wietrzyłem ile tylko mogłem.
    Od tamtej pory parowania nie ma. Może czasem się zdarzy ale to już nie jest jakiś wielki problem. Nie cieszę się jednak za wcześnie bo w najbliższym czasie deszczowych dni nie zabraknie i zobaczymy co będzie.
    Na zakończenie... do tej pory nie wiem co było przyczyną dramatycznego parowania szyb przed stłuczką.

Użytkownik Embrion
    Auto
    ALFA ROMEO 145L, 1.6 BOXER, 1995

Domyślnie

Dzięki FrankyFurbo za bardzo mnie przeczytane informacje nie pocieszyły, a wręcz podłamały ;/ coś mi się zdaje że za dużo nie polepszę sytuacji.
    Pozdrawiam