Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 78

Temat: ile spala 166 3.0v6 i czy sprawdza sie w niej gaz?

mrutyś
    Gość

Domyślnie

ostatnio siedząc w firmie dokonałem obliczeń na podstawie dwóch samochodów
    samochód I Opel Corsa typ C 2006 rok silnik 1.2 twin sport
    samochód II Fiat Panda rok 2008 silnik 1.0 z LPG

i teraz tak:

spalanie samochód I w mieście pod ciężką nogą 7,16L/100km PB95
    spalanie samochód II w mieście pod ciężką nogą 11,3L/100km LPG
    (w obu przypadkach ta sama osoba, która nie wie o teście)
    cena paliwa:
    PB 95 4,46 zł/l (info onet.pl)
    LPG 2,26 zł/l (info onet.pl)

podsumowanie:

samochód I 7,16L x 4,46zł = 31,93zł
    samochód II 11,3L x 2,26zł = 25,53zł
    różnica 6,40zł na 100km

przy 1tys. km jest to jakieś 70zł zawyżając na plus LPG. Teraz tak licząc delikatnie to silnik 1.0 fiata ma mniejsze spalanie PB jak silnik 1.2 opla ale weźmy że wg. instrukcji ma takie samo. Pomiar był robiony w lecie a dokładnie przełom lipca sierpnia.
    wiec na 10 tys km jest to 700zł przy takich cenach paliwa jak mamy teraz ale sezon sie kończy więc i PB będzie tańsze bo pewno spadnie tak jak w tamtym roku do ok 3.90zł.
    Licząc ceny na dzień dzisiejszy to mamy po 40tys km zwrot ceny instalacji (średnia cena ok 2800zł taka lepsza) nie liczę przeglądów itd.
    wg. mnie to za taka cenę to szkoda silnik gwałcić LPG...

I teraz z doświadczenia namacalnego. Panda z LPG założonym w ASO (wyjechała z LPG) miała problemy nieludzkie po 1,5 tys laweta bo odmówiła posłuszeństwa, po 5 tys to samo, i średnio co kilkaset km regulacje. Samochód na LPG zaczął być używany po przebiegu ok 2tys km w tej chwili ma ok 9 tys. wiec zobaczymy co będzie dalej. Dla tych co powiedzą jeden egzemplarz to zaznaczam iż mamy takie pandy sztuk 4 u wszystkich problemy podobne aby nie powiedzieć identyczne nie są one z jednego salonu i mają różne rodzaje komponentów instalacji LPG.
    Sam raz taką jechałem na obwodnicy Tarnowa zaczęła się świecić kontrolka silnika na co kolega co tym jeździ na co dzień powiedział że ona tak ma.
    Wiem wiem... fiat to nie alfa a silnik 1.0 to nie silnik alfy TS a tym bardziej nie V6 ale zasada działania silnika jest taka sama...
    Teraz jeszcze inna sytuacja.
    Jako że pracuję jako fotograf na weselach i nie tylko spotykam mnóstwo ludzi co właśnie ma LPG ale może podam przykład z ostatniego.
    Jako że przyjechałem Alfą od razu pytanie o awaryjność itd ale do rzeczy... po dłuższej rozmowie pan przyznał się że ma LPG w samochodzie dokładnie to był citroen saxo. Pytam jak to działa itd. na co pan że rewelacyjnie i nie ma żadnych problemów. Oczywiście założył ze względów finansowych itd... więc jakoś nie dyskutowałem że to nie zbyt rozsądne ale przyszła pora aby jechać na plener. Jako ze mój samochód był przystawiony przez 4 inne powiedziałem ze młodzi ze świadkami pojadą jednym a my drugim (tego właśnie pana). Jak zaproponowałem tak też się stało i... do tej pory idealna instalacja LPG okazała się już mniej idealną.
    Po 3 minutach gdy to pan męczył się z odpaleniem samochodu wyruszyliśmy w podróż ok 20 km w dwie strony. Na każdych światłach gdzie samochód stał na wolnych obrotach chodził koszmarnie nierówno (nie da sie tego porównać z niczym innym jak tylko fiatem 126p pracującym bez jednego cylindra bo tak samo całym samochodem szarpało), o przyspieszeniu nie będę się wypowiadał bo szkoda ale jeszcze wspomnę o tym że średnio zgasł nam chyba z 4 razy. Oczywiście pan tłumaczył się, że nie ma tego mechanika co do niego jeździ itd... a akurat coś z ssaniem chyba sie dzieje. :wink:

druga historia
    na stacji BP dwóch panów jeden zachwala jak to działa mu LPG że tanio jeździ itd oczywiście z samochodem nie ma problemów nic a nic. Po wyjściu ze stacji jeden siada do swojego drugi do swojego ten co tankował PB odjeżdża ten drugi niby zapina pasy niby lusterko ustawia po czym odpala silnik... męczy męczy odpala z 4 razy za 5 łapie... pewno LPG z instalacji sie ulotniło i zanim doszło po tych rureczkach pod spodem samochodu to tyle czasu minęło

nie jestem stronniczy i nie wymyśliłem tego i na pewno nie są to dwa lub trzy odosobnione przypadki...

ale na pewno i na to zachwalacze LPG znajdą wytłumaczenie... :wink:

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

trochę dziwny post .co chciałeś udowodnić? że lpg to zło!! pewnie ,że ze zło ale często konieczne.podajesz że panda pali 11 l gazu tylko pytanie dlaczego.bo jak dla mnie to sporo za dużo / zła regulacja to jedyna odpowiedz/ osobiście wyróżniam dwa rodzaje zakładających lpg jedni oszczedzać za wszelką cenę /prawdopodobnie o takich pisałeś/ drudzy oszczedzać tak ale mądrze.ci drudzy raczej się cieszą .a ty kolego dlaczego kupiłeś klekota czyżbyś był zakochany w cudownym brzmieniu klekotów? czy poprostu chciałeś tanio jeżdzić więc czym się rożnisz od tych co zakładają lpg? moim zdaniem niczym ty oszcedzasz i z lpg też ,to jest kwestia wyboru .jedni godzą się na jarmolenie klekota drudzy na kłopoty związane z lpg. dokonaliście wyboru mnie nic do tego / ani kazdemu innemu/ w tym dziale nie widziałem postu gdzie użytkownicy lpg czepiają sie klekotów ale na odwrót postów jest pełno .ciągle nie rozumiem intencji krytykujacych choć swita mi jedna --poprostu uzytkowników klekotów szlag trafia ,ze kazdy co ma lpg w alfie wyprzedza ich bez problemu .to tylko kwestia wyboru jedni wolą zapach traktoru drudzy kuchenki gazowej
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

mrutyś
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał piotriix
    trochę dziwny post
    tak samo jak ten Twój

Cytat Napisał piotriix
    co chciałeś udowodnić? że lpg to zło!! pewnie ,że ze zło ale często konieczne.
    myślę że nie tylko chciałem a udowodniłem że zło i nie tyle konieczne co niepotrzebne.

Cytat Napisał piotriix
    podajesz że panda pali 11 l gazu tylko pytanie dlaczego.bo jak dla mnie to sporo za dużo / zła regulacja to jedyna odpowiedz/ osobiście wyróżniam dwa rodzaje zakładających lpg jedni oszczedzać za wszelką cenę /prawdopodobnie o takich pisałeś/ drudzy oszczedzać tak ale mądrze.ci drudzy raczej się cieszą.
    może za dużo o 1L czyli 2,2zł regulowana była już chyba z 6 razy i serwisanci wciskają kity ze nowy samochód i dlatego trzeba regulować. A co do tych co oszczędzają mądrze to raczej się cieszą tylko to raczej jest mało kiedy albo jest to jedna osoba na 50 użytkowników LPG

Cytat Napisał piotriix
    a ty kolego dlaczego kupiłeś klekota czyżbyś był zakochany w cudownym brzmieniu klekotów? czy poprostu chciałeś tanio jeżdzić więc czym się rożnisz od tych co zakładają lpg? moim zdaniem niczym ty oszcedzasz i z lpg też ,to jest kwestia wyboru .jedni godzą się na jarmolenie klekota drudzy na kłopoty związane z lpg.
    kupiłem klekota bo wg. mnie to jest właśnie zdrowa i rozsądna oszczędność, robię bardzo dużo km miesięcznie, rocznie itd dlatego też dla mnie tańsza jest eksploatacja JTD. W brzmieniu klekota zakochany nie jestem ale na trasie nie słychać go tak jak myślisz a przy włączonej muzyce da się żyć. Oczywiście wolał bym mieć np. silnik 2,5 V6 albo 3.0 V6 i słuchać jego pięknego jak dla mnie brzmienia.
    A różnię się od tych co zakładają LPG tym, iż uważam że konstruktorzy silnika po to zaprojektowali go aby pracował na ON lub PB aby tak było.
    Zauważ że konstruktorzy LPG nie zaprojektowali silnika a raczej jakąś jego nieudolną modyfikację...

Cytat Napisał piotriix
    dokonaliście wyboru mnie nic do tego / ani kazdemu innemu/ w tym dziale nie widziałem postu gdzie użytkownicy lpg czepiają sie klekotów ale na odwrót postów jest pełno.
    ale silników JTD nikt nie chce zepsuć instalacją LPG... poza tym nie uważam to czepianiem się ale tłumaczeniem prawdziwych faktów dotyczących działania LPG. Wystarczy przejrzeć dział LPG... problemy są i to duże... samo istnienie tego działu to potwierdza... i nie dyskutujmy o czysto teoretycznych rozwiązaniach ulepszających które nie miały i nie maja na chwilę obecną żadnego zastosowania w rzeczywistości.

Cytat Napisał piotriix
    ciągle nie rozumiem intencji krytykujacych choć swita mi jedna --poprostu uzytkowników klekotów szlag trafia ,ze kazdy co ma lpg w alfie wyprzedza ich bez problemu .to tylko kwestia wyboru jedni wolą zapach traktoru drudzy kuchenki gazowej
    nie mam problemu z tym że każdy co ma LPG w alfie mnie bez problemu wyprzedzi bo jak byś nie wiedział to nie samochód jedzie a kierowca... mistrzem równoległych to możesz być ale technicznie już nie zawsze... więc porównywanie tutaj osiągów silnika benzynowego a diesla jest tutaj trochę nie na miejscu.
    Postaw dwa silniki takie same jeden z LPG a drugi bez po przejechaniu ok 100k na LPG i PB a wtedy zobaczymy czy też będziesz taki pewniak, że objedziesz innego mistrza prostej tylko jeżdżącego na PB...
    dodam iż nie zauważyłem aby mój samochód miał zapach traktora. :mrgreen:

Mieszka w
    PL
    Auto

Domyślnie

widzisz ja nadal nie rozumiem celu twoich postów .chciałbys przekonać użytkowników lpg ,że są durniami bo wydali kasę na lpg . /twierdząc ,ze to wydatek niepotrzebny/ hihi ale po co? przecież to dorosli ludzie mający swój własny sposób na życie.każdy orze jak może jego małpy jego cyrk chce lpg niech ma chce klekota to niech kupuje co tobie do tego? uwazasz ,że tak wszystko wiesz o lpg? śmiem twierdzić ,że niestety jesteś ignoratem w sprawach lpg.opierasz sie na stereotypach /podobnie jak przeciwnicy alf/ coś usłyszałeś coś dotknąleś i już uważasz sie za eksperta od lpg. przykłady które przytoczyłeś to nie wina samego lpg jako paliwa tylko żle zrobionej instalacji .taki mamy rynek montażystów którzy w wiekszości maja takie pojęcie o budowie i sposobie działania silnika jak ja o promie kosmicznym .to jeden problem na który natykaja sie użytkownicy lpg a drugi to sknerstwo ich samych bo chcą za wszelka cenę założyć lpg jak najtaniej.a tak się nie da! im bardziej nowoczesny silnik tym złożoność instalacji lpg jest wieksza/ a za tym i droższa/ a szukanie oszczedności na maksa to zły pomysł. zreszta problem nie dotyczy tylko lpg ale również pozostałych paliw .zalej ropę byle gdzie aby taniej i sam zobaczysz jak długo tak pojeżdzisz .pozdrowienia dla myślacych inaczej
    Kto chce szuka sposobu,
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była

mrutyś
    Gość

Domyślnie

ok niech bezie ze nie wiem o co chodzi i nie jestem w tym mistrzem... skoro nie ma takiej potrzeby i LPG jest super to powinno się zlikwidować dział LPG bo jest niepotrzebny ponieważ problemy z LPG nie istnieją. oszukuj się nadal.

Mieszka w
    PL
    Auto

Domyślnie

ależ nietwierdzę ,że ich nie ma a dział jest po to aby .chętnym uzmysłowić jakie jest ryzyko a potrzebującym pomóc . przecież jak drażni cię lpg w alfach to nikt cię nie zmusza do czytania postów o lpg. ps. dlaczego myślisz ,że się oszukuję .kiedyś ktoś powiedział ,,świadomość kształtuje byt,, pozdrowienia
    Kto chce szuka sposobu,
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była

mrutyś
    Gość

Domyślnie

słuchaj są gołe fakty, prawdziwe fakty, które powinieneś przyjąć że LPG to zło nie w Alfie, Audi, Oplu itd. ale w każdym silniku benzynowym. Projektanci silnika spalinowego nie po to robili testy próby i obliczenia na PB aby ktoś wsadził tam LPG i miało to działać bez zarzutu.
    To jest tak jak byś człowiekowi do picia zamiast wody dawał inną substancję wodo pochodną. Oczywiście organizm się na początku będzie bronił ale po jakimś czasie się w pewien sposób przyzwyczai do tego iż zamiast wody dostaje coś zupełnie innego, baa po dłuższym czasie zapomni o tym jak wygląda woda i powrót do stanu pierwotnego będzie niemożliwy...
    po kilku latach organizm mimo zewnętrznego wyglądu ok w środku będzie wrakiem

tak samo jest z LPG na początku silnik się męczy ale jakoś działa nie raz odmawiając posłuszeństwa. Po dłuższym czasie silnik jak by "zrozumiał", że nie ma wyjścia i musi działać na LPG ale po jakimś czasie powrót do pierwotnej wersji czyli PB jest niemożliwy...
    po kilku latach to nie jest silnik a właśnie wrak silnika...
    i jak nie wierzysz porównaj sobie dwa silniki prawidłowo eksploatowane na LPG i na PB i zobaczysz czy lepiej działa po 5 latach ten co jeździł tylko na macierzystym paliwie PB czy ten co dali mu jakiś syf LPG.

nie mam problemu z tym ze drażni mnie LPG w Alfie... tylko ja się pytam w jakim celu? Oczywiście, że nikt mnie nie zmusza do czytania postów o LPG ale zauważ ze temat rozpoczął się od pytania użytkownika chcącego a nie mającego LPG w silniku 3.0 V6
    po prostu szkoda tak wspaniałego silnika bo po jakimś czasie jego brzmienie się zmieni po tym LPG...
    i taka jest prawda. I właśnie tutaj chodzi o tą "świadomość budującą byt" bo wg. mnie lepiej kupić silnik mniejszy benzynowy lub silnik diesla i użytkować go bez problemów niż kupić wspaniałą jednostkę napędową i oszpecić ją instalacją LPG która spowoduje mnóstwo problemów w jej użytkowaniu.

Mieszka w
    PL
    Auto

Domyślnie

eh uparty jesteś . ale widzisz tylko to co chcesz zobaczyć.poczytaj posty wyżej te takie duże
    Kto chce szuka sposobu,
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była

mrutyś
    Gość

Domyślnie

eh uparty jesteś . ale widzisz tylko to co chcesz zobaczyć.poczytaj posty wyżej te takie duże
    uparty nie mniej jak Ty Widzę wszystko jeździsz na PB płacisz nieco więcej za paliwo ale nie masz problemów jak na LPG
    czytałem wszystkie a rozwiązania i zaznaczam że czysto teoretyczne mnie nie interesują bo wiem, że już ktoś wymyślił "idealną" instalację LPG która powinna działać bez zarzutu jednak pewno nawet 5% użytkowników jej w samochodach nie posiada.

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

A ja również wsadzę kij w mrowisko.

Chciałbym zauważyć, że każda dodatkowa instalacja w samochodzie podwyższa prawdopodobieństwo awarii tego pojazdu, tak statystycznie, bez emocji. Instalacja zapewniająca paliwo jest kilkuelementowa i używana bardzo intensywnie (bo przez cały czas), co oznacza iż prawdopodobieństwo usterki jeszcze wzrasta. Więc samochody z LPG i CNG będą się częściej psuły niż te niemodyfikowane co można matematycznie udowodnić.

Pokusiłbym się o jakiś wzorek ale nie wiem jakie miałyby być współczynniki przed zmiennymi każdego z elementów (bo są w różnym stopniu awaryjne) więc sobie odpuszczę.

A tak naprawdę wydaje mi się, że największy problem jest nie w samym paliwie LPG/CNG ale z jakością instalacji i jakością instalowanych elementów. Ja wierzę, że jak się kupi VW Touran z CNG FABRYCZNYM (a więc założonym w fabryce, a nie zakładanym w ASO) że jest to dobre auto. A jeżeli modyfikuję auto... to efekt może być różny. Jest to zawsze pewne ryzyko. Są ludzie którzy się przejechali i ostrzegają innych a są tacy co wręcz przeciwnie, chwalą sobie bardzo.

PS: A teraz moja prywatna opinia: miałem LPG i było ok... czy zainstalowałbym ponownie? Nie. Ponieważ kiedyś mi się zepsuła i jeździłem po kilku gazownikach, zmarnowałem masę czasu, pieniędzy i nerwów. Czy instalacja się zwróciła? Tak, ale nie w takim stopniu jak się spodziewałem... dodatkowe koszty były niemałe, a potem nigdy już nie miałem pewności czy auto na pewno już dobrze będzie chodziło i znowu coś się nie spartoli... a jazda piękną srebrną limuzyną i zastanawianie się czy w końcu ten gaz będzie dobrze działał... to nie dla mnie.
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.