Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy 123456789101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 117

Temat: 147 za 10tys zł ?

Użytkownik Świeżak Avatar zapsu
    Auto
    w planach

Domyślnie

Zastanawiam się jaki motor szukać w Alfie. Wydaje mi się, że preferowałbym JTD, lecz chyba będzie mniej ekonomiczny niż TS z LPG. Informacje w internecie są bardzo mieszane i nie wiem jakie wartości mogę przyjąć.

Jeżdżę na średnich trasach, przykładowo 50km (Łódź - Piotrków Trybunalski), 25km (Piotrków Tryb - Bełchatów), 70km (Łódź - Bełchatów). Po mieście mocno niewiele - jeśli już to ten kawałek żeby wyjechać na trasę. Po obecnej jeździe wnioskuję, że będę robił jakieś 1000km miesięcznie, ew ciut więcej.

Za kilka miesięcy może zdarzyć się tak, że będę dojeżdżał do pracy 50km dzienne w jedną stronę (jakieś 2000km miesięcznie - czyli 600zł przy koszcie 30zł/100km), a tu ekonomika jako taką rolę gra, nie będę ukrywał. Zwłaszcza, że to pierwsza praca i zarobki nie muszą być zbyt wysokie, bynajmniej na początku. Przez pierwsze miesiące będę mieszkał koło pracy, potem teoretycznie może wystąpić przeprowadzka.

Tak więc jakiego zużycia paliwa mogę się spodziewać po TSie i JTD? Będę polował w wersje 120-150km, czyli również w grę wchodzi 2.0 TS, choć raczej nie będę aż takiego silnika brał ze względu na ubezpieczenie.

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

ale jaką różnicę w cenie ubezpiecznia uzyskasz między 1.9 jtd a 2.0 ts? Żadną , 1910 ccm w jtd i 1970 ccm to taka sama stawka ubezpiecznia.
    Silniki jtd 1.9 są bardzo oszędne ,posiadam takiego w aucie większym i cięższym od 147 (fiat marea) i spalanie jest niskie. W sumie na trasie jeździ mało bo jest drugim autem w domu ale raz śmignęła ponad 500 km i spalanie wyszło 5.6 ( z tankowania bo komputera nie ma),przy jeździe dynamicznej . W mieście nigdy więcej niż 7.5.
    Wydaje mi się że ts z gazem w trasie zakręci się w okolicach 8-10 litrów przy normalnej jeździe a w mieście w okolicach 12 ale koszt założenia instalacji plus trochę droższej obsługi silnika ts ,to przy przebiegu 12 -15 tys. rocznie nie tak szybko zwróci ci się założenie dobrej instalacji lpg

N...SALTO
    Gość

Domyślnie

JTD 115km dane z komputera
    Trasa
    Poznań - Zakopane ( bez autostrad ) - 5,2-5,3litra
    Poznań - Zakopane ( z autostradami ) 6,1-6,3litra
    Poznań - Kołobrzeg - 5,5litra
    Poznań - Łódz ( eko driving do 100km/h ) 4,6 - 5,0litra
    Poznań - Warszawa ( zwykła jazda - autostrada 160km/h poza autostrada 100-110 ) 5,7litra

Przy 5 biegowej skrzyni i 16' kołach
    do 90 - spalanie 4,2 - 4,7litra
    do 110km - spalanie to 4,6 - 5.0litra
    do 130 - spalanie 5,6 - 5,8
    do 150 - spalanie 6,3 - 6,8
    do 170 - spalanie 7,1 - 7,6
    Ile fabryka dała okolo 11litrów o ile pamietam

Spalanie z tras do dane z mojego zeszytu wiec pewne ( oczywiscie przy moim stylu jazdy )
    Co do spalania przy predkosciach pisze z glowy , czesto co prawda obserwoje wskazania bo jak jade z tempomatem to musze sie czyms zajac

JA w przypadku jazdy w trasach polecam diesla do miasta polecam LPG. Mam auta i w tej i w tej konfiguracji i widze ze LPG jest duzo ekonomiczniejsze w miescie natomiast w trasie wartosci sie zblizaja a moment obrotowy jest zdecydowanie potrzebny przy wyprzedzaniu wiec ja wole diesla chyba ze wezmiesz 2.0 - 150km w lpg wtedy przy wyprzedzaniu nie bedzie problemu ale spalanie zapewne na poziome przy normalnej jezdzie bedzie przynajmniej na poziomie 10litrow LPG w trasie lub nawet wiecej bo nasluchalem sie sporo opinie

Auto
    w planach

Domyślnie

Widzę, że zasadniczo nie będzie dużej różnicy w kosztach pomiędzy 2.0 TS + LPG i 1.9 JTD 140-150km. W te silniki będę celował, bo chcę dynamicznego autka, w końcu moje pierwsze za własne pieniądze.

Zastanawiam się jedynie czy jest sens patrzeć na 2.0 TS, bo koszt instalacji LPG rzędu 2500zł daje mi możliwość zakupu młodszej 147ki z JTD.

Chyba, że 12o konne silniki 1.6 TS i JTD w są dość dynamiczne i nie ma konieczności szukania 150 konnej wersji?

Planuje wydać na auto koło 14tys zł.

N...SALTO
    Gość

Domyślnie

Ja tyle dalem za rok 2002 zadbany JTd 115km , tansze w wiekszosci to szrot byl wiec sie nie zastanawialem. Jest dosc dynamicznie ale przy 140km masz prawie o sekunde szybciej do setki

Auto
    w planach

Domyślnie

Myślę jeszcze, czy nie kupić 115km JTD. jest ich o wiele więcej niż wersji 140/150km. Po jakimś czasie bym zrobił chip na 140/150km. Lecz z drugiej strony 150km mogę zrobić jeszcze wyżej.

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

150 konnej ,czyli poliftowej,napewno nie kupisz za 14 tysięcy,może za dwa lata...

Auto
    w planach

Domyślnie

Cytat Napisał jarek1986 Zobacz post
    150 konnej ,czyli poliftowej,napewno nie kupisz za 14 tysięcy,może za dwa lata...
    Nigdzie nie pytałem, czy znajdę, więc nie wiem po co to stwierdzenie. Po za tym już w tym temacie informowano mnie ile potrzeba na wersje poliftową

N...SALTO
    Gość

Domyślnie

To juz twoja decyzna JTD jest rozwojowym silnikiem jezeli chodzi o wzmocnienie a TS juz nie ale TS bedzie ekonomiczniejszy. A co do wersji 115km czy 140km to ja tez szukalem mocniejszej ale zycie czesto weryfikuje plany gdy pojedzie sie i zobaczy 10-20aut to sie bierze to w najlepszym stanie a nie do konca patrzac na silnik chociaz to 115 to bylo moje minimum

Auto
    w planach

Domyślnie

Oczywiście mam w planach kupić 140km, ale tak jak już pisałem, i sam potwierdziłeś, życie może "zmusić" mnie do zakupu 150km. Myślę, że to nie będzie złe, w końcu to nie jest duże auto

Interesuje mnie jednak, na ile rozsądnie można chipować silnik 115km?

Co do kosztów jazdy TS, a JTD.. ciągle myślę nad TSem, lecz instalacja jest relatywnie droga, bo koło 2500-3000zł. Wg autocentrum różnica w koszcie przejazdu 100km pomiędzy TS + LPG, a JTD to 6zł na korzyść TSa. Zakładając, że będę jeździł 10k km rocznie, to instalacja będzie się zwracać jakieś 4-5 lat. Wolę dołożyć te 2,5-3k do zakupu samochodu i mieć nowszą/bardziej zadbaną wersję z JTD.

Jedyny mój dylemat, to czy upierać się przy 140km. Czym te silniki się różnią między sobą?