Zastanawiam się jaki motor szukać w Alfie. Wydaje mi się, że preferowałbym JTD, lecz chyba będzie mniej ekonomiczny niż TS z LPG. Informacje w internecie są bardzo mieszane i nie wiem jakie wartości mogę przyjąć.
Jeżdżę na średnich trasach, przykładowo 50km (Łódź - Piotrków Trybunalski), 25km (Piotrków Tryb - Bełchatów), 70km (Łódź - Bełchatów). Po mieście mocno niewiele - jeśli już to ten kawałek żeby wyjechać na trasę. Po obecnej jeździe wnioskuję, że będę robił jakieś 1000km miesięcznie, ew ciut więcej.
Za kilka miesięcy może zdarzyć się tak, że będę dojeżdżał do pracy 50km dzienne w jedną stronę (jakieś 2000km miesięcznie - czyli 600zł przy koszcie 30zł/100km), a tu ekonomika jako taką rolę gra, nie będę ukrywał. Zwłaszcza, że to pierwsza praca i zarobki nie muszą być zbyt wysokie, bynajmniej na początku. Przez pierwsze miesiące będę mieszkał koło pracy, potem teoretycznie może wystąpić przeprowadzka.
Tak więc jakiego zużycia paliwa mogę się spodziewać po TSie i JTD? Będę polował w wersje 120-150km, czyli również w grę wchodzi 2.0 TS, choć raczej nie będę aż takiego silnika brał ze względu na ubezpieczenie.