Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 84

Temat: hamulce Alfa 147 przód???

Użytkownik Romeo Avatar Lucas83
    Auto
    Nissan Murano Z 51 3.5L V6

Domyślnie

Cytat Napisał wheelerwasp02 Zobacz post
    w 1.6 105 koni tylko.. 1.6 120 koni ma już wentylowane przód..
    BULLSHIT (Nie mam zamiaru Cię obrażać )

A tak poważnie, bardziej skłaniałbym się ku okresowi produkcji - u mnie 105CV są wentylowane i są tam "od zawsze"

Pozdrawiam
    Była AR 147 TS 1.6 105CV -2002r
    Była AR 159 SW 1.9 JTDm 150CV - 2006/7
    Jest Nissan Murano II 3.5L V6 258CV

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

omen porównujesz tarcze z osi tylnej z tymi na przedniej więc wybacz ale to nie ma żadnego sensu, rozdział siły hamowania i obciążenia tych obu osi są zupełnie inne. Wsadź sobie zaciski z TS 105KM jedz na tor i zobacz czy lita mikoda na przodzie nadal będzie tak samo ok jak na tyle. Kilka okrązen i szlak je trafi przegzreją sie zdecydowanie szybciej niż wentylowane i może nie pękną ale pewnie się pogną raz dwa.

Marcin_M wielkie dzięki za zreczową odpowiedz. Chyba na taki zestaw się zdecyduje na przód Brembo + ferodo DS, a na tył Brembo + ferodo premiere do tego Motul RBF i do codziennej dynamicznej jazdy powinno być ok, a już na pewno lepiej niż aktualnie gdzie jest założone niewiadomo co

Lucas83 podejzewam, ze pierwsze partie z TS 105KM wychodziły tylko z niewentylowanymi tarczami 281mm poźniej pewnie opszli po rozum do głowy i montowali już 284mm wentylowane.
    Ostatnio edytowane przez Pływak ; 09-02-2013 o 00:16

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

Możesz tez rozważyć tarcze febi. Naprawdę dobre i chyba tańsze od brembo

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    omen porównujesz tarcze z osi tylnej z tymi na przedniej więc wybacz ale to nie ma żadnego sensu, rozdział siły hamowania i obciążenia tych obu osi są zupełnie inne. Wsadź sobie zaciski z TS 105KM jedz na tor i zobacz czy lita mikoda na przodzie nadal będzie tak samo ok jak na tyle. Kilka okrązen i szlak je trafi przegzreją sie zdecydowanie szybciej niż wentylowane i może nie pękną ale pewnie się pogną raz dwa.
    cóż nie zrozumiemy się chyba.
    bo przy 330mm z przodu nie raz miałem tył zmieniający kolory i do dziś tarcza nie pękła. Dalej są proste i niepopękane. Wentylowana tarcza mikody w tym miejscu już dawno nadawałaby się na złom.
    Od co..
    Jeśli masz Mikody wentylowana, to po ich demontażu upuść je i zobacz ile pyłu z klocków mają w sobie.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Nie nie mam na pewno Mikody bo auto już na takich z FR przyjechało. Nie wiem jaka firma siedzi na przodzie ale są pogiętę wiec jeszcze gorzej niż jakieś mikropęknięcia. Oczywiscie, ze w kanałąch wetylacyjnych będzie troche pyłu niezależnie od producenta ale sorry jak ktoś ma zapchane całkowicie to chyba po offroadze cały czas smiga, a myjnia to nieznane mu słowo. Z racji tego ,że mam 18 z dużym prześwitem zawsze przy myciu dokładnie myje nadkola, zaciski, tarcze i osłone tarczy karcherem, żeby wypłukać cały syf aby po ruszeniu nie wyleciał od razu na felge i nie ma znaczenia czy to będzie Mikoda czy ATE czy BREMBO nie ma prawa sie to zapchać tak aby nie było jakiejkolwiek wentylacji. Jesteś pierwszą osobą która zagrzała do czerwonosci lite mikody i jest zadowolona innym się gieły, jak równiez pierwsza której popekały gładkie Mikody, a przerobiłem kilka różnych for odnoście tarcz i klocków przez ostatnie kilka miechów. Mam tylko nadzieje, ze jak są takie do dupy to je zareklamowałeś aby producent dostał sygnał, ze coś jest nie tak bo może poszła jakaś wadliwa parta albo coś, uznali gwarancje? Po za tym kupujesz tarcze z nizszej półki i nie wiem na co liczysz, ze będą idealne na tor? Z tym pekaniem na tyle to gdybasz, nie wiesz jak zachowała by się wentylowana tarcza 251 na tyle ,a jesteś świecie przekonany, ze by popękała.

Miał ktoś może do czynienia z tarczami TEXTAR?
    Ostatnio edytowane przez Pływak ; 09-02-2013 o 12:38

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    mazowieckie/łódzkie
    Auto
    AR 147 1.6TS 105KM

Domyślnie

Zestaw wczoraj założyłem.

Stare tarcze od zewnątrz nie wyglądały źle, od wewnątrz natomiat nie było już w paru miejscach okładziny, klocki zahaczały o to żebrowanie wewnątrz wentylowanej tarczy. Czyli najwyższa pora na wymianę. Z tyłu było lepiej, ale też już do wymiany.

Przednie tarcze są malowane(ale po 20km już w miejscu styku z klockiem wszystko starte), tylne już nie.

Problem, jak zawsze, mam z tymi sprężynkami/mocowaniami/blaszkami do klocków, ni cholery nie chce do dobrze i gładko wejść. Chyba też bym je wymienił - nie było w zestawie od Boscha nowych do założenia.

No i dodatkowo mam z tyłu do wymiany jeden mały tłoczek na jarzmie(są dwa, takie małe) nie duży tłok.Praktycznie nie pracuje, guma na nim już się zużyła.

Wie ktoś jak to się nazywa w handlu? Bo nie bardzo mogę znaleźć w necie na wymianę.

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Szukałeś pod nazwą "zestaw naprawczy"?
    http://allegro.pl/uklad-hamulcowy-ze...aprawcze-18842

Siedzę jeszcze i gwałcę google w poszukiwaniu info o tarczach i masakra. Na dobrą sprawę wychodzi na to, ze najlepiej nie kupować nic Temu popękały Zimmermanny, tamtemu pogięło ATE PD inny odradza Brembo bo to przereklamowany szit, a Mikoda jest ok i weź tu coś wybierz jak na razie to nie ma zbyt dużych wątpliwości co do Ferodo DS większość która ma to poleca, a tarcze to co osoba to inna opinia
    Ostatnio edytowane przez Pływak ; 09-02-2013 o 12:58

Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Cytat Napisał Pływak Zobacz post
    Nie nie mam na pewno Mikody bo auto już na takich z FR przyjechało. Nie wiem jaka firma siedzi na przodzie ale są pogiętę wiec jeszcze gorzej niż jakieś mikropęknięcia. Oczywiscie, ze w kanałąch wetylacyjnych będzie troche pyłu niezależnie od producenta ale sorry jak ktoś ma zapchane całkowicie to chyba po offroadze cały czas smiga, a myjnia to nieznane mu słowo. Z racji tego ,że mam 18 z dużym prześwitem zawsze przy myciu dokładnie myje nadkola, zaciski, tarcze i osłone tarczy karcherem, żeby wypłukać cały syf aby po ruszeniu nie wyleciał od razu na felge i nie ma znaczenia czy to będzie Mikoda czy ATE czy BREMBO nie ma prawa sie to zapchać tak aby nie było jakiejkolwiek wentylacji. Jesteś pierwszą osobą która zagrzała do czerwonosci lite mikody i jest zadowolona innym się gieły, jak równiez pierwsza której popekały gładkie Mikody, a przerobiłem kilka różnych for odnoście tarcz i klocków przez ostatnie kilka miechów. Mam tylko nadzieje, ze jak są takie do dupy to je zareklamowałeś aby producent dostał sygnał, ze coś jest nie tak bo może poszła jakaś wadliwa parta albo coś, uznali gwarancje? Po za tym kupujesz tarcze z nizszej półki i nie wiem na co liczysz, ze będą idealne na tor? Z tym pekaniem na tyle to gdybasz, nie wiesz jak zachowała by się wentylowana tarcza 251 na tyle ,a jesteś świecie przekonany, ze by popękała.

Miał ktoś może do czynienia z tarczami TEXTAR?
    czytam i wciąż nie rozumiesz ale ok.
    nie wiem, gdzie wyczytałeś że miałem gładkie Mikody ?
    Miałem wersję GT na przód i tył.
    Przód po 40tys i 2 czy 3 wypadach na tor poddał się pękając i krzywiąc.
    Dlaczego ?
    Bo tarcza jest przewiercona na wylot. Z tego powodu w kanałach wentylacyjnych zbiera się pył z klocków i kurz. A to skutecznie pogarsza ich właściwości oddawania ciepła. Przez co gną się i pękają.
    Tył nie wentylowany lecz nacinany i przewiercany do dziś prosty i nie pęknięty a nie raz "świecił".

Co do tarcz. Jeśli myślisz o swapie na 305/310/330 wtedy bardzo polecane są Brembo/Febi/Delphi.

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    916 i 955

Domyślnie

nie orientujecie się czy jakiś producent robi węglowo ceramiczne tarcze do np. GTA?
    czy takie coś to tylko na zamówienie??

Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Tarox na zamówienie ceny zaczynają się od około 2500e.