Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 65

Temat: Błąd obwódu czujnika przełącznika pozycji pedału i przepustnicy V6

kapselek
    Gość

Domyślnie

wciąż nie udało mi się połączyć z komputerem.
    mam pytanie - czy FES wymaga rejestracji aby można było się połączyć kom - 166 ?
    Ostatnio edytowane przez kapselek ; 17-05-2012 o 18:22

Użytkownik Znawca Avatar Dawid_Zielu
    Auto
    Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTD 20V Sportronic '03

Domyślnie

FES nie wymaga instalacji, lecz wtedy ma ograniczone funkcje, ale silnik sprawdzisz.
    Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

kapselek
    http://www.forum.alfaholicy.org/147_..._alfadiag.html

poczytaj miłej lektury. Masz zle poustawiane porty com w kompie dlatego nie możesz się połączyć. Niestety nie pamiętam jak ja to ustawiałem gdyż było to bardzoo dawno temu ale poczytaj sobie na spokojnie ten wątek...
    PAmietam ze przed połączeniem auta tym kabelkiem musiałem pozmieniac tam jakies porty na com7 czy cos. Moze kótys z kolegów będzie wiedział o co mi chodzi i rozwinie moja myśl
    [C

Użytkownik Znawca Avatar Dawid_Zielu
    Auto
    Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTD 20V Sportronic '03

Domyślnie

czy w FES wybierasz dobrą wersje silnika i samochodu??
    Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"

kapselek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Masa625 Zobacz post
    kapselek
    poczytaj miłej lektury.
    1 strona już mnie rozwaliła bo nic nie zrozumiałem, może na kolejnych (ze 176 stron) będzie coś "po polsku" napisane.

Dzięki Masa625

Dawid_Zielu - są 2 wersje silnika i na obu nie działa
    Ostatnio edytowane przez kapselek ; 17-05-2012 o 21:54

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD CF2

Domyślnie

Czy w menadżerze urządzeń windows masz poprawnie zainstalowany kabel? Masz ustawiony taki sam port w menadżerze jak i w FES? Jaki błąd pojawia Ci się przy próbie połączenia? Zrobiłeś wszystko wg tutka ze strony FES'a? http://www.fiatecuscan.net/HowToUse.aspx

Użytkownik Romeo Avatar Mankovich
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa 166 2.5 V6 24V

Domyślnie

----

---------- Post added at 23:27 ---------- Previous post was at 23:24 ----------

Chłopie, to ja Ci już mówię co to jest i jutro masz sprawę załatwioną. Ja miałem to samo, przez miesiąc nie było wiadomo co to jest. Pablo ustalił, że to być może przez przestawiony rozrząd, ale w końcu i tak kontrolka znowu wywaliła i wtedy znalazłem kostkę od pedału gazy i zlutowałem 6 kabli ze sobą, wszystko to w termokurczki i od tamtej pory zero problemu. Problem pojawiał się na dołach, przy dużym wytelepaniu. Kostka jest nad pedałami, jest duża i biała. Zrób to i nie kombinuj z żadnymi czujnikami, przepływomierzami i innymi. Ja zanim na to wpadłem, powymieniałem przepustnicę i naszarpałem dużo nerwów. Jak coś, służę pomocą. Przy okazji dodam, zlutowanie tych kabli to niezła męka, dostęp ciężki a kable krótkie.

ZBANOWANY Maniak resoraków
    Mieszka w
    Polska, Mazowieckie
    Auto
    166 V6 3.0

Domyślnie

Cytat Napisał Mankovich Zobacz post
    ----

---------- Post added at 23:27 ---------- Previous post was at 23:24 ----------

Chłopie, to ja Ci już mówię co to jest i jutro masz sprawę załatwioną. Ja miałem to samo, przez miesiąc nie było wiadomo co to jest. Pablo ustalił, że to być może przez przestawiony rozrząd, ale w końcu i tak kontrolka znowu wywaliła i wtedy znalazłem kostkę od pedału gazy i zlutowałem 6 kabli ze sobą, wszystko to w termokurczki i od tamtej pory zero problemu. Problem pojawiał się na dołach, przy dużym wytelepaniu. Kostka jest nad pedałami, jest duża i biała. Zrób to i nie kombinuj z żadnymi czujnikami, przepływomierzami i innymi. Ja zanim na to wpadłem, powymieniałem przepustnicę i naszarpałem dużo nerwów. Jak coś, służę pomocą. Przy okazji dodam, zlutowanie tych kabli to niezła męka, dostęp ciężki a kable krótkie.
    Przecież to było wiadomo od początku po objawach Ale może być inny problem, a mianowicie wyrobiony potencjometr w pewnym położeniu i może nie do konca dobrze przyspieszać w pełnym zakresie obrotów...

Użytkownik Znawca Avatar kubicze
    Mieszka w
    Wrocław, Poland
    Auto
    AR Spider 3.0 V6 98 rok Hardtop

Domyślnie

czemu się uparłeś na fesa, zainstaluj program AlfaOBD, w wersji demo działa 15 min, wybierasz tylko port i rodzaj kabla czyli kkl, wybierasz Alfa Romeo 166, klikasz engine, connect i czekasz aż się połączy
    Była AR 166 3.0 V6 24V, 156 GTA, 164 3.0 V6 12V
    Jest Spider 3.0 V6

kapselek
    Gość

Domyślnie

no i problem rozwiązany
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	x.jpg
Wyświetleń:	51
Rozmiar:	122.1 KB
ID:	56220

wkurzając się że FES nie chce połączyć się z autem (alfaobd też nie chciał gdyż cały czas krzyczał że to wersja demo ale chyba zbyt długo się bawiłem i 15 minut szybko minęło)
    postanowiłem obciąć wtyczkę, polutować kabelki i jest ok.

Jazda teraz to już inna przyjemność.
    Dzięki wszystkim za pomoc.

Co teraz? - a no teraz muszę się zająć głośnikami na tylnej półce (chyba wstawię całe DSP choć zaraz pójdę wymontować wzmacniacz by ocenić czy da się podpiąć tylko głośniki czy wymienić razem z wiązkami)
    kolejna sprawa to opony - Bridgestony już jadą do mnie i we wtorek będą odziane.
    następna sprawa - chyba najpilniejsza - to odstający przewód przy prawym tylnym kole (coś ala Punto gdzie nagminnie odrywały się linki) - albo jest to linka hamulca ręcznego albo przewód hamulcowy - nie wiem jeszcze ale sprawdzę.
    kolejna sprawa to wymiana tarcz z klockami ale jak te będą się kończyć to wtedy wymienię wszystko razem.
    w niedługim czasie czeka mnie tłumik bo zauważyłem że w 2 miejscach rdzewieje (zrobię zdjęcia dla oceny czy to pilna sprawa czy może poczekać)

aha - no i ustał problem z falującymi hamulcami (szczególnie wyczuwalne gdy automat redukował bieg - takie przyhamowanie mocniejsze) - teraz jest ok.

A tu zdjęcia Alfy http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...tml#post880111