wciąż nie udało mi się połączyć z komputerem.
mam pytanie - czy FES wymaga rejestracji aby można było się połączyć kom - 166 ?
wciąż nie udało mi się połączyć z komputerem.
mam pytanie - czy FES wymaga rejestracji aby można było się połączyć kom - 166 ?
Ostatnio edytowane przez kapselek ; 17-05-2012 o 18:22
FES nie wymaga instalacji, lecz wtedy ma ograniczone funkcje, ale silnik sprawdzisz.
Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"
kapselek
http://www.forum.alfaholicy.org/147_..._alfadiag.html
poczytajmiłej lektury. Masz zle poustawiane porty com w kompie dlatego nie możesz się połączyć. Niestety nie pamiętam jak ja to ustawiałem gdyż było to bardzoo dawno temu ale poczytaj sobie na spokojnie ten wątek...
PAmietam ze przed połączeniem auta tym kabelkiem musiałem pozmieniac tam jakies porty na com7 czy cos. Moze kótys z kolegów będzie wiedział o co mi chodzi i rozwinie moja myśl![]()
[C
czy w FES wybierasz dobrą wersje silnika i samochodu??
Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"
Czy w menadżerze urządzeń windows masz poprawnie zainstalowany kabel? Masz ustawiony taki sam port w menadżerze jak i w FES? Jaki błąd pojawia Ci się przy próbie połączenia? Zrobiłeś wszystko wg tutka ze strony FES'a? http://www.fiatecuscan.net/HowToUse.aspx
----
---------- Post added at 23:27 ---------- Previous post was at 23:24 ----------
Chłopie, to ja Ci już mówię co to jest i jutro masz sprawę załatwioną. Ja miałem to samo, przez miesiąc nie było wiadomo co to jest. Pablo ustalił, że to być może przez przestawiony rozrząd, ale w końcu i tak kontrolka znowu wywaliła i wtedy znalazłem kostkę od pedału gazy i zlutowałem 6 kabli ze sobą, wszystko to w termokurczki i od tamtej pory zero problemu. Problem pojawiał się na dołach, przy dużym wytelepaniu. Kostka jest nad pedałami, jest duża i biała. Zrób to i nie kombinuj z żadnymi czujnikami, przepływomierzami i innymi. Ja zanim na to wpadłem, powymieniałem przepustnicę i naszarpałem dużo nerwów. Jak coś, służę pomocą. Przy okazji dodam, zlutowanie tych kabli to niezła męka, dostęp ciężki a kable krótkie.
no i problem rozwiązany
wkurzając się że FES nie chce połączyć się z autem (alfaobd też nie chciał gdyż cały czas krzyczał że to wersja demo ale chyba zbyt długo się bawiłem i 15 minut szybko minęło)
postanowiłem obciąć wtyczkę, polutować kabelki i jest ok.
Jazda teraz to już inna przyjemność.
Dzięki wszystkim za pomoc.
Co teraz? - a no teraz muszę się zająć głośnikami na tylnej półce (chyba wstawię całe DSP choć zaraz pójdę wymontować wzmacniacz by ocenić czy da się podpiąć tylko głośniki czy wymienić razem z wiązkami)
kolejna sprawa to opony - Bridgestony już jadą do mnie i we wtorek będą odziane.
następna sprawa - chyba najpilniejsza - to odstający przewód przy prawym tylnym kole (coś ala Punto gdzie nagminnie odrywały się linki) - albo jest to linka hamulca ręcznego albo przewód hamulcowy - nie wiem jeszcze ale sprawdzę.
kolejna sprawa to wymiana tarcz z klockami ale jak te będą się kończyć to wtedy wymienię wszystko razem.
w niedługim czasie czeka mnie tłumik bo zauważyłem że w 2 miejscach rdzewieje (zrobię zdjęcia dla oceny czy to pilna sprawa czy może poczekać)
aha - no i ustał problem z falującymi hamulcami (szczególnie wyczuwalne gdy automat redukował bieg - takie przyhamowanie mocniejsze) - teraz jest ok.
A tu zdjęcia Alfy http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...tml#post880111