Hehe, no tak też myślałemTo zapodaj jutro fotki a może mi też się uda coś uleczyć, choć nie wiem jak skończę pracę bo po ciemku mi się nie widzi bawić z reflektorami...
Pozdrowionka!
Hehe, no tak też myślałemTo zapodaj jutro fotki a może mi też się uda coś uleczyć, choć nie wiem jak skończę pracę bo po ciemku mi się nie widzi bawić z reflektorami...
Pozdrowionka!
AR 146ti 2.0 16v '96
AR 155 1.8 16v '97+ podtlenek LPG
AR 155 2.0 16v '95
AR 156 SW 2.4 JTD '01 - biała perła
AR 156 SW 2.5 V6 192KM '02 + podtlenek LPG
Nie koniecznie - nie wziąłeś pod uwagę, że ktoś z mniejszym doświadczeniem może sobie wbić Twój opis do głowy i faktycznie pomalować odbłyśniki. Dobra rada, czy opis to nie sam fakt jego umieszczenia a przede wszystkim jego wartość merytoryczna, więc bez błędów rodzaju "zwał jak zwał". Reasumując odbłyśnika się nie dotyka - nawet palcami w rękawiczkach. Jedyne co można pomalować to wnętrze lampy i plastikowy "BALKONIK" montowany w dolnej części reflektora i nic po za tym.
Pozdrawiam
Zbyszek
Lancia Phedra 2.2 JTD 2003 była AR 145 1.6 TS 1997
Oki kolego aquarius01 odbłyśnika sie nie dotykaja swojego dotknałem nie zrobiłem mu nic ale jak chcialem przetrzeć to już sie zrobiło źle. Niech to bedzie przestroga dla wszystkich którzy bedą malować.
a swoja drogą kolego spójrz na tą alfe jednego kolegi z forum tu masz link do działu nasze belle: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...lfa_145_a.html
looknij na zdjecia niżej całe lampy są czarne. Zapytałem czy cos kolega widzi ale nie dostałem odpowiedzi...
Chyba mało widzi na drogowych, bo jednak odbłyśnik to światło rozprasza a tak tylko żarówka daje światło, niezbyt udany pomysł.
w sumie u mnie na soczewce zrobiłem próbe gdy poprostu zasłoniłem od soczewki ten niby odbłyśnik (kawałek na dole soczewki) czy bedzie tak samo i było wiec stwierdziłem że można malować tylko ze fajnie wyglada jak jest taki oringa na drogowych wymyśliłem czemu by nie zrobić takiego kółka jak wielkości soczewki i poprostu zostawić tylko takie kółko wokół żarówki na odbłyśniku
musze pomyśleć nad tym ale jak mowicie ??
w sumie nie zamaluje całej
i tak i tak raz jeszcze bede rozkładał lampe na czynniki pierwsze bo coś mi jednak nie pasuje w tej naprawianej :/
Oto i foty.
Dzisiaj zobaczyłem że ewidentnie muszę przyciemnić kierunki ale nie było czasu, bo pracaŚwiatła świecą elegancko, zwłaszcza długie, ale trzeba je jeszcze wyregulować bo święcą za mało na pobocze. Nie zdążyłem dzisiaj na diagnostykę bo tam gdzie jeżdżę chłopaki cenią swoją pracę i robią do 15tej hehe
Pozdrawiam
Elegancko, elegancko
A teraz powiedzcie mi czym kleiliście te połamane plastiki i czego użyliście do sklejenia reflektora z powrotem?
Do lampy Silikon bezbarwnytam są takie metalowe żabki jeszcze co trzymają szkło z plastikiem
a klej u mnie przynajmniej nie wysechł więc i ten stary wciąż trzyma reflektor
a plastików nie kleiłem bo u mnie całe były![]()
Ja żadnego silikonu nie dawałem, założyłem klosze, te metalowe spinki (po 5 na reflektor) i do piekarnika. Stary silikon czy tam klej co był, rozgrzał się i ładnie wszystko połączył. Nieszczelności raczej nie będzie. A jak będą to rozkleję i dam silikon, bo już jestem mistrzuniem w rozkładaniu reflektorów na czynniki pierwsze
Co do połamanych plastików to musisz sam coś wykminić, bo patent mojego ojca jest praktycznie niemozliwy do opisania na forumNiestety nie robiłem dokumentacji foto;/ Na tych linkach co były wyżej ktoś je zakleił po prostu, więc może spróbuj na poxilinę np... Ja zastąpiłem je długimi śrubami, na końcu zeszlifowana w kulę nakrętka żeby pasowała w stare gniazda. A po drugiej stronie (na zewnątrz obudowy reflektorów) dałem coś na kształt nakrętki z gwintem, przytwierdziłem ją do obudowy metalowymi opaskami na wkręty. Chodzi o to żeby ta długa śruba co jest zamiast plastików chodziła przód/tył pchając/ciągnąc wkład. Na końcu wkleiłem motylki i jest regulacja - nie kręci się imbusem jak w oryginale, tylko właśnie tymi motylkami bezpośrednio na śrubie. Elektrycznie też działa, bo silniczek ma metalową końcówkę i tam nic nie pęka. Nie wiem czy ktoś coś z tego zrozumie, ale dokładniej nie dam rady
Pozdrawiam
Odkopuję temat ponieważ nie mogę sobie poradzić. Gdzieś tu na forum był temat odnośnie naprawy lamp do 146 (popękane białe plastiki). I tam były fotki jak ktoś zrobił to z takiego zielonego plastiku (ta naprawa z metalową blaską i wkrętem mnie nie interesuje). Potrzebuję info bo może ta osoba mogłaby to dla mnie wykonać albo chciałem prosić o rysunki abym mógł to sam wykonać. Niestety naszukałem się i nie znalazłem :/ Pomocy.
AR 146 Ti Zender ...IN MY MEMORY... http://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/46348-czerwona_strzala_146_domin-14.html
AR 166 3.0 V6 Nero Volcano http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1509721