Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 77

Temat: Wahacze górne Vema, Fast, czy może TRW??

Użytkownik Romeo Avatar Mandziel
    Mieszka w
    Zgierz
    Auto
    147 & 166

Domyślnie

I tak z byle pierdoły rodzi się problem
    Niech najlepiej każdy spróbuje tych wahaczy jakie uważa, a z czasem sam sobie wyrobi opinie na ich temat.
    Wrzućcie na luz, w końcu każdy z Was to Alfaholik i to się liczy, a nie który wahacz lepszy - każdy za swój ewentualny zły wybór i tak sam zapłaci .

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

Cytat Napisał kamko25 Zobacz post
    No dzięki za uwagę. Nigdy nie byłem dobry z ortografii i też nie bardzo zwracłem uwagę. Jarek1986 powiedziałby żebyś zapisał sie do kółka różańcowego jak jesteś taki wrażliwy (Jarek wie o co chodzi) ale powiem - przepraszam poprawię ten wahacz
    raczej bym tak nie napisał i wbrew temu co piszesz nie wiem o co chodzi. A co do jazdy to uważam że diesel głownie do tego służy ( cyt.jazdy jak niemiecki emeryt), a moja praktyka wzgledem 156 jest tylko taka że paroma sztukami jeździłem chwile i to tyle .Natomiast w 166 mam nieco więcej praktyki i więcej lub mnie próbowałem każdego silnika z każdą skrzynią i mimo znacznych różnic w masie ( jtd w dowodzie 1490 ,jtdm w dowodzie 1650 ,v6 w dowodzie 1635 ) różnic poza faktem innch nastaw zaiweszenia w autach cf3 nie dostrzegam . Jak równierz nie dostrzegłem różnic w trwałości wahaczy

Numberuno
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał kamko25 Zobacz post
    Różnicę zauważy nawet normalny kierowca który lubi czasem dodać gazu wchodząc w zakręt.
    Jeśli już rozmawiamy o szybszej jeździe to powinieneś wiedzieć, że nigdy się nie dodaje gazu wchodząc w zakręt. Wręcz przeciwnie, w zakręt trzeba wchodzić z nogą na hamulcu żeby właśnie dociążyć przód a pedał gazu wcisnąć dopiero po minięciu apeksu. W tym momencie cięższy silnik nie stanowi problemu a wręcz zaletę. I nie widzę tu związku masy silnika ze zużyciem wahaczy. Powiedziałbym wręcz, że jest odwrotnie, bo bardziej dociążone zawieszenie pracuje stabilniej.

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

brawo Numberuno choć według mnie przed wejściem w zaket ,aby dociążyć przód wystarczy zdjąć nogę z gazu nie trzeba od razu hamować

Użytkownik Romeo Avatar jacek83
    Auto
    alfa romeo 166 2.4 jtd 150km 2001r

Domyślnie

Koledze kamko25 raczej chodziło o jacek83 ale mniejsza o większość. Temat wahaczy przerabiany był tyle razy że nie wiem czy jest jeszcze o czym pisać.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

Cytat Napisał Numberuno Zobacz post
    Jeśli już rozmawiamy o szybszej jeździe to powinieneś wiedzieć, że nigdy się nie dodaje gazu wchodząc w zakręt. Wręcz przeciwnie, w zakręt trzeba wchodzić z nogą na hamulcu żeby właśnie dociążyć przód a pedał gazu wcisnąć dopiero po minięciu apeksu.
    Kolego, uważaj z tym hamowaniem w zakręcie. Jest to podstawowy błąd wyścigowy - prędkość wytracasz przed zakrętem. Hamując w zakręcie powodujesz odciążenie tyłu, czyli prowokujesz nadsterowność. Przesadzisz i jedziesz tyłem do przodu.
    Problem o którym piszesz nie dotyczy "normalnego" ruchu, bo nikt nie powinien poruszać się z prędkościami przy których zaczyna być ważny aktywny balans. Jest to raczej zawsze mocno ponad ograniczeniami na drogach. Jeśli już dyskutujemy o technice pokonywania zakrętu, to idealnie jest wytracać prędkość do 1-ej fazy wejścia w zakręt, a następnie po chwili jazdy na neutralnym, w skrócie napiszę, balansie - naciskamy gaz i wychodzimy z zakrętu dociążając tylną oś, co powoduje stabilizację toru jazdy. Zbyt wczesne dodanie gazu spowoduje w Alfie podsterowność i wyjazd przodem. Weź V6, wyłącz ASR i sprobuj sam
    Ogólnie - nie hamujcie w zakrętach, lecz przed.

pozdrawiam tych szybszych wolniejszych też

Numberuno
    Gość

Domyślnie

Nigdzie nie napisałem, że należy trzymać wciśnięty hamulec aż do momentu minięcia apeksu. Puszczam go mniej więcej równocześnie z pierwszym ruchem kierownicy po czym delikatnie już kładę nogę na gazie żeby utrzymać stałą prędkość i wciskam gaz dopiero na wyjściu.
    Trochę dłużej przytrzymuje hamulec jadąc motocyklem, gdyż delikatne ugięcie zawieszenia z przodu pomaga mi w pierwszej fazie złożenia. A jeżdżę wykorzystując te techniki cały czas zarówno samochodem jak i motocyklem bo taka właśnie jazda sprawia mi frajdę. I wcale nie trzeba tu jakoś potwornie przekraczać prędkości bo widząc trochę dłuższą prostą włączam zwykle tempomat w okolicy stówki i tak sobie pyrkam do kolejnego łuku/zakrętu.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Głogów
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

Dołącze się do tematu i zapytam czy miał ktoś do czynienia z wahaczami górnymi flennor http://allegro.pl/wahacz-przedni-pra...678768613.html oraz Stenberg http://allegro.pl/wahacz-alfa-romeo-...717480220.html .

Użytkownik Ogier Avatar hajdi147
    Mieszka w
    Jasło
    Auto
    Była AR 147 1.9 JTD jest AR GT 1.9 JTD

Domyślnie

gdzie kupowaliście veme ? Allegro ? podobno mozna natrafic na podróbe i dlatego pytam.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ŁÓDŹ
    Auto
    LANCIA KAPPA 2,4 JTD, ALFA ROMEO 166 2,4 JTD

Domyślnie

Tak, zdarzają się podróbki.
    Szczególnie te wyjątkowo tanie rzeczy bywają trefne, drugiego gatunku, z wadliwej serii itd.

A co do głównego wątku - polecam TRW.
    -------
    Autosklep24 zaprasza na zakupy. Dla Forum rabat 10% na hasło "alfaholicy".

W przypadku nagłej potrzeby rozmowy ze sprzedawcą
    proszę dzwonić 792 465-368

<a href=http://autosklep24.pl target=_blank rel=nofollow>http://autosklep24.pl</a>