Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 78

Temat: brak mocy do 2000tyś 2.4jtd...

Użytkownik Świeżak Avatar AlfaRomeo156
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    147GTA, Spider 916 3.2

Domyślnie

Hmm tylko powiedź mi jak takie auto dostanie przegląd po naszej zachodniej granicy? Jak problem jest na przeglądzie z nieodpowiednimi oponami. Chętnie bym tak zrobił ale jak nie będzie DPFa to nie przejdzie spalin? Chyba, że się mylę? Ewentualnie klapy mogę wyrzucić z kolektora ale po co jak działają miałem nieszczelne klapy w 159 a nie było tam takich problemów z mocą wymieniłem na inny sprawny kolektor z klapami i do końca nie było problemu.
    Kolektor wydechowy jakby był krzywy to byłyby nieszczelności i powinienem słyszeć piski przy zimnym silniku a uszczelkę pod kolektorem wydechowym już wymieniałem przy okazji czyszczenia turbiny tak profilaktycznie.

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Dzisiaj na ciepłym silniku (około 80 stopni) zgasł mi silnik na światłach :/ Odpalił z małymi problemami, potem było przez chwilę ok... znów obroty zaczęły spadać (do 500 obrotów), ale tym razem dodałem trochę gazu. Autkiem trochę telepało, ale jak już ruszyłem w trasę to wszystko się unormowało. Co u diaska? Myślałem, że tylko na zimnym takie jaja! Czyżby to nie były tylko klapy, ale też wtryski (albo coś innego z układu paliwowego)?

Dodam jeszcze, że 4 bieg- gaz w podłogę i obroty natychmiastowo na 3000rpm... auto przyspiesza, ale nie tak jak powinno. Czy ktoś może mi powiedzieć, czy wystarczy wymiana samego docisku i ile to będzie szacunkowo kosztować (chodzi o część i robociznę). Ile trwa wymiana? A może samemu się da to zrobić?

@AlfaRomeo156- jaki poziom zatkania DPFu Ci komp pokazuje? Ja się szykuję na samodzielne czyszczenie dziada, bo u mnie po wypalaniu jest nieco ponad 50% :/

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał AlfaRomeo156 Zobacz post
    Hmm tylko powiedź mi jak takie auto dostanie przegląd po naszej zachodniej granicy? Jak problem jest na przeglądzie z nieodpowiednimi oponami. Chętnie bym tak zrobił ale jak nie będzie DPFa to nie przejdzie spalin? Chyba, że się mylę? Ewentualnie klapy mogę wyrzucić z kolektora ale po co jak działają miałem nieszczelne klapy w 159 a nie było tam takich problemów z mocą wymieniłem na inny sprawny kolektor z klapami i do końca nie było problemu.
    Kolektor wydechowy jakby był krzywy to byłyby nieszczelności i powinienem słyszeć piski przy zimnym silniku a uszczelkę pod kolektorem wydechowym już wymieniałem przy okazji czyszczenia turbiny tak profilaktycznie.
    No to tak na logikę - zaślepiasz EGR, wywalasz DPF i jedziesz autem. Masz pod maską proste urządzenie - silnik - pozbawiony ekoustrojstw (na czas testowania), więc nie jest w żaden sposób zakłócony przepływ powietrza i spalin. Spaliny wylatują z komór spalania, napędzają turbinę, turbina pompuje powietrtze do cylindrów i tak w koło. Nic nie tłumi wylotu spalin (brak DPF), nic nie zmienia ich biegu (zaślepiony EGR), przepływka działa dobrze, czujnik ciśnienia doładowania - również, ciśnienie paliwa dobre, wtryski dobre. To dlaczego turbina wstaje późno? Tu nie za bardzo jest inna opcja, niż problem z turbiną i jej sterowaniem - lub też są jednak jakieś nieszczelności na dolocie, tudzież przypchany masz wydech. Skoro zarzekasz się, że kolektor wydechowy jest petarta, ssący jeszcze lepszy, a auto nie jedzie - to turbo wędruje do sprawdzenia.
    Możesz mieć jeszcze np. zawalony katalizator zaraz za turbiną - ale to musiałbyś mieć mega pecha, bo jeszcze takiego przypadku nie spotkałem.
    A po co wywalać DPF? Kontrolę spalin przejdziesz, auto nie dymi, jest odczuwalnie żwawsze, mniej pali...
    Podobnie z klapkami - skoro nie jest odczuwalna ich nieobecność - to wywalić. Jedno ruchome ustrojstwo mniej.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    147GTA, Spider 916 3.2

Domyślnie

U mnie pokazuje coś teraz w granicach 60% zatkanie dpf, kolega ma ponad 70% i auto jeździ normalnie.

Już sam nie wiem co mam robić z tą brerą wkurza mnie złe zapalanie.
    Jak nie pomoże nic podmiana turbiny na sprawną z innego auta to podmienie dpf nie trwa to długo i wtedy pewny czy jest sens wydać 400zł za usunięcie.

Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

DPF'a możesz wyczyścić: myjka typu Karcher, płyn do czyszczenia kominków, trochę cierpliwości (cała noc na namoczenie płynem i później pół dnia walki z myjką ciśnieniową) i filtr będzie jak nowy.
    Kuzyn dodatkowo zakłada na traktor i traktuje DPF'y żywym ogniem
    Prawda jest taka, że firmy biorą kosmiczną kasę za czyszczenie (tj. "regenerację" jak często czytałem), a samemu można to zrobić za parę złotych, tym bardziej, że w naszych Bellach filtr jest jak na widelcu... bo w Passacie B6 trzeba ławę obluzowywać i tu rzeczywiście może być problem.

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    147GTA, Spider 916 3.2

Domyślnie

Tomek piszesz, że auto bez dpf nie dymi ale w 159tce miałem i Brerze mam dpf'a rura z tyłu jest czyściutka no może delikatnie zadymiona znam jedną 159tke która nie ma dpf'a to rury końcowe są mocno pokryte sadzą. Możliwe, że dymienie nie jest jakoś zauważalne ale patrząc na końcówki wydechu widać różnicę.

- - - Updated - - -

Filt cząstek stałych czyściłem fizycznie środkami i karcherem podobnie jak piszesz oraz wypalałem komputerowo.

Mieszka w
    Lubin
    Auto

Domyślnie

Zgadza się- nasz Passat przed usunięciem DPF'a miał niemal idealny wydech. Po "chirurgicznym zabiegu" końcówka jest czarna.
    Samego dymienia jednak prawie nie widać- trzeba się przyjrzeć, żeby zobaczyć. Dymi tylko przy mocnym przyspieszaniu... więc policja się nie czepi- wszak każdy diesel tak ma

Po czyszczeniu masz 60%? O matko... to nieźle był zasyfiony. Ja bym jeszcze powalczył.

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    147GTA, Spider 916 3.2

Domyślnie

Po czyszczeniu było dużo mniej już nie pamiętam ile pisałem, że teraz coś w granicach 60%

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    sląsk
    Auto
    JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Nie bardzo rozumiem - jakim cudem stosując blokady ktoś może źle ten rozrząd złożyć? To jest fizycznie niemożliwe, o ile składający nie jest debilem. Przecież blokady blokują wałki rozrządu - to kwestia tolerancji na wałku jest tu nieistotna, bo ściągasz blokady dopiero po założeniu paska.

Auto chodzi dziwnie - dla mnie takie zmulenie to zawsze był efekt nie do końca zamkniętego EGR albo nieszczelności na dolocie/wydechu. Tu wszystkie newralgiczne rzeczy były podobno sprawdzane i podmieniane, dynamiczne logi pokazują, że wszystko jest w najlepszym porządku, a turbina wstaje jakby chciała, a nie mogła. Po czym jak już wstanie i naładuje swoje, to na dłuższy moment ciśnienie spada do 1.6 bar, a potem znowu wraca na max. Więc albo ktoś źle to testował wcześnie, albo jest uwalone sterowanie zmienną geometria - innej opcji nie ma.
    Widziałem już rozrząd złożony ponoć w ASO jak mniemam na blokadach i był przestawiony niestety (rozpatrywanie kwestii debilizmu/pomyłki itd pozostawiam innym). Jeśli auto kiedyś miało problem z rozrządem z przyczyn innych co np spowodowało minimalne przestawienie wałka ssącego może powodować opisywane zachowania - dlatego kolejny raz napiszę, że sprawdzenie rozrządu na blokadach bez weryfikacji pozycji wałków w głowiczce w 100% nie wyklucza tematu rozrządu w aucie z opisanymi problemami.

W kwestii logów i ich interpretacji - napisane jest że wszystko poprawnie oraz cytuję "turbina wstaje jakby chciała, a nie mogła". To logi są poprawne czy nie bo jedno wyklucza drugie? Jeśli chodzi o ciśnienie doładowania - seryjne 2.4 200 ładuje 1,42bara więc do 1,6 nic spadać nie może chyba że pisze kolega o ciśnieniu z absolutem; jeśli już to chwilowo spada boost do 0,6bara co jest ogromną nieprawidłowością i pokaże w logach równiez kilka innych problemów co za tym idzie nie będą one w najlepszym porządku.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez cinek_ ; 24-11-2012 o 18:35
    www.cinsoft.pl; http://www.facebook.com/CINSOFT
    CHIPTUNING, MECHANIKA, MODYFIKACJE
    USUWANIE DPF, EGR, KLAP WIROWYCH
    HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA 4x4 MAHA LPS 3000

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał cinek_ Zobacz post
    napisane jest że wszystko poprawnie oraz cytuję "turbina wstaje jakby chciała, a nie mogła". To logi są poprawne czy nie bo jedno wyklucza drugie? Jeśli chodzi o ciśnienie doładowania - seryjne 2.4 200 ładuje 1,42bara więc do 1,6 nic spadać nie może chyba że pisze kolega o ciśnieniu z absolutem; jeśli już to chwilowo spada boost do 0,6bara co jest ogromną nieprawidłowością i pokaże w logach równiez kilka innych problemów co za tym idzie nie będą one w najlepszym porządku.

Pozdrawiam
    Boost spada do 0,6 po pierwszym dobiciu do maxa. Reszta parametrów praktycznie wzorcowa - MAF zadane/oczekiwane pokrywają się, ciśnienia doładowania również (z wyjątkiem nieszczęsnego piku w dół), zero błędów na kompie, korekty wtrysków w normie, generalnie wygląda to tak, jakby turbo miało problem z rozkręceniem się przy niskich obrotach silnika oraz po pierwszej korekcji geometrii. Efekt przyspieszania jest dokładnie taki sam, jak przy nie do końca domkniętym EGR, zapchanym DPF, albo przy dużych nieszczelnosciach w kolektorze ssącym. Niestety wszystko podobno jest sprawdzone, wyczyszczone, itp.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów