Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 82

Temat: Kupiłem 159 :) ale... :)

janio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Airen Zobacz post
    Jeśli ilość ciepła dostarczanego przez silnik w danym momencie jest mniejsza niż ilość ciepła pobieranego przez nagrzewnicę,
    Nie wydaje mi się to możliwe, w naszych warunkach atmosferycznych.

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Mam tak samo jak mariuszoles. Jak już złapie 90* to za cholerę wskazówka nie drgnie. Zobaczymy jak będzie przy -20*
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    .

Domyślnie

Sprawdzał kolega na postoju, ustawić wysoką temp i mocny nawiew? Tylko jak będzie zimno na zewnątrz

janio
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał KuASY Zobacz post
    Sprawdzał kolega na postoju, ustawić wysoką temp i mocny nawiew? Tylko jak będzie zimno na zewnątrz
    Nie, takich eksperymentów nie przeprowadzałem, dlatego napisałem, że wydaje mi się to niemożliwe W ubiegłym roku przy temperaturze zewnętrznej -15 i ustawieniu temp. na 22, wskazówka stała jak zaczarowana na 90, przypomnę tylko, że ja mam 1,9 JTS.
    Tyle, że na postoju silnik ma zdecydowanie gorsze chłodzenie
    Ostatnio edytowane przez janio ; 20-12-2012 o 13:26

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    .

Domyślnie

A myślałem że mowa o dieslu

Użytkownik Rowerzysta Avatar Airen
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Była: Alfa Romeo 159SW marrone luci di bosco/Jest: Alfa Romeo Stelvio

Domyślnie

Masz benzynę, w której wskazówka rusza po przejechaniu 500m, a nie 5km jak w dieslu. Diesel jest sprawniejszy cieplnie od benzyny.
    "For me the most important thing in a car is fun. It has to make you happy" Jeremy Clarkson

Użytkownik Znawca Avatar mariuszoles
    Auto
    Porsche Panamera 4S

Domyślnie

Cytat Napisał KuASY Zobacz post
    Czyli po nagrzaniu u Ciebie do 90C, jak na zewnątrz jest -12C, ustawisz 23C i mocny nadmuch też Ci trzyma 90C?
    Mowa o wolnej jeździe lub postoju.
    Nie przeprowadzałem jakichś specjalnych testów. Mówię o normalnym użytkowaniu samochodu, podczas którego od czasu do czasu spoglądam na wskaźnik temperatury. Tak jak mówię; nawet w zimowych warunkach, dajmy na to ubiegłej zimy, jak załapał temperaturę 90 stopni to ją trzymał. Oczywiście nie mówię tu np. o nagrzaniu auta do 90 stopni i pozostawieniu go na bliżej nieokreślony czas, na mrozie -20 stopniu na wolnych obrotach. Nie robiłem po prostu czegoś takiego i w związku z tym nie wiem, jak się wtedy zachowa Swoje uwagi odnoszę do normalnego, typowego użytkowania auta, w tym użytkowania w ruchu miejskim.

janio
    Gość

Domyślnie

Panowie, jeszcze raz powtarzam, podczas postoju silnik chłodzi się dużo wolniej, ergo nagrzewa zdecydowanie szybciej, ponieważ w czasie jazdy, oprócz układu, chłodzi go powietrze Nie wiem jak w dieslach, ale w 146 1,6 TS, przy temperaturze -20 nie było problemu, żeby na wolnych obrotach na postoju, załączał się wentylator, fakt, że trwało to trochę, ale dało radę

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    .

Domyślnie

Cytat Napisał mariuszoles Zobacz post
    Nie przeprowadzałem jakichś specjalnych testów. Mówię o normalnym użytkowaniu samochodu, podczas którego od czasu do czasu spoglądam na wskaźnik temperatury. Tak jak mówię; nawet w zimowych warunkach, dajmy na to ubiegłej zimy, jak załapał temperaturę 90 stopni to ją trzymał. Oczywiście nie mówię tu np. o nagrzaniu auta do 90 stopni i pozostawieniu go na bliżej nieokreślony czas, na mrozie -20 stopniu na wolnych obrotach. Nie robiłem po prostu czegoś takiego i w związku z tym nie wiem, jak się wtedy zachowa Swoje uwagi odnoszę do normalnego, typowego użytkowania auta, w tym użytkowania w ruchu miejskim.
    Jasna sprawa. Myślę że temat został w miarę prześwietlony.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar loco145
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Czarna 159 16Virs 07r

Domyślnie

Termostat wymieniony co prawda długo się grzeje ale jak się zagrzeje to już 90 nie puści a w środku jest jeszcze bardziej gorąco niż było gdy miał 70 wciąż zostaje tylko problem tego że nadmuch na nogi pasażera nie działa. Po odkręceniu osłony nad nogami czuć że nawiewy drgają i leci minimalnie coś tam ale wciąż nie jest to tak jak powinno być. Na nogi kierowcy wali aż miło