Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 81

Temat: Nowy zawias - Myszkujacy/Uciekajacy tyl

Użytkownik Rowerzysta Avatar skopek
    Mieszka w
    Legnica, Poland
    Auto
    AR 146 1.4 TS (sold) / AR 166 2.4 JTD 10V / AR Spider 2.0 TS / AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

FifthGear
    Przy tak twardym zawieszeniu jak opisujesz duża zbieżność tyłu skutkuje właśnie takim zachowaniem pojazdu. Bardzo dużo treści więc wszystkiego nie czytałem, ale jeśli nadal masz problem możesz na szybko to poprawić rozstawiając zbieżność tyłu, którą jak widzę ustawiłeś na +5 pewnie sugerując się danymi z książki pierwszych wypustów. Oczywiście ta wartość to idiotyzm, a auto przy takich nastawach prowadzi się dobrze jedynie na felgach nie większych niż 16" i oponach 205/55. To co powinieneś zrobić to odkręcić drążek zbieżności od wahacza dolnego i wkręcić go z jednej i drugiej strony o powiedzmy 360 stopni. Skręcić to do kupy i się przejechać. Na pewno będzie lepiej, ale może jeszcze lekko bujać więc wtedy trzeba by było ewentualnie dodać jeszcze po 180 stopni (zawsze z obu stron po tyle samo).
    TED - diagnostyka pojazdów grupy FCA
    Oględziny: 737 744 979
    https://www.facebook.com/TEDznaFCA

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Garwolin
    Auto
    alfa romeo 166 2,0 TS + LPG

Domyślnie

ja co prawda nie mialem nowego zawiasu z tyłu bo wszystko jest ok, jedyne co mnie zdziwilo to gdy tylko spadl snieg i zrobilo sie slisko tył samochodu latał po całej drodze. Pojechałem wczoraj na geometrie do znajomego i tylnie koła były ustawione za bardzo na + na każdym było cos ok +1 zmienilismy to na - 0,03 i teraz jest ok ale ciekawi mnie jedna rzecz. Jedno tylnie koło jest pochylone ponad norme. Wychodzi ze jest 2,26" a drugie jest 1,8" Czy bedzie to mialo jakis wpływ na zużywanie opon itd? da rade to ogarnac?

Użytkownik Romeo Avatar FifthGear
    Mieszka w
    Dublin
    Auto
    Obecnie Volvo S80 T6

Domyślnie

Mariusz

Czy bedzie mialo jakis wplyw to sie okaze czy ci nie zjada opon. Da sie ogarnac zrzucajac tylna belke, tam jest jakis stopien regulacji. Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	W9_4430500003.png
Wyświetleń:	61
Rozmiar:	12.4 KB
ID:	80624 Zanim to zrobisz to sprawdz najpierw czy nie masz czegos innego walnietego np. wahaczy 'bananow', tulei zwrotnicy itd.

Ja na chwile obecna czekam na przyplyw kasy i bede zakladal inne opony. Jak sie nie zmieni nic to pojade do jakiegos kumatego goscia co mi ustawi dobrze zbieznosc. Oby pomoglo.

Numberuno
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał mariusz55562 Zobacz post
    ja co prawda nie mialem nowego zawiasu z tyłu bo wszystko jest ok, jedyne co mnie zdziwilo to gdy tylko spadl snieg i zrobilo sie slisko tył samochodu latał po całej drodze. Pojechałem wczoraj na geometrie do znajomego i tylnie koła były ustawione za bardzo na + na każdym było cos ok +1 zmienilismy to na - 0,03 i teraz jest ok ale ciekawi mnie jedna rzecz. Jedno tylnie koło jest pochylone ponad norme. Wychodzi ze jest 2,26" a drugie jest 1,8" Czy bedzie to mialo jakis wpływ na zużywanie opon itd? da rade to ogarnac?
    Masz do wymiany któryś z elementów zawieszenia z tyłu. Najpewniej tuleję zwrotnicy lub wahacz górny. Przez to jedno koło pochyliło się na minus i przy okazji rozjechała się geometria.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Garwolin
    Auto

Domyślnie

sprawdzalismy na szarpakach i nie ma luzu nigdzie. Wiem ze poprzedni własciciel wymieniał cała belke wiec moze jest zle ustawione na tej regulacji?

Numberuno
    Gość

Domyślnie

Tulejek zwrotnicy nie sprawdzisz na szarpakach. Ona nie łapie luzu. Wręcz odwrotnie, zaciera się i środek tulei przesuwa się względem zwrotnicy. To właśnie przesunięcie powoduje zmianę geometrii koła. Tak naprawdę nie sprawdzisz tego póki nie odkręcisz zwrotnicy a jedynym zewnętrznym symptomem jest właśnie pochylenie koła na minus. Oczywiście to tylko w przypadku kiedy tuleje dolnego wahacza i sworzeń górnego nie ma luzu.

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

jesli nie masz luzu na pozostałych dwóch tulejach dolnego wahacza i "bananie" to zostaje ci tylko profilatycznie wymienić tuleje zwrotnicy ,nie jest droga więc warto to zrobić bo być może koło wróci nieco do pionu.
    Opony przez pochylenie nie powinno ci zdzierać za bardzo ,bardziej będzie darło kiedy nie będziesz miał zbierzności.
    Ostatnio edytowane przez jarek1986 ; 22-12-2012 o 01:27

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Garwolin
    Auto

Domyślnie

a ile taka tuleja moze kosztowac? i czy dużo roboty zeby to wymienic?Patrzyłem na opony letnie i owszem jedna ma zjechany rant od wewnątrz i to własnie z tego kola pochylonego

Numberuno
    Gość

Domyślnie

Tuleje Lemfordera po ok 50zł sztuka. Do tego wymiana też pewnie ok 100zł za komplet. Poźniej jeszcze raz zbieżność.

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

koło pochylone także nie ma zapewne dobrej zbierzności ,jesli juz trochę tak jeździsz mogło zjeść krawędź oponki