Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 90

Temat: Prawidlowa temperatura a Alfie

Magic
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał piter34
    Magic napisał/a:
    Poprostu nie wierze w to, ze ten sam termostat raz pokazuje 90, a raz 70 a temperatura w silniku jest identyczna w obu przypadkach.

Czytaj proszę uważnie. Nikt nigdzie tego nie napisał.

W zimie silnik nagrzewa się dłużej. Jak jedziesz długo to w końcu wskaże na wskaźniku te prawie 90 stopni, które pokazywał w lecie.
    Teraz, czy mam przejechane 200km w trasie, czy kilkanascie kilometrow po miescie w aktualnych warunkach temperatura jest pod (wazne!! mowie o wskazniku w kabinie) 90 st.
    Tuz przed wymiana na tej samej trasie bylo troche ponad 70 st., w miescie to samo, chyba ze czytanie gazety w korkach, to wtedy faktycznie roslo do ok. 90st.
    Zanacze to jeszcze raz i prosze nie rzucac tekstow, nienormalna, nie rozumiesz itp.: czytalem wasze wypowiedzi na kilku forach, co nie zmienia faktu, ze jest raczej rzecza nienormalna, ze latem mialem po kilku minutach non stop pod 90 st., a zima w okolicy 70 st. Robie czesto ta samo trase i zawsze odkad mam alfe (czerwiec), mialem temperature w trasie 90 st., teraz (gdy spadla temperatura otoczenia) przed wymiana 70-80 st. wedlug wskaznika.
    Dlaczego ten nowy termostat mialby byc zly skoro po jego zamontowaniu temperatura na wskazniku jest taka sama jak za czasow starego byla latem?

piter34
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Magic
    Dlaczego ten nowy termostat mialby byc zly skoro po jego zamontowaniu temperatura na wskazniku jest taka sama jak za czasow starego byla latem?
    Czy za czasów starego termostatu zimą temperatura była kiedykolwiek ok. 90 stopni? Np. przed tym latem, w którym wskaźnik wskazywał 90 st. C?

Magic
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał piter34
    Magic napisał/a:

Czy za czasów starego termostatu zimą temperatura była kiedykolwiek ok. 90 stopni? Np. przed tym latem, w którym wskaźnik wskazywał 90 st. C?
    Tego juz raczej nie bedzie mi dane dowiedziec sie.
    Zmierzam jednak do tego, ze to, ze mam (bo chyba mam?!) taka sama temperature latem i zima to chyba lepiej niz gorzej (czyli jak bylo przy poprzednim termostacie).

piter34
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Magic
    Zmierzam jednak do tego, ze to, ze mam (bo chyba mam?!) taka sama temperature latem i zima to chyba lepiej niz gorzej (czyli jak bylo przy poprzednim termostacie).
    Dopóki nie wiesz jak auto zimą zachowywało się na sprawnym "starym" termostacie, dopóty ciężko stwierdzić, czy gorzej czy lepiej.

Wg wszelkiej dostępnej dokumentacji temp. pocz. otwarcia termostatu w JTD to 83 st. C. Zamienniki Vernet mają temp. pocz. otwarcia 88 st. C.

Magic
    Gość

Domyślnie

Tematu nie ciagne dalej poniewaz juz mialem okazje zobaczyc jak sie to skonczylo/nie skonczylo na innych forach
    Jesli ktos mialby taka mozliwosc najlepszym wyjsciem byloby zmierzyc faktyczna temperature w warunkach zarowno letnich i zimowych i odnies to do optymalnej temperatury w jakiej ten silnik powinien pracowac (no wlasnie jaki to zakres?).

piter34
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Magic
    optymalnej temperatury w jakiej ten silnik powinien pracowac (no wlasnie jaki to zakres?).
    Temp. pocz. otwarcia termostatu 83 st., pełne otwarcie 88 st. (wszystko plus/minus 2 st.)

Magic
    Gość

Domyślnie

Ok, ale to mowa o termostacie, a ja bym jednak byl sklonny dotrzec do zrodla tych informacji i o informacje "W zakresie jakich temperatur dany silnik powinien pracowac (inaczej optymalna temperatura pracy)?". Bo to co jest podane w informacji zalaczonej do termostatu to tylko i wylacznie pochodna. Z tego co widze, interpretacja temperatur to tez wyzsza szkola jazdy, a jesli dodamy do tego te same silniki w roznych modelach ale rozne temperatury, to zaczyna to troche przypominac wrozenie z fusow.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Kolego magic tu podaję ci dane dotyczące temperatur włączenia wentylatorów i otwarcia termostatów zaczerpnięte z programu serwisowego DTE Alfy Romeo:
    Silnik 1.6 TS
    samochody bez klimatyzacji:
    93C
    samochody z klimatyzacją:
    I bieg 93C
    II bieg 98C
    Termostat
    temperatura otwarcia 81-85C
    temperatura pełnego otwarcia: 101-105C

Silniki 1.8 i 2.0 TS
    samochody bez klimatyzacji:
    98C
    samochody z klimatyzacją:
    I bieg 98C
    II bieg 101C
    Termostat
    temperatura otwarcia 81-85C
    temperatura pełnego otwarcia: 101-105C

Silniki JTD
    I bieg 92C
    II bieg 94C
    Termostat
    temperatura otwarcia 78-82C
    temperatura pełnego otwarcia: 86-90C
    Ich potwierdzenie uzyskasz w każdym serwisie albo na oficjalnej stronie z danymi technicznymi produkowanymi przez koncern fiata (udostępniane odpłatnie):
    https://www.technicalinformation.fia.../web/index.jsp
    Sprawny technicznie silnik utrzymuje średnią temperature w okolicach temperatury otwarcia termostatu (z tolerancją +-2st) - sam więc sobie odpowiedz jaką temperaturę pracy ma silnik JTD. Na 100% nie jest to 88-90C, bo wtedy wentylator chodziłby non stop. Może cie jeszcze zaskoczę ale takie same silniki JTD (105KM)montowane w alfie i np. fiacie brava miały termostaty o różnej temperaturze otwarcia, dlatego temperatura w oplu o niczym nie świadczy, bo w oplu może być dokładnie tak samo...
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

selius
    Gość

Domyślnie

Ja jestem takiego samego zdania jak Magic ze 70 C na wskazniku kabinowym jest to za mala tem dla silnika, a dlaczego tak sie dzieje opisywalem w innym poscie wiec tutaj nie bede smiecil ja bym zmienil termostat na Verneta aby tem utrzymywala sie ok 90 C tak samo jak w lato...
    Maciek to powiedz mi inaczej, dlaczego na tym oryginalnym termostacie w lato tem utrzymuje sie ok 90 C jak to sam napisales a zimna spada do 70 C ? Czy to jest normalny objaw wedlug Ciebie? Jesli samochod sie nagrzeje to tem powinna utrzymywac sie caly czas taka sama przez otwieranie termostatu lub wlaczanie wiatraka... Jesli 90 C bylo by za duzo dla silnika JTD to w lato lub w korkach nie mialbys takiej tem tylko mniejsza...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Kolego selius ja w lecie w korkach na wskaźniku nigdy nie mam 90C bo wentylator chłodzący klimę ja zbija do temperatury otwarcia termostatu. Nie przenoś swoich doświadczeń z TSa na silnik JTD - ja też jak kupiłem diesla to zgłaszałem w serwisie nieprawidlową temperaurę (a auto było nowe na gwarancji), ale serwis przedstawił mi dane fabryczne. Co do temperatur to temperatura pracy w normalnych warunkach utrzymuje sie na poziomie temperatury otwarcia termostatu (78-82C), a w warunkach ciężkich (np. stanie w korku przy wysokiej temperaturze zewnętrznej) temperatura silnika oscyluje między temperaturą maksymalnego otwarcia termostatu(86-90C) a temperaturą załączenia wentylatora (92C). - wszystko w zgodzie z danymi fabrycznego termostatu do silnika JTD. Uwzględnij jeszcze nieliniowość wskazań kabinowego wskaźnika temperatury - wszystkim niedowiarkom polecam wizytę na egzaminerze - on dokładnie pokaże rzeczywiste temperatury "widziane" przez ECU - idealnie można zaobserwować moment otwarcia termostatu
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)