Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 72

Temat: Alfa Romeo jako pierwszy samochód. Czy to dobry pomysł ?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Szałek
    Mieszka w
    Mogilno ( kujawsko-pomorskie)
    Auto
    AR 156 FL 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Każdy jeździ czym uważa. Moim zdaniem najważniejsze przed zakupem, to zastanowić się czy będzie Cię stać na utrzymanie tego auta.
    Bo paliwo to najmniejszy koszt. Ubezpieczenie, przegląd, bieżące serwisowanie i do tego niespodzianki, których przewidzieć się nie da i zawsze jakiś zapas gotówki na koncie warto mieć.
    Każdy samochód to skarbonka, na mało którym nie da się nie stracić włożonych pieniędzy.
    Alfa 147/156 to w sumie nie jest jakiś więcej kosztowny samochód niż np VW czy Audi.
    Jedyny minus, to trochę gorsza dostępność części. Bazuję na swoich doświadczeniach, bo na używki nie mam co liczyć, podczas gdy szrotów z częściami do VAGów u mnie w okolicy jest pełno.
    Niemniej jednak 147 to według mnie bardzo fajny wybór na pierwsze autko i ja osobiście polecam
    Moim pierwszym samochodem też jest Alfa, i choć różnie to bywa to nie zamieniłbym jej na żadną inną. Nie miałem wcześniej samochodu, więc ciężko mi powiedzieć czy jest droga w utrzymaniu. Jak każdy trochę nowszy samochód, tani nie jest Ale porównywać trzeba do aut tego porównania wartych, bo np do Fiata Punto nie ma co równać, inna półka totalnie

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Alfa 147/156 to w sumie nie jest jakiś więcej kosztowny samochód niż np VW czy Audi.
    Moim pierwszym samochodem też jest Alfa, i choć różnie to bywa to nie zamieniłbym jej na żadną inną. Nie miałem wcześniej samochodu, więc ciężko mi powiedzieć czy jest droga w utrzymaniu.
    To po cholerę bajki piszesz skoro wcześniej samochodu nie miałeś?!

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Szałek do 147 możesz porównać konkurencyjne Golf 4 i Audi A3 i w obu zawieszenie jest proste tzn. przód -po wachaczu na strone . Całość w obu autach z amorami zamkniesz w 600pln ( zamienniki P+T ) w 147 za 600 kupisz komplet przednich wachaczy z końcówkami drążka i stabilizatora i to też w zamiennikach . Więc prosze cie nie pisz ,że Alfa jest porównywalna bo nie jest . To samo silniki - Jedyny słuszny to 1,9 JTD lub 1.6 bez wariata /3.2 GTA w benzynie . Reszta jak to T.S bardzo delikatne . W Golfie jedyna padlina to 1,4 16V , reszta - nie do zarżnięcia . Czemu więc jeżdzę Alfą??? Bo jak by tanie nie były w utrzymaniu auta konkurencji to piękna Alfy nie jest w stanie żadne oddać .
    PS. Wujek piona .

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał mmax88 Zobacz post
    Automat by mi się nie spodobał, chyba że półautomat z sekwencją. Jazda bez kontroli nad biegami do mnie nie przemawia, ale jak komuś tak wygodnie, to nie mam nic do tego

Spalanie byłoby ważne, ale nie mówimy teraz o samochodach służbowych czy flotowych, tylko prywatnych
    Nie musi być od razu półautomat
    Sekwencyjny tryb w Sportronicu np. pozwala na ręczną zmianę biegów. Zapewniam, że szybko się znudzi, a po pewnym obyciu z automatem można zmieniać biegi pedałem gazu - bardzo fajnie to działa

Co do aut prywatnych - moja alfa jest zarówno prywatna, jak i służbowa, co mnie niezmiernie cieszy i dostarcza wiele radości każdego dnia
    Nie każdy ma osobne auto do/w pracy...
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Cytat Napisał Wujek Zobacz post
    Nazar, w odniesieniu do Twojego postu, to ja mówię po prostu, że kupując Alfę spełniłem swoje marzenia. Bo tak było. Następne auto, choćby nie wiem jakie opinie o nim były to też będzie to wymarzone. Nie ma co za bardzo patrzeć na spalanie, ceny części czy ich dostępność. Bo tak naprawdę większość samochodów jest do siebie bardzo podobna pod tymi względami w dzisiejszych czasach. Bo ilu z nas jeździ bentleyem, noblem czy TVR-em? .
    Dokładnie Wujas . Ja mam to samo - jezdziłem Gebelsami , kochałem BMW ale od małego podobała mi się stylistyka włoska . Ojciec kupił w 97r Brave to się zakochałem . Potem wyszła 156ka i o aucie zrobiło się wszędzie głośno - wyglądem rozwaliło wszystko co było i to co miało nadejsc . Od tej pory obiecywałem sobie ,że kiedyś kupie to auto . No i stało się... Poniesiony słowami Clarksona " Nie możesz się nazwać miłośnikiem motoryzacji jak nie miałeś w życiu choć jednej Alfy" po rozbiciu ostatniej Beemki postanowiłem wykorzystać sytuacje i kupić od "kolegi" 156 . I tak jak piszesz . Nie trzeba mieć portfela wypchanego kapustą i jezdzić Bentleyem żeby czuś się bosko . Można zawsze dopasować zasobność portfela do marzen . Ja marzyłem o Ferrari no i mam... młodszego brata a w sobote będzie bliżej może bo dojdzie do Ferrari w dieslu GTV 3.0 w benzynce.

- - - Updated - - -

Ps . Co do automatu to powiem ,że ja byłem przeciwnikiem dopóki sam nie spróbowałem . Automat+tempomat = pełen luz na trasie . Z kolei w naszych korkach miejskich to już wogóle miód malina . I bredniami są pomówienia o awaryjności automatów. Jak się zmienia olej co 60tkm to automat posłuży a posłuży .

Użytkownik Znawca Avatar SCHNNAZZI
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Fiat Tipo 2020 bianca

Domyślnie

Mozna zawsze dopasowac zasobnosc portfela do swoich marzen. Pieknie napisane
    Ja mam tak sako jak ty Nazar. Moje zauroczenie ta marka trwalo dlugo. Pierwsza 156 w 2009r w tamtym roku kupilem gtv spidera i bardzo mnie to cieszy Kupuj kolego alfe
    Fiat Tipo 2020 - Alfa Romeo 916 Spider 1996 - Ducati Multistrada 1100 2007 - Fiat Ducato Autolaweta 2002 - Nissan Leaf 2013
    Mam chorobę zwaną ITALIA

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto

Domyślnie

W starych VAGach nawet wahaczy nie trzeba wymieniać bo można wymienić wszystko co gumowe... Volkswagenowskie 2.0 w golfie zagazować i śmigać za 0,5 darmo!

A co do automatu, to wszystkim u nas się wydaje, że są Hołowczycami Pisząc o automatach miałem na myśli też wszystkie czujniki, asystenty, tempomaty aktywne i inne pierdolniki montowane we współczesnych autach. Niema niczego lepszego na długą trasę. Dobre audio też się przyda. I nie pisz mi, że lubisz słuchać dźwięku silnika bo widać, że trasę to masz DOM ----> SKLEP ----> DOM.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mmax88
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    Jaguar XF 3.0 V6

Domyślnie

Nazar mnie nie chodzi o żadną awaryjność czy bezawaryjność automatów. Chcę mieć pełną kontrolę nad biegami, więc poniżej sekwencji nie zejdę i koniec Jedni nie chcą jeździć dieslami, inni automatami Przy czym absolutnie nie mam nic do tych skrzyń u innych, niech każdy jeździ czym chce, mnie to rybka.

Moja historia z Alfami zaczęła się od rodziców - planowali zakup 156. Bardzo mi się ten wóz spodobał. Teraz, jak mam własną Alfę, wpadłem w to po uszy i dopóki nie będzie mnie stać na maserati czy ferrari, będę jeździć Alfami

Mieszka w
    Bytom
    Auto

Domyślnie

Omron bo niewiem kogo się tyczy DOM-->sklep--->dom . Ja i wale długie trasy a ostatnio już po miescie się mało bujam .Kiedyś jezdziłem na taryfie i automat to było to co tygrysy lubią najbardziej . A jeżeli chodzi o dzwięk silnika - to uwielbiam jak rozmawia ze mną 6 garków i więcej . A ci powiem ,że automat w tym wszystkim jeszcze podwaja doznania bo auto chodzi na wyższych obrotach przy ruszaniu i trzyma je podniesione do czasu nabrania prędkości a twedy mruczenia nie ma końca . Ja miałem E36 2,5 bene w automacie i ci powiem -żal muze zapodawać ALe jest jedno Ale - mówie nie automatom w autach z małymi , słabymi silnikami bo zero przyjemności z jazdy - wrażenia jak z jazdy na półsprzęgle . Musi być moc odpowiednia . I nie potrzebuje wszystkich "pierdolników" o których piszesz bo sam nie jestem zwolennikiem nadmiernej "choinki " w aucie bo wszytko kiedyś się zacznie psuc i zamiast pomagać będzie utrudniać . Ja jestem zwolennikiem akurat szyb na korbke

- - - Updated - - -

Cytat Napisał mmax88 Zobacz post
    i dopóki nie będzie mnie stać na maserati czy ferrari, będę jeździć Alfami
    Maxx i tu mała popraweczka - Dopóki Alfa będzie robić auta .. Bo obecnie przy tych 2 modelach ( osobiscie dla mnie wogóle nie do przyjecia na dodatek Mito i Gulietta w życiu nie nazwałbym męskimi autami ) to raczej przyszłość Alfy maluje się szaroscią . Włochy przeżywają kryzys i to widać . Jak Fiat już cięzko ciągnie to Alfa wisi na włosku . Oby wszystko sie dobrze poukładało .
    Ostatnio edytowane przez Nazar ; 16-07-2013 o 20:34

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto

Domyślnie

mmax88 pisał:
    Na dodatek wszystko idzie w kierunku automatyzacji czego się da, samochody już same parkują, same trzymają odległość do auta przed nami, dostosowując na bieżąco prędkośćRead more:*http://www.forum.alfaholicy.org/foru...#ixzz2ZDbw3pam
    Pisałem do niego. A że automat jest fajny to każdy kto go używał wie