Każdy jeździ czym uważa. Moim zdaniem najważniejsze przed zakupem, to zastanowić się czy będzie Cię stać na utrzymanie tego auta.
Bo paliwo to najmniejszy koszt. Ubezpieczenie, przegląd, bieżące serwisowanie i do tego niespodzianki, których przewidzieć się nie da i zawsze jakiś zapas gotówki na koncie warto mieć.
Każdy samochód to skarbonka, na mało którym nie da się nie stracić włożonych pieniędzy.
Alfa 147/156 to w sumie nie jest jakiś więcej kosztowny samochód niż np VW czy Audi.
Jedyny minus, to trochę gorsza dostępność części. Bazuję na swoich doświadczeniach, bo na używki nie mam co liczyć, podczas gdy szrotów z częściami do VAGów u mnie w okolicy jest pełno.
Niemniej jednak 147 to według mnie bardzo fajny wybór na pierwsze autko i ja osobiście polecam
Moim pierwszym samochodem też jest Alfa, i choć różnie to bywa to nie zamieniłbym jej na żadną inną. Nie miałem wcześniej samochodu, więc ciężko mi powiedzieć czy jest droga w utrzymaniu. Jak każdy trochę nowszy samochód, tani nie jestAle porównywać trzeba do aut tego porównania wartych, bo np do Fiata Punto nie ma co równać, inna półka totalnie
![]()