Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 77

Temat: 147 Co w Niej piszczy - TYPOWE USTERKI

Użytkownik Świeżak Avatar zapsu
    Auto
    w planach

Domyślnie

Jak wyglada sprawa napraw Alfy samemu? Nie jestem mechanikiem, ale nie boje sie grzebać i czasem dłubie przy autach. Oczywiście nie są to poważne naprawy, silnika raczej nie tykam, ale zawias czy elektrykę robię z powodzeniem w domowych autach. Mowa o VW, Renault i Fiat. Alfa będzie trudniejsza do opanowania?

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Zależy o jakich vw, renault i fiatach mówimy... Alfa ma wielowachacz. No i jakieś takie wrażenie odnoszę, że Niemiec bardziej przemyślał niektóre patenty

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Alfa nie jest trudna ale narzędzia trzeba mieć jednak bo np górny wahacz na trapezowym lewarku pod blokiem to bedzie katorga
    Tak czy inaczej lepsze w naprawie jest zawieszenie w AR pokroju 147 i 156 niż w B5 czy A4 gdzie jest o wiele wiecej elementów
    No i zawieszenie w Vw B5 jest droższe jednak w utrzymanie,oczywiście chodzi o wielowahacz
    Dolne wahacze w AR są bardzo wytrzymałe,to czego nie ma w niemcu to belka,sanki trawersa co nie jest przyjemne bo czaso i pracochlonne choć jak sie nabierze wprawy to jest do przezycia ale stabilizator jest cięzki,
    Górne czesto są zle zakładane co skutkuje szybkim skrzypieniem,ale prawidlowo montowane zyja długo i najczęsciej lecą tanie tuleje tych wahaczy
    Naprawa nie jest przesadnie droga,komfort jest wysoki szczególnie w zakrętach przy większej prędkości

Auto
    w planach

Domyślnie

Skoro niektórzy odradzają Alfe 147, to co polecacie w kwocie 10tys zł?

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto

Domyślnie

Do tłuczenia km to kup sobie coś prostego w budowie i taniego w eksploatacji. Po co się wku.ać na narzędzie pracy i na dodatek pompować w nie pieniądze?
    Ja bym poszukał np. skody fabii 2.0 + LPG. Każdy Ci to naprawi, z gazem pojeździsz po taniości (a ten silnik się ładnie gazuje), z 2.0 to już nawet zapitala, części tanie jak barszcz, a na kombi da się nawet spojrzeć...
    Znudzi się - ze sprzedażą raczej nie będzie problemu...

- - - Updated - - -

Tylko nie wiem jak skodziana z cenami stoi...
    Xara jeszcze tania jest.

Auto
    w planach

Domyślnie

Hmm... taniość do tłuczenia to mam teraz - Fiat Seicento 900, 90k km przebiegu. W rok zrobiłem 25k - naprawy mnie kosztowały 500 zł. Pali 8-10l gazu. Gdyby nie brak klimy i mój wzrost to bym auta nie zmieniał.

Samochód wykorzystuje służbowo, bo aktualnie mając miejsce pracy w Łodzi jestem oddelegowany do Warszawy, więc każdego tygodnia jeżdżę Ł-W W-Ł plus czasem po okolicy. Po mieście jeżdżę jakieś 10-20% przebiegów. Z resztą gdy nie byłem oddelegowany też jeździłem głównie w trasach, czyli z Łodzi do miejscowości rodzinnej jakieś 90 km w weekendy. Po mieście tyle co do pracy i na zakupy, ale jedynie jak była zła pogoda, bo latem jeżdżę rowerem.

Aż się prosi do JTD Tylko do pracy mam 10 km, więc silnik zimą ledwo się rozgrzeje.

Jeśli jesteście Panowie i Panie zainteresowani by nadal mnie wspierać wiedzą i doświadczeniem będę wdzięczny za informację na temat:
    1. Jaki jest koszt naprawy zawieszenia kompletny oraz rutynowy serwis?
    2. Jak 2.0 TS znosi gaz? Zwykła typowa instalacja za 2500 zł będzie dobrze współpracować? A może wymagana jest jakaś "lepsza"?

EDIT.
    Faktycznie przemyślałem sprawę i zastanawiam się, czy nie poszukać jednak JTD. Z tym, że dołożyłbym 5k, tak około 15000 bym miał. Czemu? Bo faktycznie jeżdżę głównie w trasie, zatem przy spalaniu 6l ropy 100km będzie mnie kosztowało lekko ponad 30 zł, a 2.0 TS spali mi 10l, czyli lekko ponad 20 zł. Jednak zimą relacja ulegnie zmianie i koszt na LPG wzrośnie, choć nadal zapewne będzie korzystniejszy. Odchodzi mi jednak zakup LPG, więc realnie dokładam 2500 zł do zakupu, bo drugie 2.5k pochodzi z kosztu założenia gazu w TS. Dodatkowy plus to koło zapasowe na swoim miejscu. Minus jest jeden - dźwięk diesla.

Teraz pytanie do Szanownej Publiczności:
    czy za 15k zakupię Alfę w JTD, najlepiej po FL, 115 km lub więcej? I czy to będzie zakup pewniejszy od TSa? Oczywiście nie uwzględniamy czynników losowych jak trafienie na bubla. Interesuje mnie możliwość znalezienia dobrej oferty. Niestety wszystkie 2.0 TS na allegro nie napawają optymizmem. 147ki za 15k po FL wyglądają całkiem całkiem, sporo z Polski z książką serwisową, przebiegi rzędu 150-200k wydają się realne. Dodatkowo kupuję auto 4-5 lat młodsze, a planuje pojeździć zakupionym samochodem jakieś właśnie 4-5 lat co najmniej. Bać się koła dwumasowego i turbiny?

Dobrze kombinuje?
    Ostatnio edytowane przez zapsu ; 05-08-2013 o 17:16

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

Minusów jest wiecej. Dwumas, turbo i wtryski. Aaaaa, egr i sterowanie turbo. A, no i zamarzania paliwa. No i dźwięk. No i charakterystyka silnika jak w ciężarówce. Bierz PB + lpg.

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto

Domyślnie

W fabii 2.0 raczej klima będzie
    W przypadku alfy raczej nie liczył bym, że z jakąkolwiek naprawą wyrobisz się w 500 zł. No ale jeśli Cię stać! Kto bogatemu zabroni

Auto
    w planach

Domyślnie

A kto powiedział, ze chce się wyrobić w 500 zł?
    Nie chce po prostu pracować po to, by naprawiać auto

Chętnie bym wziął 2.0 TS, ale widzę, że znalezienie godnego uwagi egzemplarza może być trudne.

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto

Domyślnie

A kto powiedział, ze chce się wyrobić w 500 zł?
    Myślałem, że każdy by chciał, ale jak już pisałem, kto bogatemu zabroni.
    Nie chce po prostu pracować po to, by naprawiać auto
    No wszystko będzie zależeć ile "wyciągasz" w robo
    Ostatnio edytowane przez omron8 ; 05-08-2013 o 22:09