Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 92

Temat: [156] obawy przed zakupem

Użytkownik Alfa i Omega Avatar szejk
    Mieszka w
    Zachodniopomorskie/Lubuskie
    Auto
    Alfa 159 2.4 210km Q4/159 2.0 JTDM TI

Domyślnie

Cytat Napisał Ka-Ka Zobacz post
    Jeżeli masz określony budżet, który wydałeś na auto i okaże się, że coś w silniku jest nie tak to chciałbym zobaczyć twoją minę jak samochód zostanie ozdobą podwórkową bo koszt nie będzie mały...
    A bardzo chętnie bym Ci pokazał moją minę. Osobiście sprowadziłem sobie Alfe z uszkodzonym silnikiem (strzelił pasek Niemcowi). Alfa kosztowała 2 tysiące Euro, naprawa to nowy rozrząd (normalne przy kupnie) + dźwigienki (300zł).
    Prowadzimy nieduży warsztat, także sam sobie naprawiam, ale to bez różnicy.

Nadal uważam, że kupno "bazy" (jak to kolega wyżej nazwał), jest jak najbardziej na miejscu, i warto wtedy inwestować. Nie mówię tu o kupowaniu ruiny, z posypaną dwumasą, lejącymi wtryskami i turbem do regeneracji. Mówię o tańszym egzemplarzu, gdzie jesteśmy świadomi, że to i owo trzeba będzie naprawić.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Ostrów Wlkp.
    Auto
    Alfa 145 1.4 TS

Domyślnie

Cytat Napisał pawel2910 Zobacz post
    Dlatego mówię, nie musisz jej kupować podjedź zobacz jak chodzi czarna, nie warto się napalać, będziesz miał jakieś porównanie. Chyba, że masz strasznie daleko.
    120 km

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawel2910
    Auto
    Były: 156 2.4 JTD 02r. AR 159 2.4 JTDM 06r. Jest: Giulietta QV 12r.

Domyślnie

Namawiać nie będę zrobisz jak uważasz, oby tylko auto było w dobrym stanie i się dobrze sprawowało.
    Kolego szejk dobrze, że był to Mjet i popękały dźwigienki, w starszym 8v trzeba by było zapewne silnik wymieniać lub zrobić całą głowicę. Wtryski, dwumas i turbo to norma w dzisiejszych dieslach, od razu po kupnie mogą nie wykazywać zużycia, u mnie po niecałych 2 latach zaczęły dochodzić do głosu, przebiegu dużego nie nakręciłem, niestety "jak się trafi".

Użytkownik Alfa i Omega Avatar szejk
    Mieszka w
    Zachodniopomorskie/Lubuskie
    Auto
    Alfa 159 2.4 210km Q4/159 2.0 JTDM TI

Domyślnie

Żadne "dobrze", specjalnie na takiego polowałem . Remont głowicy, żaden problem.

Wiadomo, że wszystko kiedyś się sypnie. Takie to już auta teraz robią.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Ka-Ka
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    MAZDA RX-8 była:AR 159 SPORTWAGON 1.9JTDM/AR 156 Grigio Lipari 1.9 JTD M-jet Sportwagon

Domyślnie

Cytat Napisał szejk Zobacz post
    A bardzo chętnie bym Ci pokazał moją minę. Osobiście sprowadziłem sobie Alfe z uszkodzonym silnikiem (strzelił pasek Niemcowi). Alfa kosztowała 2 tysiące Euro, naprawa to nowy rozrząd (normalne przy kupnie) + dźwigienki (300zł).
    Prowadzimy nieduży warsztat, także sam sobie naprawiam, ale to bez różnicy.

Nadal uważam, że kupno "bazy" (jak to kolega wyżej nazwał), jest jak najbardziej na miejscu, i warto wtedy inwestować. Nie mówię tu o kupowaniu ruiny, z posypaną dwumasą, lejącymi wtryskami i turbem do regeneracji. Mówię o tańszym egzemplarzu, gdzie jesteśmy świadomi, że to i owo trzeba będzie naprawić.
    Tylko ty szukałeś z uszkodzonym silnikiem, a nie kupowałeś z kwotą na styk i jako piękny ideał... Cena też była obniżona i liczyłeś się z taką naprawą. Duży + to to, że sam mogłeś sobie to naprawić i koszt robocizny odpadł. Wszystko fajnie jakby kolega szukający alfiny miał np. 15 tyś na auto i kupił za 10. I 5 tys zostaje na ewentualne naprawy... Ale mając 10 i kupując za 10 coś co normalnie jest dużo droższe to sory jest to przybicie gwoździa do trumny...

Ale nie ma co gdybać . Kolega z naszymi opiniami się zapoznał. Zobaczymy jak się sprawa rozwinie. A może trafi się ten pierwszy cud i będzie szczęśliwym posiadaczem Fl-a za małą kwotę.
    Ostatnio edytowane przez Ka-Ka ; 25-07-2013 o 23:39

Użytkownik Alfa i Omega Avatar barsliw
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6

Domyślnie

Cytat Napisał krzysztofo Zobacz post
    Szukałem samochodu wśród klubowiczów, ale nie znalazłem tego czego chciałem za tyle ile chciałem, co jest zrozumiałe.
    Rozumiem,że czas Cie goni i nie poczekasz na ciekawą propozcję?
    Oczywiscie mozesz też trafić różnie.
    Ja kupiłem swoją od klubowicza a na następny dzień wymieniłem termostat, ostatnio również popękane sprężyny z przodu i hamulce przód. A miał byc serwisowany w ASO
    Nie mniej jednak nie narzekam,bo za tą kwotę u handlarza kupiłbym pewnie skarbonkę.
    A że 13-letnie auta się sypią? Coż, na nas teraz spada wymiana tych wszystkich rzeczy, które po 250-300tys się zużywają. Sprężyny, blacha, maglownice i inne pompy paliwa. Taka karma. Jak się nie ma na nowy to się dokłada do starego

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    156

Domyślnie

Ppowiem tak. Mialem wczesniekj wypasiona Subaru Impreze lecz w pewnym momencie koszty utrzymania i tankowania staly sie abstrakcyjne. Kupilem bez namyslu 156 jtd 140 KM i nie zaluje. Zawieszenie, pomimo, ze liche daje tyle frajdy co w Imprezie. Jezdzi to nawet znosnie, a nie drenuje kieszeni na kazdym kroku. Powiem tyle, ze posiadanie 2.5l turbo silnika w subaru i skrzyni 5MT sprawilo, ze problem psujacego sie zawieszenia w 156 stal.sie marginalny.
    Warto kupic 156 bo daje bardzo wiele za niewiele.

Tapatalk.
    Ostatnio edytowane przez bzyq81 ; 26-07-2013 o 00:25

Użytkownik Maniak resoraków Avatar SAJKOR
    Mieszka w
    Jelenia Góra - Siedlęcin
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał krzysztofo Zobacz post
    Pytanie:
    Czy spadek mocy może być spowodowany niesprawną turbiną? Silnik pracuje cicho, elegancko, nie dławi się, nie szarpie. podczas jazdy wspomniał, że turbina ładnie pracuje i było ją delikatnie słychać.
    Podepnij kompa przed kupnem i sprawdź alarmy. Spadek mocy może być spowodowany walniętym przepływomierzem. Będziesz miał wtedy pokazany alarm. Jak nie masz kompa to odepnij wtyczkę od przepływomierza i sprawdź czy to coś zmieni (jest nad filtrem powietrza za prawym reflektorem) wtedy będzie silnik chodził na zadanych parametrach. Turbina powinna się odzywac tak od 1600 obrotów miłym syczeniem.

No i oczywiście zaraz po zakupie zaślep EGR. To da Ci więcej frajdy przy niższych obrotach.

No i daj znać jak wrażenia.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kobylnica, Gniezno, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM Distinctive Premium Q-Tronic + wyścigowa terenówka czyli firmówka

Domyślnie

ja bym tej czerwonej z gniezna nie brał i nawet o niej nie myślał, ta czarna za 10600 ze swarzędza mogę ci obejrzeć ale dopiero w przyszłym tygodniu ale też jakieś dziwne emocje mam na jej temat. ta z ostrowa chyba najbardziej warta jest ale w ten przebieg też bym jakoś nie wierzył na sto procent.
    Jeśli chcesz być kimś - kup VW, jeśli jesteś kimś - jeździsz Alfą Romeo.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar SAJKOR
    Mieszka w
    Jelenia Góra - Siedlęcin
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTD

Domyślnie

I jeszcze jedna kwestia odnośnie tej z ostrowa. Dokladnie wypytaj o co chodzi z ta klimą, albo wymuś na gościu żeby ją sam napelnił, bo jeżeli długo stała pusta to najprawdopodobniej jest dziurawa. Będziesz mial argument do zbicia ceny. Oczywiscie jak długo stała pusta to brak smarowania ukladu mógł doprowadzić do zablokowania zaworu zwrotnego (koszt okolo 100 pln). Jeżeli przy napełnianiu bedzie problem z nabiciem no cała klima do sprawdzenia a to już wyższy koszt. Także ja dla mnie w ciemno możesz zbijac cenę o 700 pln.

Wiem bo miałem to u siebie. Przed zakupem moja bella stała w garażu przez 1,5 roku bez nabitej klimy i musiałem się ostro namęczyć żeby ją odpalić.