Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy 123456
Pokaż wyniki od 51 do 55 z 55

Temat: [145] Jakie powinno być spalanie?

Użytkownik Znawca Avatar bimsky
    Mieszka w
    Alwernia
    Auto
    Toyota Camry + 75 3.0M

Domyślnie

Cytat Napisał rigobert
    Cytat Napisał bimski
    To jak według instrukcji wygląda spalanie w 145 w takim razie?
    W moim 1.6 wg instrukcji:

Trasa 90km/h: 5.9 lub 6.5
    Trasa 120km/h: 8.0 lub 8.2
    Miasto: 9.4 lub 11.1

W instrukcji podane są dane wg dwóch norm.

Z mojego doświadczenia wszystkie dane są możliwe. 5.9 w trasie latem jest do zrobienia. 11.1 w mieście też.. 8)

Mój rekord to min 5.9 w trasie.
    Mój max 10.0 o dziwo tez w trasie, ale to w mrozie pod wiatr i deptanie po 160 ile wejdzie.
    W mieście nie wyskoczyłem ponad 9/100

A bimski ile podaje Twoja instrukcja :?:
    Instrukcja bmw podaje tylko 3 wartości spalania:
    - poza miastem: 7,2 litrów/100km
    - w mieście: 13,1 litrów/100km
    - mieszany: 9,4 litrów/100km

To 6,5 jakie udało mi się osiągnąc jednorazowo było przy wyłączonej klimatyzacji, radiu, wentylatorze i wszelkiego rodzaju ogrzewaniu. Do tego nie przekraczałem 90km/h, co najwyżej z górki przy hamowaniu silnikiem na piątym biegu. Jednym słowem męczarnia (w dwóch - niesamowita męczarnia).
    http://www.facebook.com/75modificata/ <- opowieść o trudnej i burzliwej miłości ;-)

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Skawina/obok wsi Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145, 1.4T.S 1997r.

Domyślnie

Cytat Napisał bimski
    To 6,5 jakie udało mi się osiągnąc jednorazowo było przy wyłączonej klimatyzacji, radiu, wentylatorze i wszelkiego rodzaju ogrzewaniu.
    a co Ty myslisz ze testowane wg instrukcji jest przy maxymalnej predkosci i obciazeniu?? Zebys sie nie zdziwil... Klima to zadne wytlumaczenie bo to nie pali auto wiecej o 5 litrow przez to ze jest wlaczona.

Panicz Jakub
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał rigobert
    Cytat Napisał Panicz Jakub
    Wolisz nie wolisz, miasto nie miasto, ale wszędzie dostaniesz baty pod względem osiągów
    Nie przesadzaj.. Osiągi są podobne.
    W JTD ze sprawną Turbiną osiągi są porównywalne jak w 1.6 TS, sam to sprawdzałem. Miałem i 1.6 BX i 1.6 TS i teraz 1.9 JTD więc wiem co mówie (do 80ciu 1.6 TS a JTD idą łeb w łeb, potem może lekko 1.6 odjeżdza). A z racji że 1.4 ma mniej mocy to wydaje mi się że bez problemu jest do objechania przez JTD.

Cytat Napisał Tiga
    Wolisz nie wolisz, miasto nie miasto, ale wszędzie dostaniesz baty pod względem osiągów
    Baty...? No nie wiem... Nie sądze, ale nawet jesli, to Ty będziesz wytwarzać niemiłe akustycznie wrażenia dla ucha, a ja będe upajać sie pięknym brzmieniem Twin Sparka

Cytat Napisał showtime
    Mi nigdy nie udaje sie zrobic wiecej niz 600 km na zbiorniku...
    Mam identycznie. :wink: I nie widze w tym problemu :wink: Jadąc do Niemiec, cały czas trasa zrobiłem 600km na baku.

Pozdr Tiga
    Tak, patrząc na efekty akustyczne absolutnie się zgodzę z Tobą że dzwięk klekota JTD jest okrpony, nie umywa się z dzwiękiem TSa, no i nie do porównania z BX =)

Pozdrawiam
    Kuba

Użytkownik Świeżak Avatar czarek145
    Mieszka w
    Środa Wlkp.
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm

Domyślnie

rigobert napisał/a:
    Panicz Jakub napisał/a:
    Nie przesadzaj.. Osiągi są podobne.

W JTD ze sprawną Turbiną osiągi są porównywalne jak w 1.6 TS, sam to sprawdzałem. Miałem i 1.6 BX i 1.6 TS i teraz 1.9 JTD więc wiem co mówie (do 80ciu 1.6 TS a JTD idą łeb w łeb, potem może lekko 1.6 odjeżdza). A z racji że 1.4 ma mniej mocy to wydaje mi się że bez problemu jest do objechania przez JTD.
    Zgadzam się, ostatnio ścigałem się 1.6 TS. Dodam, że TS był świeżo po remoncie.
    Tak jak pisze kolega, do około 80-90km/h idą identycznie, później TS odjeżdża trochę i trzyma dystans ale nie odjeżdża więcej. Podejrzewam, że 1.4TS nie ma żadnych szans. O rywalizacji w normalnych warunkach, tzn częste redukcje, hamowania i przyspieszania, JTD ze względu na moment obrotowy objeżdża benzynowca.

showtime
    Gość

Domyślnie

Ciekawe czy ja ze swoim zwyklym TD mialbym szanse z 1,4 TS bo 1,6 mi odejdzie na pewno. Sadze ze ta roznica 15-konna miedzy zwyklym TD a JTD robi duzo...??

PS: w weekend na autostradzie zszedlem do ciut ponad 5 litrow. Cala trasa przy 100 km/h, w porywach do 110 km/h. To byl rekord ze wytrzymalem droge jadac taka predkoscia, ale chcialem sprawdzic