witam.
mam pytanie o 2,2 jts...na zdjeciach sa roznice w rurach dolotowych do przepustnicy...czym one sie roznia...pozdrawiam.
Hej Alfaholicy!
Od dłuższego czasu zastanawiałem się nad kupnem Alfy 159 i stało sięod 2 dni jestem posiadaczem 159 z silnikiem 1.9 JTS (160KM). Kolor srebrny. Posiada chyba wszystko oprócz skóry i ksenonów. Rocznik 2007, przebieg 147 tys (kombi). Po 140 tys wymieniany była łańcuch rozrządu. Jak sądzicie dobry wybór?
Mam przy okazji kilka pytań od razu
- czy można w nawigację wgrać polskie menu i jak to zrobić?
- w samochodzie jest zestaw głośnomówiący ale wymagana jest karta sim wkładana do radia (rozumiem że nie da się tel połączyć na bluetooth tylko trzeba wyrobić drugą kartę SIM?)
- posiadam czujniki przód tył. Ale tylne działają w przednich coś nie działa (mam komunikat, że jeden czujnik jest nieaktywny i nie działają wszystkie - polecicie jakiegoś elektryka we Wrocławiu który mógłby na to spojrzeć i naprawić, jaki to może być koszt?)
- czy w samochodzie występuje coś takiego jak blokada rodzicielska (jak naciśnie się na klamkę to wszystkie zamki się otwierają ale drzwi zostają zamknięte od środka ale od zewnątrz da się je bez problemu otworzyć)
- mam pytanie w sprawie tylnej wycieraczki, działa ona dość nie przewidywalnie raz się włącza, a raz nie z przycisku - nie kumam o co to chodzi
- czy teraz obowiązuje opłata 160zł w urzędzie skarbowym czy od 2015 znieśli tą opłatę? Jak to jest wiecie?
- o czymś jeszcze powinienem wiedzieć na początku
Dzięki za rady i wskazówki!
Polskiego menu niestety nie da rady. Możesz zmienić język na angielski.
Do telefonu potrzebna jest karta sim włożona w navi. Lub zewnętrzny zestaw bluetooth, ja tak zrobiłem.
Co do czujników i warsztatu to zdaje się że polecany jest we Wrocku Irbis. Zapewne któryś czujnik walnięty lub uszkodzona wiązka.
Co do tej blokady rodzicielskiej. W tylnych drzwiach można ustawić blokadę dla dzieci, żeby nie mogły otworzyć drzwi od środka.
Co do reszty nie wiem
Włączając tylną wycieraczkę ruchem przełącznika w dół powinna ona pracować w kilkunastosekundowych odstępach. Jeśli tak nie jest i np lubi się zatrzymać w przypadkowym miejscu szyby może być konieczna wymiana przełącznika zespolonego pod kierownicą. Można by jeszcze rozebrać i przesmarować sam mechanizm wycieraczki tylnej..
Przeczytaj kolego cały ten wątek ,strona 40
Ostatnio edytowane przez klusiobos ; 11-01-2015 o 16:39
Mam pytanie. Zewnętrzny zestaw bluetooth jaki masz? Jaki polecisz, w który warto zainwestować? Jak się go montuje? Bo w Play niestety nie można mieć dwóch kart sim z tym samym numerem.
A jak działa blokada rodzicielska?