Strona 62 z 73 PierwszyPierwszy ... 12525354555657585960616263646566676869707172 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 611 do 620 z 727

Temat: [159/Brera] ringi DRL - projekt

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Cytat Napisał Maciej69 Zobacz post
    Tylko u nich to drogo jest.
    Czy ja wiem. Jonaszowe były ZTCP po ~1200 ale na zwykłych SMD. Tamci mają po 1500, ale są dwukolorowe i chyba COB. Plus gwarancja 2 lata, w tym na wypalenie ringów. No i przede wszystkim zaleta nie do podważenia: .
    Ogólnie jak za taki bajer to jedne i drugie są drogie, ale pomijając ten wątek, to te drugie wcale nie stoją tak źle - a nie sądzę, żeby jonaszowe na COB były nadal po 1200.
    Mam tylko nadzieję, że dopracowali prowadzenie przewodów, bo (przynajmniej do testów) dość na widoku idą.

inb4: nie jest to kryptoreklama, nie mam z nimi nic wspólnego

Użytkownik Rowerzysta Avatar kawek
    Mieszka w
    Okolice Olsztyna
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 8V

Domyślnie

Przeglądając sobie zagraniczne portale aukcyjne natrafiłem na Polski akcent

http://www.aliexpress.com/item/For-A...74_75,201409_4

Na jednym ze zdjęcie ( 2 i 3 od końca ) jest wykorzystane auto naszego alfaholika, czy to nie jest naruszenie jakiś tam praw autorskich ?

Sorry za Off-top

żeby nie było, że nie w temacie to Maciej69 czy jest możliwość załapać się by twój znajomy wysłał i dla mnie komplet czy już po ptakach ?

Użytkownik Embrion
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm

Domyślnie

Witam jaki typ macie tych ringów ja daje lampy firmie do regeneracji i przy okazji rozklejania mają mi założyć smd dzienne z postojówkami
    Ostatnio edytowane przez madmax ; 18-09-2015 o 22:27

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Cytat Napisał kawek Zobacz post
    Przeglądając sobie zagraniczne portale aukcyjne natrafiłem na Polski akcent

http://www.aliexpress.com/item/For-A...74_75,201409_4

Na jednym ze zdjęcie ( 2 i 3 od końca ) jest wykorzystane auto naszego alfaholika, czy to nie jest naruszenie jakiś tam praw autorskich ?

Sorry za Off-top

żeby nie było, że nie w temacie to Maciej69 czy jest możliwość załapać się by twój znajomy wysłał i dla mnie komplet czy już po ptakach ?
    Dociekaj praw autorskich w PRC
    Swoją drogą, sprzedają zwykłe CCFL a pokazują na fotach LEDy, niezła ściema.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Maciej69
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 08r, Chrysler Crossfire, Lincoln Navigator mk3, Chevy Astro Starcraft

Domyślnie

Nie wiem, czy w ogóle wysłał :]. Ja mam ringi LED SMD COB, wymiary 90, 95, 100mm.
    "Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców"

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Maciej, i te LEDy u Ciebie się palą? Jeśli mają wbudowane rezystory (tak jak taśma LED) to prawdopodobnie są liczone na 12V, zasilenie ich w aucie z ponad 14V skutkuje zbyt wysokim prądem płynącym przez diody i w konsekwencji paleniem ich. W tej sytuacji rozwiązaniem byłoby wstawienie w szereg z każdym ringiem diody prostowniczej, która obniży napięcie a sama nie będzie się grzać.
    Jeżeli natomiast są sterowane przez jakąś elektronikę np. PWM, to znaczy że sterownik przesadza z prądem i tu może być trochę trudniej to nareperować (dioda prostownicza w szeregu musiałaby być Shottky'ego bo zwykła prawdopodobnie nie nadąży za częstotliwością PWM).

No a jeśli nie mają wbudowanych rezystorów w ogóle, czyli są to gołe diody, to sprawa bardziej skomplikowana, bo jeśli w ramach ringa są połączone równolegle (lub szeregowo-równolegle jak w taśmie LED, ale bez rezystora) to rozkład prądu jest nie do ogarnięcia i zawsze jedna dostanie więcej niż inna. No ale nie powinny być tak połączone

Z opisu u chińczyków wynika, że są na napięcie 9-12V, czyli są łączone szerogowo-równolegle gdzie w szeregu są 3 diody. Też na zdjęciach widać, że mają pojedynczy rezystor z tyłu, co już jest raczej WTF bo oznacza dziwne ich połączenie. Tym niemniej czynnikiem upalającym jest albo a) 14V w aucie albo b) są umyślnie przesterowane żeby były super jasne i się sprzedawały.
    Ostatnio edytowane przez anAlfaBeta ; 19-09-2015 o 14:04

Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 08r, Chrysler Crossfire, Lincoln Navigator mk3, Chevy Astro Starcraft

Domyślnie

Niestety rezystorów nie mają, mają jakiś dziwny regulator napięcia. "Stabilizator" ten podaje na ringi zawsze 8,54V, ja zamiast nich mam sterownik do świateł dziennych made in China który podaje dokładnie tyle samo na ringi. One są po prostu słabej jakości, ale za komplet dałem mniej niż 200zł. Próbuje znajomego namówić, żeby załatwił parę ringów przez firmę NexTec. Mam od nich łącznie kilkanaście metrów pasków ledowych, które działają miedzy innymi jako światła w przyczepce już od 3 lat i się nie psują.

Dodatkowo ringi te świecą bardzo słabo, jak światła dzienne za 30zł. Ładnych efekt tylko w pochmurny dzień i w nocy. Nakręcę może jutro filmik jak będzie jasno tak by pokazać ich słabe działanie.

Przyznam, że jednego ringa sam załatwiłem podłączając pod 12V bez stabilizatora, ale obecnie 4 mają już ubytki

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

No ale tam musi być jakaś regulacja prądu! Jeżeli chińczyki dają 8,54V to pewnie opiera się to wyłącznie na spadku napięcia na diodzie, tzn. dla 3 diod białych w szeregu spadek napięcia jest pewnie bliski wartości 8,54V co w teorii ma zapewnić odpowiednio niski przepływ prądu przez nie. Głupota. Mały rozstrzał parametrów między diodami i prąd będzie też cudował.
    Te na przykład mają pojedynczy rezystor przy przewodzie:
    http://www.aliexpress.com/item/COB-A...74_75,201409_4
    Nie bardzo rozumiem tę ideę bo jest za mały, aby płynął przez niego prąd dla wszystkich LEDów. Ale pomijając to, oznacza naiwne podejście jeden rezystor na wejściu ogranicza prąd sumaryczny dla wszystkich diod, ale nic nie reguluje jego rozpływu między gałęziami diod.
    Masz fotkę tych sowich ringów gołych? Od tyłu?

Mieszka w
    Kielce
    Auto

Domyślnie

nie mają nawet jednego rezystora. Na razie nic z tym nie będę robił, mam inne pomysły do realizacji.

Czy jest bezsensu? Tak. Czy jest tanio? Tak. Ot filozofia chińczyków :]

Użytkownik Świeżak Avatar slawek1987
    Mieszka w
    Pszczyna
    Auto
    Alfa 159 2.0 JTDM http://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/129975-pierwsza_alfa_czarna_159_a.html

Domyślnie

Panowie znalazłem coś takiego https://m.facebook.com/lampysoczewkowe
    ,,Witam czy do 159 alfy da się dorobić ringi i naklejka że lampy ssa dopyszczone do jazdy dziennej?''
    Odp 650 zł

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka