Strona 62 z 418 PierwszyPierwszy ... 12525354555657585960616263646566676869707172112162 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 611 do 620 z 4180

Temat: Kosmetyka Alf - doradztwo,porady,Twój arsenał itd

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Cytat Napisał wkamil Zobacz post
    1) Nie wiem dlaczego doszedłeś do wniosku, że sugeruję, żeby nie myć auta bo się wosk zetrze
    Po przeczytaniu tego fragmentu " Napracować się przy detailingu a potem tygodniami jeździć z syfem, żeby bron Boże nie zetrzeć wosku..."
    Bo ja nigdzie o niemyciu nie wspomniałem. Tylko o tym, że częste mycie może usuwać wosk nie tyle chemicznie co mechanicznie.

2) Nie pisałem o BSD, tylko ogólnie o QD-ach,
    A ja właśnie pisałem typowo o BSD bo jak damian zauwazył wczesniej bliżej mu chyba do sealanta w spray niż typowego QD jesli chodzi o trwałość i kropelkowanie.

3) O tym, czy na aucie leży sam wosk po X czasu będziesz miał pewność tylko wtedy jak przez ten czas nie będziesz smarował go dodatkowo czymkolwiek,
    Dlatego jak pisałem trzeba wiedzieć ile wytrzyma sam wosk, zeby nie okazało się, że komuś nattys siedzi rok bo co tydzien smaruje BSD i cały czas ładnie kropelkuje

4) Tak naprawdę to jakie to ma znaczenie, czy 3, czy 4 miesiące czy może pół roku, skoro splata się na to milion czynników powodujących, ze u jednego ten sam wosk przetrwa tyle i tyle a u drugiego 5 razy dłużej. Pojawia się potrzeba zabawy, to podwija się rękawy i do roboty.
    Dlatego ja już nie ufam internetowym opinia o trwałości wosków. Bo tak naprawdę nic nie wiadomo.

Poza tym wszystkim mnie, jako osobę, która zajarała się tym od niedawna, najbardziej bawi ze ludzie poszukują i wydają kupy kasy na maksymalnie długo działające specyfiki, po to tylko, żeby następnie zmyć je z auta po ułamku potencjalnego czasu działania i zastąpić czymś nowym
    Ja osobiście zauważyłem całkiem co innego przez kilka lat, a mianowicie większość zapaleńców nie szuka wcale trwałości. Wiara jest w stanie przesiąść się z wosku X na wosk Y, który wytrzymuje kilkukrotnie krócej niż poprzedni w dodatku często wydając sporo więcej aby uzyskać kilkuprocentową różnice w wyglądzie, której i tak po za samym właścicielem nikt nie zauważy. Są tacy co co miesiąc potrafią smarować auto czym innym i podniecać się różnica w wyglądzie. Tym sposobem sam czytając wypowiedzi na KA przesiadłem się na chwile z Collinite na Nattysa bo wiara sie podniecała i co? Raz użyłem Nattysa i wróciłem do Colli. Nattys dobrym woskiem jest ale dla mnie rachunek musi być prosty jak coś wytrzymuje 3 razy krócej to oczekuje 3 razy lepszego efektu wizualnego, a jak coś jest lepsze tylko w kilku procentach, a zamiast 3 miesięcy wytrzymuje miesiąc to wg mnie zamienił stryjek siekierkę na kijek. No ale są różni ludzie jeden lubi częściej smarować auto drugi rzadziej. Moja dziewczyna stwierdziła kiedyś, ze ja to musze lubić myc auto bo zawsze mam wypucowane. Uświadomiłem ją, że jest w błędzie. Bo ja nie lubię myć auta tylko lubię kiedy auto jest czyste, a to jest spora różnica
    Ostatnio edytowane przez Pływak ; 01-08-2013 o 19:09

Użytkownik Maniak resoraków Avatar wkamil
    Auto
    156 SW 2.4 JTD Ti '05, 159 SW 2.0 '11

Domyślnie

Roznica jest spora, problem w tym, ze nie bardzo da się jedno oddzielic od drugiego - a przynajmniej nie do konca Ja zainteresowalem sie detalingiem przypadkowo - przez to forum - przeczytalem pare wpisow gdzie ludzie przedstawiali swoje auta, a ze zawsze mnie wkurzalo usyfione auto - niezaleznie od tego czy z zewnatrz, czy w srodku - zaciekawilo mnie, ze mozna podejsc do tego tematu w nieco inny sposob niz robi to przecietny Kowalski, czyli Plaq jako panaceum na wszystko Moja zona nie widzi problemu, przeciwnie, tez lubi kiedy auto jest schludne. Niestety, od czasu kiedy zaczalem sie bardziej krzatac wokol alfy podswiadomie wyczuwalem "szemranie sasiadow" (mieszkam w zabudowie szeregowej). Nie pomylilem sie, przedwczoraj jak wieczorem splukiwalem auto, slysze jak przechodzacy "mimo" sasiad rzucil:
    - za rzadko Kamil myjesz auto, za rzadko, powinienes czesciej.
    Narodowi w naszym kraju wszystko przeszkadza, nawet czyste auto sasiada
    A wracajac do tematu wytrzymalosci wosku, to coz, wydaje mi sie, ze to normalna rzecz, ze im czesciej bedzie auto myte, czyli na wosk bedziemy dzialac czyms innym niz tylko woda, tym bardziej skroci sie zywotnosc nawet najmocniejszego wosku - chocby od samego tarcia, nie mowiac o pianach aktywnych, czy chocby najdelikatnisjzych szmaponach. Mozna przeciez nawoskowac auto i postawic je w garazu gdzie bedzie kropelkowac przez cala wiecznosc Szczerze, to mam wrazenie (po lekturze KA), ze dla niektorych gosci to wlasnie jest podstawowym celem

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

Fk1000ht trzymał mi od listopada do kwietnia bo musiał. Ale niewiele z niego zostało realnie oceniam w zimie na 3 mce o ile masz cleaner pod spodem i dwie warstwy wosku. W tym czasie myje średnio co 2-3 tygodnie. Z reguły na bezdotyku mikroproszek i płucze osmotyczna. Potem ogień i auto suche

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawciu87
    Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    BMW F31 318d

Domyślnie

to ja trochę wrócę do tematu... Z ciekawości zakupiłem coś takiego: http://www.autoland.pl/produkty/kosm...ycia_szyb/look

Wg opinii na necie nie widać różnicy pomiędzy tym Autolandem a np RainX, więc się zdecydowałem tym bardziej że mogłem go mieć w markecie od ręki... Pierwsze spostrzeżenia:
    - łatwa aplikacja(troszkę tylko trzeba się namęczyć przy polerowaniu)
    - efekt bez smug, szyba jest lśniąca/przejrzysta
    - bardzo wydajny; na całe auto ubyło może z pół centymetra płynu

A jak w praktyce? Nie próbowałem jazdy w deszczu bo nie było okazji, a umycie szyb płynem i wycieraczkami? Rewelacja! Dotychczasowe sporadyczne piski, przeskakiwanie wycieraczek na szybie minęło jak ręką odjął, gumy gładko bez szelestu suną po szybie Ciekawi mnie jeszcze jak będzie z jazdą w deszczu i na jak długo wytrzyma na szybie... W każdym razie póki co same plusy

Użytkownik Maniak resoraków Avatar SEBEK
    Mieszka w
    EŁK
    Auto
    Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.

Domyślnie

A ja z innej beczki czym naprawić dziurke/wypalenie w siedzeniu. Materiał coś jakby zamsz - jakieś cudowne środki?

Użytkownik Romeo Avatar Damian156JTD
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm 16V

Domyślnie

Pawciu dzięki bardzo za opinię,bo też właśnie wczoraj pomyślałem żeby go kupić,lecz opinia na internecie mnie trochę zniechecila ,lecz jak polecasz to też zakupie i przetestuje,ponoć NW wspomaga płyn do szyb na bazie alko
    http://s1.zmniejszacz.pl/113/imag0615__586673.jpg

Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    BMW F31 318d

Domyślnie

Damian, szyby wcześniej wyglinkowałem, dokładnie umyłem Nielsenem Blue Window. Do aplikacji używałem zwykłej gąbki do zmywania naczyń, odczekałem chwilę i wypolerowałem. Ogólnie na bocznych szybach woda skrapla się i wszystko łatwiej spływa. Czego się obawiałem? Smug po ruchu wycieraczek, braku połysku szyb a przede wszystkim "maz" po aplikacji, bo takie efekty miałem wcześniej po K2 Vizio Plus Spray... Bardzo mnie ucieszyło że zdecydowanie polepszyła się praca/akustyka wycieraczek na szybie, wcześniej potrafiły wydać dziwne dźwięki mimo że założone mam Bosch Aerotwin Zobaczymy dalej jak się będzie sprawować

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

Nwm lepiej aplikowac sloneczkiem czy platkami kosmetycznymi?

Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    BMW F31 318d

Domyślnie

słoneczkiem chyba będzie ok ja zwykłym zmywakiem to robiłem próbuj czym chata bogata

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

Też mam takie małe zmywaki to nimi spróbuje ,nie bd sloneczka marnował,dzięki za wskazówki,swoją droga trochę szkoda mi glinki na szyby ,ale żeby sie trzymało to trzeba wyglinkowac