Hamulce ponoć znacznie lepsze jak się Brembo weźmie, ta turbo dziura wymaga przyzwyczajenia... no i spalanie. Moim zdaniem AR niepotrzebnie poszła w downsizing, jak reszta świata. To nie ma sensu, przynajmniej z punktu widzenia kierowcy/klienta kupującego auto. Jak widać, główny "powód" downsizingu, czyli obniżenie spalania, nie został osiągnięty. Cała reszta to minusy: dźwięk, turbodziura, trwałość po większym przebiegu.
Moim zdaniem dobrą drogą poszła Mazda: porządna 2-litrowa jednostka wolnossąca, która jest w 3-jce osiąga 165KM, fantastycznie jedzie, jest elastyczna, ma dźwięk rasowej 2-litrówki i spala.. 8.6-8.8 w mieście (dane z raportów spalania w necie). Niechby i 9 wzięła - to 2 litry mniej. Poza spalaniem same plusy w porównaniu do 1.4turbo. Jechałem jednym i drugim (Julka vs Mazda3) i powiem, że Mazda miażdży Alfę. Daje te same emocje, co Alfy starej daty - wysiadając z tego auta chcesz je mieć!
Do tego jest przynajmniej 10tys tańsza.
Dlatego mam wielką nadzieję, że przy Giulii chłopaki skupią się na większych jednostkach. Liczę na porządne V6, może sobie być z turbo - byle to nie było 2.0
Jakaś logiczna pojemność (najlepiej z 3 na początku) + małe biturbo pompujące od dołu i więcej mięcha w tym wozie![]()
166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
Problem polega na ogólnie kijowej jakości serwisów w szczególności, a i po trosze salonów w naszym pięknym kraju i pewnie w innych. Na forum alfaowner co jakiś czas pojawia się informacja, że w UK zamknęli jakiegoś dilera. W Poznaniu byłem w obu ASO - jest kiepsko (niekoniecznie mam tutaj na myśli jakość ich pracy, ale wygląd serwisu), nawet w porównaniu z PSA czy Fordem, o takim Audi np. nie wspominając, salony ujdą, chociaż oczywiście z BMW ciężko w ogóle porównywać. Oprócz samochodu trzeba jeszcze sprzedać całą otoczkę, a przy tak długim trzymaniu dilerów "o suchym pysku" może się średnio udać.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Serwisy to fakt, w dużej mierze to pozostałości z dawnej epoki, które nie grzeszą urodą. Ale z tego co widzę to raczej taki urok mają tylko w Polsce. Te co widuję czasem np. w Belgii są schludne. Jeden jest na przykład piętrowy (na każdym piętrze inna marka), inny nowo powstały wygląda może klasycznie, ale bardzo podobny do salonów Audi (duże przeszklone ściany, w środku modele ładnie wyeksponowane, Jeepy na pochylniach, itp.)
Tego problemu Alfa nie ma w Stanach, bo tam nie mieli żadnych salonów, więc mogą robić co chcą (w sensie wprowadzić jednolity design)
Pozdro,
Bartas
jezdzilem oboma, nikt nikogo nie miażdży. Ty chyba jestes dealerem mazdy i szef nakazał ci werbować chętnych do kupna)
kolega ma od roku Julkę 170 KM, auto jezdzi rewelacyjnie na trasie. Minus to ciasnota, z tyłu szkoda gadać, ale i pasażer z przodu, wyższy od 180 cm, ma kłopot z nogami, bo deska nisko opada, podnosi się ku szybie ale lewa noga nie bardzo ma miejsce więc boli przy dłuższej jeździe.
Designem też mazda nie wygrywa, ten kretyński uśmieszek wlotu powietrza przypomina bezzębne peugeoty....
Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?
W USA bazują na salonach Jeep/Chrysler ale na tą chwilę w niektórych stanach nie ma oficjalnego sprzedawcy lub jest jeden... Czasem jest ich kilka ale dotyczy to stanów z większym zaludnieniem. Oczywiście teraz nie mają za wiele co sprzedawać (500 i 4C) i podejrzewam, że w momencie pojawienia się większej ilości aut w ofercie rozbudują tą sieć.
Wiesz, różnica między USA, a Polską jest taka, że w przypadku awarii diler ma sam przyjeżdżać po twoje 4C i odstawiać je z powrotem pod dom, a serwis AR Pol-Caru ma jakieś 10 m2, od pół roku nawet jest Wi-Fi, ale kawę serwują w plastikowych kubkach, z zabielaczem w proszku... O historiach typu gniazdko do podłączenia komputera, kącik zabaw dla dzieci, prasa do czytania można zapomnieć.
Dla porównania w ASO Peugeot:
a/ ogromny salon połączony z poczekalnią dla klientów (czyli np. jeśli się nudzisz czekając na samochód, to możesz się przymierzyć do 508 albo 308, pewnie na jazdę też się da pojechać, w Pol-Carze do salonu musisz drałować jakieś 100 metrów, co szczególnie zimą nie należy do przyjemności)
b/ białe, skórzane kanapy
c/ kawusia w filiżankach, w tym cappuccino z delikatną pianką
d/ aktualna prasa (2 dzienniki + jakieś inne czasopisma, w tym dla kobiet), ulotki, katalogi
e/ kącik dla dzieci
f/ Wi-Fi
W porównaniu z tym serwis Alfy wygląda wręcz porażająco. I to może być wstrząs dla klienta BMW/Audi, których to Alfa ma podbierać. To może być wstrząs dla klienta chyba każdej marki. Pomijam już to, że w innych ASO nie wydają samochodu z wyświnionymi dywanikami, a w Alfie i owszem.
Obawiam się, że w przypadku takiej "dziury" w ofercie, inwestycji na tym polu raczej nie będzie. Myślę, że Ghibli w Polsce też sprzedałoby się lepiej, gdyby nie fakt, że w Polsce jest jeden serwis i jeden diler.
Ostatnio edytowane przez radosuaf ; 19-01-2015 o 15:02
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Ja wiem, jak wyglądają realia ASO FAP'a w Polsce. Żenada przez małe "rz" w 80%
Dziś natomiast Harald Wester cytowany przez Automotive News znów zamieszał w kotle z datami i faktami. Wedle jego wypowiedzi zaprezentują "Giulię" 24 czerwca we Włoszech. Natomiast do sprzedaży w USA ma trafić już latem! Więc jest prawdopodobne, że pokażą w maju na EXPO Milano tą wersję przedprodukcyjną. Co do nazwy nie potwierdził przypuszczeń.
Ciekawostką jest, że w ciągu niespełna 2 miesięcy w US sprzedano 91 sztuk 4C. Niby niezbyt dużo ale to są pierwsze 2 miesiące a teraz doszedł jeszcze Spider i już jest kilkaset zamówień na te 2 modele AR.
Ogólnie Fiat sprzedał w USA i Kanadzie około 55 000 samochodów w 2014. Cały koncern Fiat-Chrysler sprzedał tam około 2 400 000, co daje nam prawie milion! aut więcej niż w 2010, kiedy to fiat zaczynał zmiany w tym koncernie.
Inne statystyki są też dość optymistyczne. Np VW sprzedał tylko 33 tys. Beetle'a gdy w tym samym czasie Fiat sprzedał 38 tys. 500-tki...
Nie wiem, jakim trzeba być malkontentem, żeby takich wyników nie nazwać chociaż częściowym sukcesem... Oczywiście wiem, że te większe liczby to paleta starych "amerykańców" z FCA ale kasa z ich sprzedaży wpada do jednego dużego worka, z którego Harald może nabierać łopatami i dorzucać do "pieca" AR![]()