Strona 63 z 1566 PierwszyPierwszy ... 135354555657585960616263646566676869707172731131635631063 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 621 do 630 z 15656

Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Od końca :
    - konkurencja ma raczej swoje własne źródła, lepsze niż oficjalne komunikaty czy koncepty (swoją drogą - czy był jakiś model-koncept Giulii ? bo jakoś mi umknął)
    Ten koncept będzie prawdopodobnie pokazany w Mediolanie w maju. W kilku źródłach znalazłem info o "przedprodukcyjnej" wersji, więc mogło by się to okazać prawdą.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Luke77
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce Ti 280KM Benzyna MY20, Alfa Romeo Giulietta Distinctive 170KM Benzyna

Domyślnie

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    Nie, wcale nie że mumin. Design jest najlepszą stroną Julki. Z zewnątrz jest OK, przód trochę nie w moim guście, ale ogólnie dałbym 5 w skali 6-stopniowej. Wnętrze też jest OK, niesztampowe, dobrej jakości, ładne. Gorzej z mechaniką i to właśnie do niej mam zastrzeżenia. Silnik? To mnie zawiodło najbardziej. Że co, że ładnie ciągnie na papierze? 7.6s do 100 w wersji 170KM z TCT (taką testowałem). W realu też może i dobrze ciągnie, aczkolwiek jazda z tym silnikiem nie jest już taka różowa - wkurzająca turbodziura, dźwięk kosiarki. Hamulce nieliniowe, słabo dozowalne, układ kierowniczy średni/dobry ale szału nie ma. W aucie za ponad 100tys spodziewałem się znacznie więcej. I do tego wisienka na torcie: spalanie! W mieście 11, trasa 8 (dane z forum). Toż to jakaś masakra jest.
    Spalanie zgadza się masakra, na autostradzie jak się przyciśnie to i 11 wyjdzie. Na dynamikę nie narzekam. Dla mnie w trybie Dynamic jest fajnie, turbodziura nie specjalnie odczuwalana, ale fakt że kosiarka trochę jest...

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał Luke77 Zobacz post
    Spalanie zgadza się masakra, na autostradzie jak się przyciśnie to i 11 wyjdzie. Na dynamikę nie narzekam. Dla mnie w trybie Dynamic jest fajnie, turbodziura nie specjalnie odczuwalana, ale fakt że kosiarka trochę jest...
    Hamulce ponoć znacznie lepsze jak się Brembo weźmie, ta turbo dziura wymaga przyzwyczajenia... no i spalanie. Moim zdaniem AR niepotrzebnie poszła w downsizing, jak reszta świata. To nie ma sensu, przynajmniej z punktu widzenia kierowcy/klienta kupującego auto. Jak widać, główny "powód" downsizingu, czyli obniżenie spalania, nie został osiągnięty. Cała reszta to minusy: dźwięk, turbodziura, trwałość po większym przebiegu.
    Moim zdaniem dobrą drogą poszła Mazda: porządna 2-litrowa jednostka wolnossąca, która jest w 3-jce osiąga 165KM, fantastycznie jedzie, jest elastyczna, ma dźwięk rasowej 2-litrówki i spala.. 8.6-8.8 w mieście (dane z raportów spalania w necie). Niechby i 9 wzięła - to 2 litry mniej. Poza spalaniem same plusy w porównaniu do 1.4turbo. Jechałem jednym i drugim (Julka vs Mazda3) i powiem, że Mazda miażdży Alfę. Daje te same emocje, co Alfy starej daty - wysiadając z tego auta chcesz je mieć!
    Do tego jest przynajmniej 10tys tańsza.

Dlatego mam wielką nadzieję, że przy Giulii chłopaki skupią się na większych jednostkach. Liczę na porządne V6, może sobie być z turbo - byle to nie było 2.0
    Jakaś logiczna pojemność (najlepiej z 3 na początku) + małe biturbo pompujące od dołu i więcej mięcha w tym wozie
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał Ludvigus Zobacz post
    Odpowiem pytaniem - a dlaczego niby jest gorzej? Pisałem dziesiątki razy osobnikom typu KRS, a teraz Ty się urwałeś jak z choinki. FIAT-owi zachciało się, a może musiał (tego nie wiem) zbudować koncern samochodowy, który podjął by rękawicę z VAG, PSA, Fordem czy Toyotą no i nadarzył się "kryzys" w US&A i skupiono się ostatnie lata na przejęciu potężnej części rynku najmocarniejszego państwa na ziemi. Trwało to trochę, przez co ucierpieliśmy my, Alfisti, którzy czekali na nowe modele, realizację obietnic Marchionne z 2010, czy 2011 roku.
    Podejdź do tego na chłodno i skonfrontuj fakty: jest ogłoszona prawie rok temu strategia powrotu, powstał FiatChryslerAutomobiles(FCA) Group, odżył Jeep, powoli staje na nogi Chrylser, Ferrari cały czas nieźle, Maserati zaskakuje.. najbardziej ucierpiała Lancia, która pozostała tylko na Włoskim rynku, ale jeździ nią rząd, za co ich podziwiam i bardzo pochwalam, no a po drodze spadła sprzedaż i notowania samego FIATA i Alfa Romeo.
    Na dziś dzień mamy nowe AR 4C, na które czeka się ponad rok, mamy już prawie AR 4C Spider w sprzedaży, mamy też zaawansowane prace nad "Giulią" i małym SUV-em. Kwestia tylko, czy zdążą na jesień 2015 z pierwszymi egzemplarzami następcy AR 159. Padło już setki razy, że od tego modelu będzie zależało wszystko, dlatego nie zdradzają nic, bo konkurencja nie śpi.

Mała uwaga - ten wątek miał być nowy i bardziej merytoryczny na temat nowej Giulii. Wchodzę w tym tygodniu i czytam prawie 20 stron o gnijących alfach 156. NOSZ KURWA! Moderator śpi?
    +1 nic dodać, nic ująć

Moderator rzeczywiście mógłby posprzątać temat...
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał Ludvigus Zobacz post
    Podejdź do tego na chłodno i skonfrontuj fakty: jest ogłoszona prawie rok temu strategia powrotu, powstał FiatChryslerAutomobiles(FCA) Group, odżył Jeep, powoli staje na nogi Chrylser, Ferrari cały czas nieźle, Maserati zaskakuje.. najbardziej ucierpiała Lancia, która pozostała tylko na Włoskim rynku, ale jeździ nią rząd, za co ich podziwiam i bardzo pochwalam, no a po drodze spadła sprzedaż i notowania samego FIATA i Alfa Romeo.
    Na dziś dzień mamy nowe AR 4C, na które czeka się ponad rok, mamy już prawie AR 4C Spider w sprzedaży, mamy też zaawansowane prace nad "Giulią" i małym SUV-em. Kwestia tylko, czy zdążą na jesień 2015 z pierwszymi egzemplarzami następcy AR 159. Padło już setki razy, że od tego modelu będzie zależało wszystko, dlatego nie zdradzają nic, bo konkurencja nie śpi.
    Problem polega na ogólnie kijowej jakości serwisów w szczególności, a i po trosze salonów w naszym pięknym kraju i pewnie w innych. Na forum alfaowner co jakiś czas pojawia się informacja, że w UK zamknęli jakiegoś dilera. W Poznaniu byłem w obu ASO - jest kiepsko (niekoniecznie mam tutaj na myśli jakość ich pracy, ale wygląd serwisu), nawet w porównaniu z PSA czy Fordem, o takim Audi np. nie wspominając, salony ujdą, chociaż oczywiście z BMW ciężko w ogóle porównywać. Oprócz samochodu trzeba jeszcze sprzedać całą otoczkę, a przy tak długim trzymaniu dilerów "o suchym pysku" może się średnio udać.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Serwisy to fakt, w dużej mierze to pozostałości z dawnej epoki, które nie grzeszą urodą. Ale z tego co widzę to raczej taki urok mają tylko w Polsce. Te co widuję czasem np. w Belgii są schludne. Jeden jest na przykład piętrowy (na każdym piętrze inna marka), inny nowo powstały wygląda może klasycznie, ale bardzo podobny do salonów Audi (duże przeszklone ściany, w środku modele ładnie wyeksponowane, Jeepy na pochylniach, itp.)

Tego problemu Alfa nie ma w Stanach, bo tam nie mieli żadnych salonów, więc mogą robić co chcą (w sensie wprowadzić jednolity design)
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    H
    Moim zdaniem dobrą drogą poszła Mazda: porządna 2-litrowa jednostka wolnossąca, która jest w 3-jce osiąga 165KM, fantastycznie jedzie, jest elastyczna, ma dźwięk rasowej 2-litrówki i spala.. 8.6-8.8 w mieście (dane z raportów spalania w necie). Niechby i 9 wzięła - to 2 litry mniej. Poza spalaniem same plusy w porównaniu do 1.4turbo. Jechałem jednym i drugim (Julka vs Mazda3) i powiem, że Mazda miażdży Alfę.
    jezdzilem oboma, nikt nikogo nie miażdży. Ty chyba jestes dealerem mazdy i szef nakazał ci werbować chętnych do kupna)
    kolega ma od roku Julkę 170 KM, auto jezdzi rewelacyjnie na trasie. Minus to ciasnota, z tyłu szkoda gadać, ale i pasażer z przodu, wyższy od 180 cm, ma kłopot z nogami, bo deska nisko opada, podnosi się ku szybie ale lewa noga nie bardzo ma miejsce więc boli przy dłuższej jeździe.
    Designem też mazda nie wygrywa, ten kretyński uśmieszek wlotu powietrza przypomina bezzębne peugeoty....
    Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

W USA bazują na salonach Jeep/Chrysler ale na tą chwilę w niektórych stanach nie ma oficjalnego sprzedawcy lub jest jeden... Czasem jest ich kilka ale dotyczy to stanów z większym zaludnieniem. Oczywiście teraz nie mają za wiele co sprzedawać (500 i 4C) i podejrzewam, że w momencie pojawienia się większej ilości aut w ofercie rozbudują tą sieć.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Wiesz, różnica między USA, a Polską jest taka, że w przypadku awarii diler ma sam przyjeżdżać po twoje 4C i odstawiać je z powrotem pod dom, a serwis AR Pol-Caru ma jakieś 10 m2, od pół roku nawet jest Wi-Fi, ale kawę serwują w plastikowych kubkach, z zabielaczem w proszku... O historiach typu gniazdko do podłączenia komputera, kącik zabaw dla dzieci, prasa do czytania można zapomnieć.
    Dla porównania w ASO Peugeot:
    a/ ogromny salon połączony z poczekalnią dla klientów (czyli np. jeśli się nudzisz czekając na samochód, to możesz się przymierzyć do 508 albo 308, pewnie na jazdę też się da pojechać, w Pol-Carze do salonu musisz drałować jakieś 100 metrów, co szczególnie zimą nie należy do przyjemności)
    b/ białe, skórzane kanapy
    c/ kawusia w filiżankach, w tym cappuccino z delikatną pianką
    d/ aktualna prasa (2 dzienniki + jakieś inne czasopisma, w tym dla kobiet), ulotki, katalogi
    e/ kącik dla dzieci
    f/ Wi-Fi

W porównaniu z tym serwis Alfy wygląda wręcz porażająco. I to może być wstrząs dla klienta BMW/Audi, których to Alfa ma podbierać. To może być wstrząs dla klienta chyba każdej marki . Pomijam już to, że w innych ASO nie wydają samochodu z wyświnionymi dywanikami, a w Alfie i owszem.
    Obawiam się, że w przypadku takiej "dziury" w ofercie, inwestycji na tym polu raczej nie będzie. Myślę, że Ghibli w Polsce też sprzedałoby się lepiej, gdyby nie fakt, że w Polsce jest jeden serwis i jeden diler.
    Ostatnio edytowane przez radosuaf ; 19-01-2015 o 15:02
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Ja wiem, jak wyglądają realia ASO FAP'a w Polsce. Żenada przez małe "rz" w 80%

Dziś natomiast Harald Wester cytowany przez Automotive News znów zamieszał w kotle z datami i faktami. Wedle jego wypowiedzi zaprezentują "Giulię" 24 czerwca we Włoszech. Natomiast do sprzedaży w USA ma trafić już latem! Więc jest prawdopodobne, że pokażą w maju na EXPO Milano tą wersję przedprodukcyjną. Co do nazwy nie potwierdził przypuszczeń.

Ciekawostką jest, że w ciągu niespełna 2 miesięcy w US sprzedano 91 sztuk 4C. Niby niezbyt dużo ale to są pierwsze 2 miesiące a teraz doszedł jeszcze Spider i już jest kilkaset zamówień na te 2 modele AR.
    Ogólnie Fiat sprzedał w USA i Kanadzie około 55 000 samochodów w 2014. Cały koncern Fiat-Chrysler sprzedał tam około 2 400 000, co daje nam prawie milion! aut więcej niż w 2010, kiedy to fiat zaczynał zmiany w tym koncernie.
    Inne statystyki są też dość optymistyczne. Np VW sprzedał tylko 33 tys. Beetle'a gdy w tym samym czasie Fiat sprzedał 38 tys. 500-tki...
    Nie wiem, jakim trzeba być malkontentem, żeby takich wyników nie nazwać chociaż częściowym sukcesem... Oczywiście wiem, że te większe liczby to paleta starych "amerykańców" z FCA ale kasa z ich sprzedaży wpada do jednego dużego worka, z którego Harald może nabierać łopatami i dorzucać do "pieca" AR