Strona 63 z 149 PierwszyPierwszy ... 13535455565758596061626364656667686970717273113 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 621 do 630 z 1482

Temat: JTD, nowy program diagnostyczny tylko do obsługi JTD.

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał rolfik Zobacz post
    Jak najlepiej sprawdzić szczelność przewodów domowym sposobem? Oraz nie wiem jak można sprawdzić szczelność INTercoolera?

Co do sztangi to ona się porusza tylko ze najśmieszniejsze że pod wpływem ciśnienia podanego np z pompki do kół. Natomiast z cisnienie z turbiny nie ruszy sztangi.

Ale jutro sprawdzę te przewody jak znajdę sposoby oraz testy na FIATecuscanie i prześle wyniki. Dzięki za pomoc
    zrób te wykresy i zaślep egr , to zobaczymy co pokazuje FES

oczywiście przepływ ciśnienia z turbiny do gruszki jest drożny ?

icek jak będzie dziurawy to będzie zapocony z zewnątrz , rury tak samo
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wodzisław Śl.
    Auto
    Giulietta Veloce 1.75 TCT

Domyślnie

ja o chipie nic nie wiem, ale z tego co kojarze to ktos juz tu pisal ze ma doladowanie 2.4

Użytkownik Maniak resoraków Avatar rolfik
    Mieszka w
    Limanowa
    Auto
    Alfa Romeo 156 R5 2.4 JTD 136KM 1998r

Domyślnie

Właśnie przed chwila skończyłem pomiary na zaślepionym EGR. Odczucia sa pozytywne ponieważ lepiej ciągnie. Zbiera się ciut lepiej. I jak pod gorę chwyci na 1750 obr to wyjdzie w gorę, nie trzeba redukować niżej. Jednak pomimo tej poprawy na lepsze dalej sztanga ani nie drgnie. Myślę że jeśli by sztanga zaczęła by działać to po tych wszystkich zbiegach moja Alfunia by fruwała a nie jeździła.
    Jedno co jeszcze pozostaje do sprawdzenia to rury od dolotu silnika od intecoolera i od turbiny.

1. Przewód od turbiny do intercoolera jest zapocony a na jego najniższym punkcie było kilka kropli oleju.
    2. Na dnie chłodnicy intercoolera było troszkę oleju.

A oto logi z jazdy którą wykonałem na zaślepionym EGR. Wykonałem tez jeden test na odpiętej przepływce.

Dziękuje z góry za wyrażone opinie i wnioski. Jest już troszkę lepiej ze zbieraniem się na obroty pod górkę :-)

LOGI >>>>
    R5 ---> Renaud Kuppens powiedział, że silnik 4,2 l V8 Maserati rozwija tę samą ilość energii jak silnik 3,6 l V6 Alfa Romeo , lecz ma troszkę tylko większy moment obrotowy.

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

1. Przewód od turbiny do intercoolera jest zapocony a na jego najniższym punkcie było kilka kropli oleju.
    2. Na dnie chłodnicy intercoolera było troszkę oleju.

Kilka kropli oleju to nie problem, chyba że byłaby już kałuża albo strumień jak z kranu leciałby z przewodu.

Przepływka nie mierzy tyle powietrza ile potrzeba (miejscami 1200 docelowe a mierzone ledwo 700)

Ale to nie jedyny problem. Przez cały czas nie funkcjonuje u Ciebie docelowe ciśnienie doładowania, a przez to sztanga nie będzie się wychylać. Docelowe nie może być 0 przez cały czas.
    Nikt Ci nie grzebał w elektronice? Jakiś chip tuning?

Mieszka w
    Limanowa
    Auto

Domyślnie

Zapomniałem wcześniej dodać że po zaślepieniu występuje błąd EGR, i rozumiem że to jest normalne po zaślepieniu!!

Jeśli chodzi o soft w ECU to data zapisu 20-11-1998 r. na pierwszej stronie po połączeniu z FIAtECuscan. Tyle wiem o oprogramowaniu. Jednak mógł być modyfikowany. Raz samochód został na noc u mechanika w celu wymiany stabilizatora.

Zaszedł wtedy mały incydent pomiędzy mną a właścicielem który postawił mnie w sytuacji takiej że zmuszony byłem wydać 200 zł praktycznie za nic. Wynikła kłótnia i następnego dnia odebrałem samochód oraz zapłaciłem żądane pieniądze w wysokości 150zł. Po jakiś 2 tygodniach auto troszkę zesłabło. Natomiast po jakiś 5 miesiącach straciło kopa z dolnego zakresu. To taka mała historia. Poza tym większość rzeczy typu wymiana filtrów oleju i mało skomplikowanych spraw wykonuje sam.

Problem może też tkwić choć się mogę mylić jeszcze w tych przewodach powietrznych do silnika i do intercoolera.

Zastanawia mnie też fakt dlaczego docelowe ciśnienie doładowania jest właśnie << 0 >>

Czy może w rachubę wchodzić jeszcze jakiś czujnik ??

Jak by ktoś miał jeszcze jakieś pomysły to bardzo proszę o info
    Ostatnio edytowane przez rolfik ; 25-10-2010 o 21:06
    R5 ---> Renaud Kuppens powiedział, że silnik 4,2 l V8 Maserati rozwija tę samą ilość energii jak silnik 3,6 l V6 Alfa Romeo , lecz ma troszkę tylko większy moment obrotowy.

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Problem może też tkwić choć się mogę mylić jeszcze w tych przewodach powietrznych do silnika i do intercoolera.

Zastanawia mnie też fakt dlaczego docelowe ciśnienie doładowania jest właśnie << 0 >>

Nawet wymiana tych przewodów nie wyeliminuje Ci zjawiska zerowego docelowego ciśnienia doładowania.

Raczej to się nie psuje samo z siebie.
    Zajrzyj do eLerna. Tam być może będą jakieś instrukcje postępowania.
    eLern jest w dziale zrób to sam.

Mieszka w
    Limanowa
    Auto

Domyślnie

właśnie znalazłemm że EDC 15 pokazuje zawsze docelowe 0 i z overboosta tak samo a tu link do strony :

http://forum.lanciapolska.org/viewto...8cafa243f7047a

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

ja tam widzę niewielką poprawę , wiec nie wiem za co nam dziękujesz , problem jest nierozwiązany ,

po pierwsze : zrób porządek z dolotem , jeżeli są przecieki to rura nieszczelna , troszkę oleju w icku to nie problem , jest OK , pod warunkiem że na zewnątrz icka nie widzisz tłustych plam oleju , itp

przy okazji : filtr powietrza nowy ? , obudowa filtra cała ? , w którym miejscu zaślepka do egr poszła ? , nie czuć spalin pod maską ?

następny wykres widzę tak : min . 3. bieg i od 1500rpm but w podłogę do przynajmniej 4000rpm

dlaczego twierdzisz że sztanga nie pracuje ? , jak to sprawdzałeś ?

moim zdaniem sztanga coś tam robi , zrób dolot i znów logi tak jak napisałem

pozdr

---------- Post dodany o godzinie 22:40 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:37 ----------

właśnie znalazłemm że EDC 15 pokazuje zawsze docelowe 0 i z overboosta tak samo a tu link do strony :

http://forum.lanciapolska.org/viewto...8cafa243f7047a

właśnie miałem napisać , że to sprawa oprogramowania i na to nawet nie patrzę na twoich wykresach - dlatego właśnie chciałem żebyś dał przepływ powietrza

---------- Post dodany o godzinie 22:45 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:40 ----------

Zapomniałem wcześniej dodać że po zaślepieniu występuje błąd EGR, i rozumiem że to jest normalne po zaślepieniu!!

jak zaślepiłeś egr i co zrobiłeś z elektrozaworem EGR-a ?

jakby się sypnął czujnik to byś miał konkretny błąd w pamięci
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Panowie mam pytanko na ile poprawny jest parametr "hodometr"? U mnie wyświetla taką wartość przebiegu, że auto już dawno powinno się rozlecieć. Licznik pewnie miałem cofnięty ale na pewno nie o tyle czy możliwe jest, że podczas korekty po prostu ECU ogłupiał i pokazuje głupoty?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar JackDaniels
    Mieszka w
    Northampton (UK) / Borek Szlachecki (PL)
    Auto
    166 Super

Domyślnie

Jakaż to wartość??? ... że auto powinno się już rozlecieć