this is my truth tell me yours
"Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard
ja o chipie nic nie wiem, ale z tego co kojarze to ktos juz tu pisal ze ma doladowanie 2.4![]()
Właśnie przed chwila skończyłem pomiary na zaślepionym EGR. Odczucia sa pozytywne ponieważ lepiej ciągnie. Zbiera się ciut lepiej. I jak pod gorę chwyci na 1750 obr to wyjdzie w gorę, nie trzeba redukować niżej. Jednak pomimo tej poprawy na lepsze dalej sztanga ani nie drgnie. Myślę że jeśli by sztanga zaczęła by działać to po tych wszystkich zbiegach moja Alfunia by fruwała a nie jeździła.
Jedno co jeszcze pozostaje do sprawdzenia to rury od dolotu silnika od intecoolera i od turbiny.
1. Przewód od turbiny do intercoolera jest zapocony a na jego najniższym punkcie było kilka kropli oleju.
2. Na dnie chłodnicy intercoolera było troszkę oleju.
A oto logi z jazdy którą wykonałem na zaślepionym EGR. Wykonałem tez jeden test na odpiętej przepływce.
Dziękuje z góry za wyrażone opinie i wnioski. Jest już troszkę lepiej ze zbieraniem się na obroty pod górkę :-)
LOGI >>>>
R5 ---> Renaud Kuppens powiedział, że silnik 4,2 l V8 Maserati rozwija tę samą ilość energii jak silnik 3,6 l V6 Alfa Romeo , lecz ma troszkę tylko większy moment obrotowy.
Kilka kropli oleju to nie problem, chyba że byłaby już kałuża albo strumień jak z kranu leciałby z przewodu.
Przepływka nie mierzy tyle powietrza ile potrzeba (miejscami 1200 docelowe a mierzone ledwo 700)
Ale to nie jedyny problem. Przez cały czas nie funkcjonuje u Ciebie docelowe ciśnienie doładowania, a przez to sztanga nie będzie się wychylać. Docelowe nie może być 0 przez cały czas.
Nikt Ci nie grzebał w elektronice? Jakiś chip tuning?
Zapomniałem wcześniej dodać że po zaślepieniu występuje błąd EGR, i rozumiem że to jest normalne po zaślepieniu!!
Jeśli chodzi o soft w ECU to data zapisu 20-11-1998 r. na pierwszej stronie po połączeniu z FIAtECuscan. Tyle wiem o oprogramowaniu. Jednak mógł być modyfikowany. Raz samochód został na noc u mechanika w celu wymiany stabilizatora.
Zaszedł wtedy mały incydent pomiędzy mną a właścicielem który postawił mnie w sytuacji takiej że zmuszony byłem wydać 200 zł praktycznie za nic. Wynikła kłótnia i następnego dnia odebrałem samochód oraz zapłaciłem żądane pieniądze w wysokości 150zł. Po jakiś 2 tygodniach auto troszkę zesłabło. Natomiast po jakiś 5 miesiącach straciło kopa z dolnego zakresu. To taka mała historia. Poza tym większość rzeczy typu wymiana filtrów oleju i mało skomplikowanych spraw wykonuje sam.
Problem może też tkwić choć się mogę mylić jeszcze w tych przewodach powietrznych do silnika i do intercoolera.
Zastanawia mnie też fakt dlaczego docelowe ciśnienie doładowania jest właśnie << 0 >>
Czy może w rachubę wchodzić jeszcze jakiś czujnik ??
Jak by ktoś miał jeszcze jakieś pomysły to bardzo proszę o info
Ostatnio edytowane przez rolfik ; 25-10-2010 o 21:06
R5 ---> Renaud Kuppens powiedział, że silnik 4,2 l V8 Maserati rozwija tę samą ilość energii jak silnik 3,6 l V6 Alfa Romeo , lecz ma troszkę tylko większy moment obrotowy.
właśnie znalazłemm że EDC 15 pokazuje zawsze docelowe 0 i z overboosta tak samo a tu link do strony :
http://forum.lanciapolska.org/viewto...8cafa243f7047a
ja tam widzę niewielką poprawę , wiec nie wiem za co nam dziękujesz , problem jest nierozwiązany ,
po pierwsze : zrób porządek z dolotem , jeżeli są przecieki to rura nieszczelna , troszkę oleju w icku to nie problem , jest OK , pod warunkiem że na zewnątrz icka nie widzisz tłustych plam oleju , itp
przy okazji : filtr powietrza nowy ? , obudowa filtra cała ? , w którym miejscu zaślepka do egr poszła ? , nie czuć spalin pod maską ?
następny wykres widzę tak : min . 3. bieg i od 1500rpm but w podłogę do przynajmniej 4000rpm
dlaczego twierdzisz że sztanga nie pracuje ? , jak to sprawdzałeś ?
moim zdaniem sztanga coś tam robi , zrób dolot i znów logi tak jak napisałem
pozdr
---------- Post dodany o godzinie 22:40 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:37 ----------
właśnie miałem napisać , że to sprawa oprogramowania i na to nawet nie patrzę na twoich wykresach - dlatego właśnie chciałem żebyś dał przepływ powietrza
---------- Post dodany o godzinie 22:45 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:40 ----------
jak zaślepiłeś egr i co zrobiłeś z elektrozaworem EGR-a ?
jakby się sypnął czujnik to byś miał konkretny błąd w pamięci
this is my truth tell me yours
"Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard
Panowie mam pytanko na ile poprawny jest parametr "hodometr"? U mnie wyświetla taką wartość przebiegu, że auto już dawno powinno się rozlecieć. Licznik pewnie miałem cofnięty ale na pewno nie o tyle czy możliwe jest, że podczas korekty po prostu ECU ogłupiał i pokazuje głupoty?
Jakaż to wartość??? ... że auto powinno się już rozlecieć![]()