Strona 64 z 183 PierwszyPierwszy ... 14545556575859606162636465666768697071727374114164 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 631 do 640 z 1826

Temat: Zaślepienie EGR

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2002r

Domyślnie

400 zł to trochę drogo
    A mam taki problem ze od zablokowania EGRu wyskakuje mi błąd (P0404 - E.G.R. device ) , problem w tym ze przy błędach Alfa zdecydowanie więcej pali.
    Mam kabelek i kasuje błędy raz na jakiś czas, ale było by miło pozbyć się tego ustrojstwa.
    Zna ktoś sposób jak to samemu zrobić. Jakiś inny kabelek / program lub kogoś kto to robi taniej ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar prymie
    Mieszka w
    kraków
    Auto
    AR 156 2,4 JTD '00 AR 159 2,4 JTD '06 AR Giulia Veloce Q4 2,0 '17

Domyślnie

Cytat Napisał Jacenty Zobacz post
    stawki za programowe usuniecie EGRu to az 400zl
    Ale ja nie zamierzam się pozbywać swojego, więc nie wiem po co mnie cytujesz?
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD '00 - sprzedana
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDm '06 - sprzedana
    Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 '17

Użytkownik Romeo Avatar Jacenty
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

Cytat Napisał prymie Zobacz post
    Ale ja nie zamierzam się pozbywać swojego, więc nie wiem po co mnie cytujesz?
    szczerze mowiac tak mi sie akurat kliknelo, nie bylo to zamierzone

groszekk
    Gość

Domyślnie

panowie AR 156 2004r po lifcie 1.9 JTD 8V 115CV 85KW zaślepka ta owalna z dziurami tak http://allegro.pl/11-zaslepka-egr-jt...191818596.html ? bo z tego co tu na allegro podają to do 115km to takahttp://allegro.pl/3-zaslepka-egr-jtd-1-9-8v-2-4-10v-fiat-alfa-lancia-i2164549428.html

i moge ją zamontować tu??
    http://imageshack.us/photo/my-images/812/egri.jpg/
    Ostatnio edytowane przez groszekk ; 13-03-2012 o 22:43

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Pasuje itaka i taka - z tym że przy tej z dziurkami nie masz błędu ale kolektor mniej czysty. a gdzie zaślepic - wysil się trochę i poczytaj ten temat
    Ostatnio edytowane przez Maciek-156 ; 15-03-2012 o 09:07
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

takitam
    Gość

Domyślnie

ta zaślepka z 3 dziurami do 115 to jest sprzedawana część w serwisie alfy chyba za 20zł do tego jeszcze uszczelka i samemu się montuje w tym miejscu co na fotce zaznaczyłeś, dodam ze o tym powiedział mi gość w krakowie podczas chipowania. - po zaslepieniu błąd nie ma prawa wyskoczyć!!!

nomos
    Gość

Domyślnie

Witam nie jestem użytkownikiem ALFY lecz Cadillaca BLS 1,9 TID a z tego co wyczytałem sa to te same silniki. przeczytałem cały temat, wczoraj czyściłem egr nie zaglądając jeszcze na forum, nie założyłem zaślepki, jednak dziś została zamówiona i pewnie w poniedziałek będzie już gotowe.
    Moje pytanie dotyczące kopcenia, wydaje mi się że za bardzo mi kopci jak przycisnę pedał gazu, przed czyszczeniem kopciło, po czyszczeniu kopci podobno mniej z obserwacji kolegi jadącego za mną. Ale jednak kopci, moje pytanie czym to może być spowodowane czy tym Egr-em czy może czymś innym rozmawiałem z kolesiem który się zajmuje wtryskami i również zasugerował czyszczenie egr-u. Chciałbym jeszcze dowiedzieć się jak sprawdzić szczelność w układzie dolotowym, nie daje mi to spokoju, niektórzy mówią że to normalne w dieslach, niektórzy że za bardzo kopci. Sam już nie wiem. Założę tą zaślepkę z dziurkami zobaczymy. Autko ma przelatane 240 tys km kupiłem go 3 tyg temu auto serwisowane do końca w salonie. Nie chce wydawać kasy na bzdurnych mechaników którzy zedrą kase a nic nie ustalą konkretnego.

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał nomos Zobacz post
    Chciałbym jeszcze dowiedzieć się jak sprawdzić szczelność w układzie dolotowym, nie daje mi to spokoju, niektórzy mówią że to normalne (dymienie) w dieslach,
    Moją najlepszą metodą jest nałożenie części balona z jednej strony wydechu, a z drugiej strony drugiej części, tej z wlotem do dmuchania. Jeśli nadmuchasz i będzie trzymać, to dolot jest szczelny To tak bardzo domowym i bardzo tanim sposobem. Ale działa. Tak wykryłem nieszczelność w paru moich samochodach. Prawa autorskie zastrzeżone ©

Dymienie jest normalne w dieslach ale np. w prastarych TDI z pompą rotacyjną. Tutaj też może wystąpić pewna bezwładność układu przy gwałtownych zmianach ale prawie niezauważalnie. Bardziej na zimnym silniku.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

nomos
    Gość

Domyślnie

Powiem ci szczerze że nie rozumiem zbytnio co napisałeś odnośnie balona może ze mnie laik ale dziwne to... . Jeśli chodzi o dymienie też nie sprecyzowałeś odpowiedzi ale domyślam się droga dedukcji że w tym przypadku nie powinien kopcić. Teraz pytanie co mogę jeszcze sprawdzić ?

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał nomos Zobacz post
    Powiem ci szczerze że nie rozumiem zbytnio co napisałeś odnośnie balona może ze mnie laik ale dziwne to... . Jeśli chodzi o dymienie też nie sprecyzowałeś odpowiedzi ale domyślam się droga dedukcji że w tym przypadku nie powinien kopcić. Teraz pytanie co mogę jeszcze sprawdzić ?
    Z balonem nie ma co wyjaśniać. Bez względu na to czy jest ktoś laikiem czy specjalistą, to chyba wie dobrze co się stanie jak zatka się rurę z dwóch stron, a z jedne strony umieści wentyl i będzie się pompowało.

Odnośnie dymienia, to co można jeszcze napisać aby było jaśniej ? Nie, JTD nie powinien praktycznie w ogóle dymić bo nie spełni norm EURO. Po to między innymi wymyślano/stosowano różne bardziej zaawansowane technologie, a w tym CR aby sprostać wymogom urzędasów z UE.

Co możesz jeszcze sprawdzić ? Zrób logi. To może wiele wyjaśnić. Jak to zrobić jest bardzo obszernie opisane w temacie http://www.forum.alfaholicy.org/147_...slugi_jtd.html

I przede wszystkim załóż odpowiedni temat opisujący Twój problem, bo tutaj jest dyskusja o zaślepieniu EGR-a.
    Ostatnio edytowane przez @sdero ; 25-03-2012 o 09:42
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF