A ja zapytam kolegów piszczacych - jak docieraliscie hamulce?
Marcin_M - heh, tutaj już sam wspominałeś, że były instrukcjeSam jeszcze nie próbowałem, bo ostatnio ukochany Szef założył mi do firmówki komplecki tarcze + klocki znanej i cenionej "japońskiej" (wg Allegro) firmy ABE
Tam docieranie ani nie pomoże ani nie zaszkodzi.
Koniec OT.
Części do AR i nie tylko. Na stronie tylko część asortymentu.
Rozrządy, hamulce, zawieszenie.
Zaktualizowane ceny i poszerzony asortyment:
www.a-moto.pl
Zgodnie z sztuką ;-)
Marcin, imienniku;-) uwierz mi, że jeździłem, jeżdżę na większych zestawach niż brymbo z 166;-) i pomijając klocki stricte torowe, które ze względu na skład mieszanki będą piszczeć, to w tamtych zestawach piszczenie nie ma. A tutaj jak pokazuje mój przykład i innych kolegów, docieranie docieraniem, a piski i tak występują. Taki urok tego zestawu, niestety.
W moim wypadku regenerowane zaciski, wszystko przed założeniem nasmarowane, wyczyszczone. Nowe tarcze, klocki. Podkładki antywibracyjne. I co? Piszczy;-) Powiem, ok. Klocek Ferodo Ds Performance. Ale jeśli czytam, że piszczy na TRW, Textarach, to chyba już przesada...:-(
Jak kupiłem Alfę, pierwsze co zrobiłem poza pakietem startowym, musiałem wymienić tarcze i klocki. Zestaw wpadł, auto następne dnia wyjeżdżało. Jechała nim osoba, która wie tyle o docieraniu klocków co świnia na hydraulice (sorki Jarku, mam nadzieję że tego nie czytasz:-P) Auto wróciło. Hamowało normalnie, bez pisków. Ja już nie miałem co tam robić, po prawie 1 tyś km. Więc obyło się bez docierania. Przez ten cały czas, hamulce mnie nigdy nie zawiodły.
Wymieniłem na zacisk z 166, ot taka fanaberia. Fanaberia której teraz pomalutku zaczynam żałować. Bo poza wyglądem....
Fajnie, że wątek się rozwija. Może ktoś użytkuje Brembo z 166 i nie ma tych problemów. Jeśli tak, to myślę że nie tylko ja, ale inni "brembowicze" poczytaja co zrobić. Sądzę jednak, że w tym przypadku docieranie klocków to nie jest ten przysłowiowy "pies pogrzebany".
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez marti ; 19-05-2015 o 21:29
Co sądzicie o takim zestawie na tył (do spokojnej, rodzinnej jazdy):
tarcze ATE 24.0112-0170.1 (278x12) 163 zł brutto/szt
klocki Brembo P23109 110 zł brutto/komplet
No TRW to mniej więcej poziom tego zestawu co podałeś tyle, że taniej. Jak TRW nie to tak jak pisałem ZimmermannPewnie też wyjdzie nie drożej niż ten zestaw co podałeś a jakościowo znacznie lepiej.
Jestem po kilku dniach. A wiec tak powiem wam, ze po zeszlifowaniu klocków FERODO PREMIER w zaciskach BREMBO ze 166 piszczenie znikło, znikło do takiego stopnia ze da się w nocy normalnie lekko hamować. Zrobiłem narazie 350km wiec to nie pewne ze na 100% pomogło, zobaczymy co będzie dalej. Jeśli ktoś posiada na zbyciu używane klocki ATE, BREMBO, ZIMMERMANN, TEXTAR Odkupie pisac na PW.
Alfa Romeo Giulietta 2.0 TCT <- Jest
Alfa Romeo 147 1.6 T.S <- Jest
Alfa Romeo Mito 1.6 JTDm <- Byla
Alfa Romeo 147 Selespeed <- Byla
Alfa Romeo 156 1.8 T.S <- Byla
Alfa Romeo 159 SW Ti 2.4 JTDm Q-tronic <- Byla
Alfa Romeo GT 1.9 JTDm <- Byla
Alfa Romeo 145 1.8 T.S <- Byla
Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm <- Byla
Alfa Romeo 156 Selespeed <- Byla
Alfa Romeo 145 1.8 T.S <- Byla